×
سیاسی
شناسه خبر : 75436
تاریخ انتشار :

شعیب بهمن

فرصت‌های شانگهای برای ایران

راهبرد شرق به معنای همکاری با کشورهایی است که دارای سیاست خارجی مستقل هستند و اساسا راهبرد نگاه به شرق یک نگاه محدود جغرافیایی نیست و رویکرد این موضوع به معنای توسعه و همکاری با کشورهایی است که سیاست خارجی مستقلی داشته و تمایل دارند به شکل مستقل به عرصه‌های منطقه‌ای و بین‌المللی به ایفای نقش بپردازند.

نورنیوز-گروه بین‌الملل: سید ابراهیم رئیسی در اولین سفر خارجی خود در جایگاه ریاست جمهوری، پنجشنبه هفته جاری برای شرکت در نشست سران سازمان همکاری‌های شانگهای عازم دوشنبه پایتخت تاجیکستان خواهد شد.

عضویت دائمی ایران در سازمان شانگهای یکی از دستور کارهای این نشست است و با توجه به اقدامات صورت گرفته، به احتمال زیاد این اتفاق رقم خواهد خورد.

اما حضور ایران در این سازمان چه منافع اقتصادی و امنیتی به دنبال خواهد داشت؟ این مساله را باید از دو زاویه مورد توجه قرار دهیم؛ زاویه اول بحث حضور ایران در نهادهای منطقه‌ای و زاویه دوم نیز حضور در خود اجلاس شانگهای است. 

اگر بخواهیم از زاویه اول تحلیل کنیم، باید گفت نفس حضور در ساز و کارهای منطقه‌ای همیشه در همه‌جای دنیا مفید بوده و باعث افزایش همکاری و توسعه مناسبات بین کشورهایی شده که در یک نهاد منطقه‌ای، دور یکدیگر جمع شده‌اند. بنابراین حضور در یک نهاد منطقه‌ای و عضویت ایران در آن می‌تواند از جنبه‌های مختلف باعث توسعه مناسبات و همکاری‌های منطقه‌ای بین ایران و کشورهای حاضر در این اجلاس شود.

باتوجه به این‌که سازمان شانگهای مشخصا ویژگی‌های قابل‌توجهی دارد و این سازمان به عنوان نهادی که در آن دو قدرت بزرگ روسیه و چین وجود دارند، در سال‌های اخیر هم بازیگران مهم دیگری مانند هند و پاکستان نیز به آن پیوسته‌اند و کشورهای آسیای مرکزی را هم دربر می‌گیرد، می‌تواند دارای جذابیت‌های خاص امنیتی و اقتصادی برای ایران باشد.

سازمان شانگهای به صورت ویژه در حوزه همکاری‌های امنیتی در طول سال‌های گذشته سعی کرده یک سازمان پیشرو در مبارزه با افراطی‌‌گری، تروریسم، قاچاق مواد مخدر و قاچاق انسان و مباحث این‌چنینی باشد از این‌رو عضویت در این سازمان قطعا دارای مزایای قابل توجهی برای ایران خواهد بود؛ ضمن این‌که از لحاظ سیاسی هم بیانگر این مساله است که تلاش‌های غربی‌ها و در صدر آنها آمریکا برای به انزوا کشاندن ایران از راه‌های مختلف با شکست مواجه شده و امروز قدرت‌های بزرگ و نوظهور در سطح بین‌المللی، حاضر به همکاری با جمهوری اسلامی و حضور کشورمان در نهادهایی همچون اجلاس شانگهای هستند.

 پیوستن و عضویت دائم ایران در سازمان شانگهای یک گام بسیار بزرگ در رویکرد نگاه به شرق به حساب می‌آید، بنابراین راهبرد نگاه به شرق از چند جهت قابل بررسی است. در این موضوع از یک جهت می‌توان گفت تمام آمار، شواهد و اسناد نشان می‌دهد که چین در آینده، به عنوان اقتصاد اول در دنیا خواهد بود و در کنار آن بازیگران دیگری مانند هند، ژاپن، کره و مالزی در قاره آسیا و همچنین بازیگر موثر دیگری مثل روسیه در سطح بین‌المللی نقش‌های جدی‌تری را ایفا خواهند کرد و به‌تدریج از محوریت غرب در سطح نظام بین‌الملل کاسته و یک گردشی از سمت غرب به شرق شکل می‌گیرد که نیازمند توجه بیشتر ایران به این مساله است.

اما از زاویه سیاست خارجی ایران هم می‌توان به این موضوع پرداخت؛ به این معنا که در طول سال‌های گذشته تجربه‌ای که در دولت آقای روحانی برای توسعه روابط با کشورهای غربی به‌ویژه اروپا به دست آوردیم، عملا راه به جایی نبرد. اما در حال حاضر رویکرد نگاه به شرق می‌تواند تامین‌کننده منافع ملی ایران بوده و توازن را در سیاست خارجی کشور ما در ارتباط با کشورهای غربی به وجود آورد. بنابراین راهبرد نگاه به شرق هم دارای الزامات جهانی است و هم در حوزه سیاست خارجی ایران می‌تواند به عنوان یک عملکرد توازن‌ساز موثر باشد.

قطعا عضویت دائم ایران در اجلاس شانگهای به نزدیک شدن مواضع خارجی کشورهایی مثل چین و روسیه با ایران منجر خواهد شد، ضمن این‌که این دو کشور در شورای امنیت سازمان ملل و نهادهای بین‌المللی مانند آژانس بین‌المللی انرژی اتمی دارای نقش و جایگاه قابل توجهی هستند و از این جهت عضویت ایران در اجلاس شانگهای می‌تواند از این حیث در روند آتی مذاکرات موثر باشد. البته آنچه در مذاکرات آینده اهمیت بیشتری دارد، صرفا همراهی و پشتیبانی مسکو و پکن از تهران نیست بلکه پی‌ریزی یک استراتژی جدید مذاکراتی از سوی دولت آقای رئیسی و وزارت خارجه به مسوولیت آقای امیرعبداللهیان است.

اگر ایران بخواهد با استراتژی دوره آقای روحانی و ظریف مجددا در مذاکرات حاضر شود قطعاً مذاکرات نتیجه قابل‌توجهی نخواهد داشت اما اگر استراتژی جدید مذاکرات طرح‌ریزی شود در آینده می‌توان از مذاکرات هم به خوبی بهره‌برداری کرد اما به هر حال آنچه در مقطع خیلی اهمیت دارد این است که عضویت دائمی ایران در شانگهای قطعا موضع حمایتی روسیه و چین از ایران را تقویت خواهد کرد و کشورهای غربی هم به خوبی متوجه این مساله هستند.

در حال حاضر تحلیل‌هایی که در رسانه‌های غربی منتشر می‌شود نشان می‌دهد بسیاری از تحلیلگران در کشورهای غربی از خود اروپایی‌ها و آمریکایی‌ها انتقادکرده و این نکته را به سیاستمداران خود گوشزد می‌کنند که فشارهای بیش از حد به ایران و همچنین عدم تعهد و پایبندی به توافقات صورت‌گرفته موجب شده که جمهوری اسلامی نگاه راهبرد به شرق را با شدت بیشتری پیش ببرد و این مساله می‌تواند در آینده و در مناسبات بین‌المللی و نوع مواجهه غربی‌ها با ایران نیز اثرگذار باشد.

قطعا عضویت در شانگهای، هم در تقویت انواع همکاری‌ها با چین و هم در توسعه مناسبات با روسیه می‌تواند نقش قابل توجهی داشته باشد. از زمانی که توافقنامه 25 ساله بین ایران و چین منعقد شد، عملا چینی‌ها تمایلی نداشتند که این طرح را در زمان حیات دولت آقای روحانی پیش ببرند چرا که کاملا به این مساله واقف بودند که دولت پیشین تمایلی به اجرای چنین طرحی ندارد اما در حال حاضر با تغییر دولت در کشورمان و همچنین عضویت ایران در سازمان شانگهای می‌توان به نزدیک‌شدن روابط دو کشور و تقویت همکاری‌ها در حوزه‌های مختلف امیدوار بود. 

نمونه بارز این مساله هم در موضوع واردات واکسن از چین دیده شد در حالی که دولت قبل تمایل نداشت این اقدام را از طریق چین انجام دهد یا به دلایل مختلف موضوع واکسن را به FATF و تحریم‌ها مرتبط می‌کرد اما در حال حاضر با تغییر دولت نوع نگاه ایران به رابطه با چین و هم نوع نگاه چینی‌ها به ایران نسبت به گذشته متفاوت شده که از این رو می‌توان انتظار داشت که عضویت دائم ایران در سازمان شانگهای یک گام جدی برای اجرایی‌شدن توافقات 25 ساله ایران و چین باشد.

درباره طرح 25 ساله نیز باید گفت که این طرح صرفا یک سند کلی است که حوزه‌هایی را برای همکاری مشخص کرده و برای تبدیل‌شدن به قراردادهای اجرایی نیازمند مذاکرات جدید است.

در خصوص تحولات افغانستان نیز واقعیت این است که همه کشورهایی که عضو سازمان شانگهای هستند به نوعی با مساله افغانستان درگیر هستند؛ یعنی به طور مثال چین، روسیه و پاکستان و اکثر کشورهای آسیای مرکزی به نوعی در مجاورت جغرافیایی افغانستان قرار دارند یا در تحولات این کشور نفوذ داشته یا ذینفع هستند. 

از این رو مساله افغانستان دغدغه همه این کشورهاست فارغ از این‌که ساز و کار شانگهای وجود داشته باشد یا خیر. اما اکنون با توجه به این‌که چنین نهادی وجود دارد مساله افغانستان می‌تواند به یکی از موضوعات اصلی برای همکاری‌های مهم بین کشورهای عضو اجلاس شانگهای مبدل شود، کما این‌که از سوی خود ایران هم طرح‌هایی مبنی بر یک ابتکار منطقه‌ای برای افغانستان پیشنهاد شده بود، بنابراین سازمان شانگهای می‌تواند نقش موثری در شکل‌دادن به یک ابتکار منطقه‌ای برای ایجاد صلح و ثبات پایدار در افغانستان داشته باشد. در واقع این کشورها، هم نگرانی‌های خاص خود را دارند و هم دارای منافع در کشور افغانستان هستند لذا جمع‌شدن آنها در یک اجلاس می‌تواند اتفاق خوشایندی باشد که در آینده به یک ساز و کار منطقه‌ای برای شکل‌دادن به مساله افغانستان و تصمیمات امنیتی در این کشور منجر شود چرا که در گذشته به ویژه از سال ۲۰۰۱ به بعد مسائل افغانستان در خارج از محدوده منطقه حل و فصل شده و طرف‌های غربی ابتکار عمل را در دست داشتند اما در حال حاضر به نظر می‌رسد کشورهایی مانند چین، روسیه، هند و پاکستان می‌توانند این ابتکار عمل را در سطح منطقه نگه دارند.

راهبرد شرق به معنای همکاری با کشورهایی است که دارای سیاست خارجی مستقل هستند

منظور از نگاه به شرق صرفا توسعه مناسبات با کشورهایی نیست که از لحاظ جغرافیایی در شرق ایران قرار گرفته‌اند در حالی که وقتی این مفهوم مطرح می‌شود برخی تصور می‌کنند هر کشوری که از لحاظ جغرافیایی در محدوده شرقی ایران قرار گرفته باید در اولویت روابط قرار گیرد در حالی که اساسا راهبرد نگاه به شرق یک نگاه محدود جغرافیایی نیست و رویکرد این موضوع به معنای توسعه و همکاری با کشورهایی است که سیاست خارجی مستقلی داشته و تمایل دارند به شکل مستقل به عرصه‌های منطقه‌ای و بین‌المللی به ایفای نقش بپردازند. 

بنابراین اگر چنین تعریفی از نگاه به شرق صورت گیرد در آن صورت کشوری مانند ونزوئلا در آمریکای لاتین هم می‌تواند در راهبرد نگاه به شرق توصیف شود و حتی یک کشور در خود اروپا هم می‌تواند در این سیاست جای بگیرد یا برخی کشورهای آفریقایی نیز در قالب سیاست نگاه به شرق تعریف می‌شوند و در این روند می‌توان با آنها همکاری کرد. بنابراین راهبرد شرق دارای یک مفهوم وسیع است یعنی کشورهایی که در حوزه عمل سیاست خارجی خود دارای استقلال هستند و تحت‌فشار کشورهای غربی، همکاری‌های خود را قطع نمی‌کنند،‌لذا مفهومی که گفته می‌شود ممکن است ایران به سمت بلوک شرق برود هیچ جایگاهی در روابط نوین بین‌الملل ندارد، بر این اساس حضور دائم ایران در اجلاس شانگهای به نوعی تامین‌کننده و تقویت کننده موضع استقلال ایران در نظام بین‌الملل محسوب می‌شود.

 

شعیب بهمن؛ پژوهشگر مسائل اوراسیا

اخبار مرتبط
رشد 31 درصدی تجارت ایران با اعضای شانگهای در پنج‌ماهه نخست امسال
شنبه 1401/06/19 ساعت 12:30
سخنگوی گمرک خبر داد؛
رشد 31 درصدی تجارت ایران با اعضای شانگهای در پنج‌ماهه نخست امسال
سخنگوی گمرک گفت: ارزش تجارت ایران با اعضای سازمان همکاری شانگهای در پنج ماه نخست سال 1401، بیش از 17 میلیارد دلار بوده، که نسبت به مدت مشابه سال قبل 31 درصد افزایش داشت.
ایران رئیس سازمان اکوسای شد
جمعه 1401/06/04 ساعت 13:07
ایران رئیس سازمان اکوسای شد
جمهوری اسلامی ایران با رأی اعضا به ریاست دوره جدید سازمان دیوان محاسبات کشورهای عضو اکو انتخاب شد.
تغییرات جدید، عاملی برای اهمیت یافتن ساختارهای فراموش شده
شنبه 1401/05/29 ساعت 19:21
نورنیوز بررسی می‌کند؛
تغییرات جدید، عاملی برای اهمیت یافتن ساختارهای فراموش شده
جهان امروز به درستی دریافته است که هر حادثه‌ و رخدادی بالفعل می‌تواند بیانگر حادثه‌ها و رخدادهای «بالقوه و مشابه در آینده» باشد و از همین رو نیز نگاه‌هایی که صرفاً معطوف به منافع اقتصادی موقت بود، با نگاه‌های استراتژیک بلند مدت در حال جایگزینی است.
نقش مهم وتأثیرگذار سیاست خارجی در تقویت جبهه مقاومت در منطقه
سه‌شنبه 1400/07/27 ساعت 12:06
نقش مهم وتأثیرگذار سیاست خارجی در تقویت جبهه مقاومت در منطقه
کارشناسان و صاحب نظران سیاسی در جریان نشست تخصصی بررسی دیپلماسی منطقه‌ای ایران بر نقش مهم و تأثیرگذار سیاست خارجی در تقویت جبهه مقاومت در منطقه تأکید کردند.
چگونه زیر میز ایران‌هراسی بزنیم؟
یکشنبه 1400/06/28 ساعت 12:07
چگونه زیر میز ایران‌هراسی بزنیم؟
رئیس انجمن ملی مطالعات گردشگری لازمه خنثی شدن نقشه‌های دشمنان در راستای ایران‌هراسی را به کار گرفتن هر بیشتر مقوله گردشگری به عنوان یک عامل مؤثر و سازنده در دیپلماسی عمومی که موجبات توسعه ارتباط مردم کشورها با یکدیگر را فراهم می‌سازد، دانست.
#اینفو| پیام های یک پیمان
شنبه 1400/06/27 ساعت 16:31
#اینفو| پیام های یک پیمان
(نگاهی به منافع ایران از پیوستن به پیمان شانگهای)
ایران از مهمترین کشورهای سازمان همکاری‌های شانگهای است
شنبه 1400/06/27 ساعت 15:41
ایران از مهمترین کشورهای سازمان همکاری‌های شانگهای است
یک کارشناس مسائل بین المللی گفت: علی رغم رویکرد اقتصادی سازمان همکاری‌های شانگهای قطعاً ایران می‌تواند با افزایش امنیت برای کشورهای عضو این سازمان در این رابطه هم نقش آفرینی داشته باشد.
امضای 8 سند همکاری میان ایران و جمهوری تاجیکستان
شنبه 1400/06/27 ساعت 11:32
امضای 8 سند همکاری میان ایران و جمهوری تاجیکستان
رؤسای جمهور ایران و تاجیکستان 8 سند همکاری در بخش‌های مختلف امضا کردند.
وصیت‌نامه «کامل و قابل اجرا» چه شرایطی دارد؟
سه‌شنبه 1400/06/23 ساعت 11:37
نورنیوز بررسی کرد؛
وصیت‌نامه «کامل و قابل اجرا» چه شرایطی دارد؟
هر فردی تنها تا میزان یک سوم اموالش را می‌تواند قبل از فوتش وصیت کند و اگر میزان وصیت بیش از آن شد، ورثه متوفی مختار به پذیرش یا عدم پذیرش مقدار مازاد بر یک سوم هستند.
سازمان همکاری شانگهای نخستین آزمون دکترین نگاه به شرق دولت سیزدهم
دوشنبه 1400/06/22 ساعت 13:10
وحید قربانی
سازمان همکاری شانگهای نخستین آزمون دکترین نگاه به شرق دولت سیزدهم
پیوستن ایران به سازمان همکاری شانگهای به این معنی است که در آینده، چین، روسیه و ایران فضای بیشتری برای همکاری در عرصه‌های بین‌المللی و منطقه‌ای خواهند داشت و از این منظر برای دکترین سیاست خارجی کشور اهمیت بسیار دارد.
روسیه حضور نظامی خود را در تاجیکستان تقویت می‌کند
جمعه 1400/06/19 ساعت 15:37
روسیه حضور نظامی خود را در تاجیکستان تقویت می‌کند
روسیه همچنان به تقویت حضور نظامی خود در خاک تاجیکستان ادامه می‌دهد.
سناریوی آینده آمریکا در افغانستان و راهبردهای مقابله با آن
چهارشنبه 1400/05/27 ساعت 16:01
نورنیوز بررسی کرد؛
سناریوی آینده آمریکا در افغانستان و راهبردهای مقابله با آن
خروج نظامیان آمریکا گرچه ظاهرا در حال وقوع است اما آنها به دلیل منافع راهبردی که در این منطقه برای خود متصور هستند تلاش می‌کنند با استفاده از سازوکارهای اطلاعاتی و امنیتی همچنان در افغانستان نفوذ داشته باشند و از کمک کشورهایی چون پاکستان هم بهره خواهند برد.
پیوستن قریب‌الوقوع ایران به پیمان شانگهای
چهارشنبه 1400/05/20 ساعت 19:36
اختصاصی نورنیوز؛
پیوستن قریب‌الوقوع ایران به پیمان شانگهای
بنابر اخبار رسیده به «نورنیوز»؛ با دعوت رسمی تاجیکستان به عنوان رئیس دوره‌ای سازمان همکاری‌های شانگهای از ایران برای حضور در نشست سالیانه سورای سران این پیمان، آیت‌الله رئیسی رئیس جمهوری اسلامی ایران شهریورماه سال جاری در این نشست حضور خواهد یافت.
نظرات
آگهی تبلیغاتی

آخرین اخبار

روند حذف یارانه سه دهک بالا چگونه است؟
جهنم در سرزمین های اشغالی: وقتی اسرائیل از مهار آتش ناتوان ماند!
یمن: علیه ناو هواپیمابر وینسون آمریکا حمله پهپادی انجام دادیم
عکس های منتخب جهان، 30 آوریل 2025
شکست ناباورانه النصر مقابل کاوازاکی: پیروزی 3-2 برای تیم ژاپنی در نبرد آسیایی
عکس های منتخب ایران، چهارشنبه 10 اردیبهشت 1404
فوران هیجان در نبرد ستارگان؛ بارسلونا و اینتر | نیمه اول 2-2 با سوپر گل یامال و تورس
نورنما | طبیعت خشن و بسیار زیبای آبشار کردیت (کردی)
آخرین جزییات انفجار در بندر شهید رجایی/ پرداخت دیه جان باختگان در کمتر از 48 ساعت
اعترافات تکان دهنده جاسوس موساد که امروز اعدام شد+ فیلم
تبیین راهبرد ایران در مورد ساخت سلاح هسته ای از سوی دبیر شورای عالی امنیت ملی+ فیلم
حوادث مجدد برای سرویس مدارس؛ مصدومیت چندین دانش آموز
ایلان ماسک از کاخ سفید رفت؟
نورنما | 11 اردیبهشت روز جهانی کار و کارگر گرامی باد
اعلام زمان پرداخت ارز زیارتی به حجاج+مبلغ مصوب
کار بزرگ وزیر تعاون در هفته کارگر
جزییات جلسه شبانه داوران لیگ برتر برای هماهنگی بازی های حساس
اصلی ترین محرومان هفته 28 لیگ برتر
تشریح جزئیات پرونده‌های قضایی جنجالی ؛از بندر شهید رجایی تا بابک زنجانی و کوروش کمپان
آتش در قلب بازار تفلیس؛
اورشلیم در آتش! تخلیه گسترده ساکنان در قدس اشغالی! + فیلم
تهران در قلب بریکس؛ روایت قدرت از غرب آسیا
جزییات افزایش 4 تا 14 میلیون تومانی حقوق کارکنان دولت؛
قیمت سکه و طلا امروز 10 اردیبهشت 1404 + جدول قیمتها
خالی ماندن این صندلی،‌ گران درمی‌آید
زنگ آغاز بزرگ‌ترین رقابت علمی کشور به صدا در‌می‌آید
یک قلاده پلنگ شناسنامه‌دار در اشکنان لامرد مشاهده شد
هشدار هواشناسی : باد شدید و گرد و خاک در راه تهران
خلیج‌فارس؛ نگین ژئوتمدنی ایران و قلب دیپلماسی فرهنگی منطقه
افزایش قیمت سرسام آور خدمات روانپزشکی
اعلام زمان تغییر ساعت کاری ادارات +فیلم
فروش آنلاین در نمایشگاه کتاب تهران؛ فرصتی برای ناشران و کتابخوانان
پوستر متفاوت باشگاه تراکتور از بیرانوند برای دیدار تراکتور و شمس آذر
قیمت ارزهای خارجی امروز 10 اردیبهشت 1404 +جدول قیمتها
جدیدترین فیلم از لحظه انفجار بندر شهید رجایی
دیدار نمایندگان ایران و سه کشور اروپایی پیش از دور چهارم مذاکره با آمریکا
کالابرگ الکترونیکی به میادین میوه و تره بار رسید
تصادف خونین در بزرگراه خرازی یک قربانی گرفت+فیلم
همدردی با خانواده‌های قربانیان بندر شهید رجایی؛ دمام‌زنی در حضور مسعود پزشکیان + فیلم
چرا دولت لایحه امنیت زنان را پس گرفت؟
فینال داغ لیگ برتر بسکتبال | دوئل طبیعت اسلامشهر و شهرداری گرگان
جاسوس موساد در قلب تهران؛ پایان مأمور تاریکی با طناب دار
ایران نما | معرفی جاذبه های گردشگری شهرهای ایران(21)"ارومیه"
کدام استان ها تعطیل شدند؟
آماده باش جنگنده های شکاری و رهگیر برای ایجاد لایه اولیه پدافندی در پایتخت
نورنما | کهنه سربازی که در وصف ایران می خواند!
حذف گسترده در پیام نور؛ آموزش عالی روی خط اصلاح! + فیلم
سفر مقام ارشد امنیتی ایران به برزیل + فیلم
هفته های پایانی لیگ برتر و احکام عجببی که جایگاه تیمها را جابجا می کند
به نام عشق بابا