×
سیاسی
شناسه خبر : 65742
تاریخ انتشار :

نورنیوز بررسی کرد؛

تداوم ایران‌هراسی اعراب؛ عامل تثبیت یا تسریع‌کننده افول؟

سازش با رژیم صهیونیستی و سرسختی با ایران با توجه به جایگاه این دو نزد ملت‌های عرب می‌تواند نارضایتی‌های عمومی را افزایش ‌دهد. این موضوع با توجه به دسته‌بندی رژیم‌های عربی در ردیف دولت‌های ضعیف و بحران مشروعیت در این کشورها، بقای این رژیم‌ها را با مخاطرات بیشتر در آینده مواجه می‌سازد.

نورنیوز ـ گروه بین‌الملل: موضع‌گیری طیف محافظه‌کار دولت‌های عربی خصوصا دولت‌های خاندانی در حاشیه جنوبی خلیج‌ فارس در راستای دشمن‌سازی از ایران و نزدیکی آشکار به رژیم صهیونیستی، ناشی از نوعی سردرگمی راهبردی در این نظام‌ها است، وضعیتی که بیش از هر چیز به بحران مشروعیت در این کشورها دامن می‌زند.

دبیران کل اتحادیه عرب و شورای همکاری خلیج فارس در روزهای گذشته ضمن ابراز نگرانی از توسعه فعالیت‌های هسته‌ای ایران خواستار مقابله با افزایش نقش منطقه‌ای و قدرت دفاعی کشورمان شده‌اند.

«مبارک الحجرف» دبیرکل شورای همکاری خلیج فارس با تأکید بر ضرورت حضور این سازمان در مذاکرات آتی، تأکید کرد: گفتگوهای کنونی در وین نباید تنها برنامه هسته‌ای ایران را شامل شود بلکه رفتارهای ایران که عامل بی‌ثباتی در منطقه است، موشک‌های بالستیک و پهپادها را دربر گیرد. شورای همکاری خلیج فارس همچنین غنی‌سازی ۶۰ درصدی اورانیوم در ایران را برای امنیت منطقه و جهان بسیار خطرناک خوانده است.

اتحادیه عرب و شورای همکاری خلیج فارس دو سازمان منطقه‌ای هستند که به شدت تحت نفوذ دول محافظه‌کار عربی به ویژه عربستان سعودی قرار دارند.

جمهوری اسلامی ایران در برابر این مواضع، این سوال را نسبت به این دو سازمان بین‌المللی عربی و مسلمان مطرح کرده که چرا نگرانی‌های امنیتی آن‌ها به جای بمب‌های هسته‌ای رژیم صهیونیستی، متوجه فعالیت‌های صلح‌آمیز یک کشور اسلامی است که همواره حامی آرمان عربی-اسلامی قدس شریف بوده و در راستای آن هزینه‌های قابل توجهی پرداخت کرده است.

مواضع ضد ایرانی دولت‌های عربی متحد آمریکا هم‌زمان با نشست‌های وین، در چارچوب راهبرد ایران‌هراسی طی سال‌های اخیر قابل تبیین است و موضوع تازه‌ای نیست زیرا آنها به دلایلی تصمیم گرفته‌اند غیریت‌سازی با جمهوری اسلامی ایران را در سیاست‌ خارجی خود تقویت کنند.

آن‌ها برخلاف جهت‌گیری افکار عمومی ملت‌های خود، تلاش کرده‌اند تا اختلافاتشان با رژیم صهیونیستی را برطرف کرده و خود را با ساز تل‌آویو کوک کنند. این تصمیم با وجود کمرنگ‌تر شدن احتمال تشکیل یک دولت فلسطینی و تشدید تجاوز و خشونت علیه اعراب مسلمان در سرزمین‌های اشغالی اتخاذ شده است.

رژیم صهیونیستی به عنوان محور غیریت‌سازی ملی‌گرایی عربی، از ابتدای پیدایش تا سال 1978 میلادی که با مصر به صورت رسمی رابطه برقرار کرد، از سوی هیچ‌یک از دولت‌های عربی شناسایی نشده بود و با همسایگان عرب خود در وضعیت جنگی به سر می‌برد.

منازعه اعراب و رژیم صهیونیستی محور خوشه امنیتی غرب آسیا و شمال آفریقا است و دولت‌های عرب در طول سال‌های استقلال، از این منازعه به عنوان ابزار هویت‌سازی و مشروعیت‌بخشی استفاده کرده‌اند.

نفرت ملت‌های عرب از رژیم صهیونیستی و حامیان استعماری آن در طول دهه‌ها از سوی رژیم‌های عربی برای ایجاد مشروعیت سیاسی مورد بهره‌برداری قرار گرفته و همین امر مهم‌ترین مانع آن‌ها برای ورود به روند سازش بوده است.

این رژیم‌ها از سوی دیگر به شدت از جانب مهم‌ترین متحد خود یعنی ایالات متحده، برای سازش زیر فشار بوده‌اند و کمترین مشکلی که در این ارتباط برای آن‌ها وجود داشته محدودیت فروش سلاح از سوی آمریکا و دیگر کشورهای غربی بوده که سال‌ها است، به دلیل آسیب‌پذیری اسرائیل، در معامله با کشورهای عربی اعمال شده‌است.

دولت‌های محافظه‌کار عربی از جنگ 1973 به این سو اقدام موثری در برابر اشغالگری رژیم صهیونیستی صورت نداده‌اند و اقدامات آن‌ها در محدوده اعلام مواضع باقی مانده است. با این حال همچنان در رابطه با امنیت اسرائیل مورد ظن غرب و آمریکا قرار داشته‌اند و لذا به مرور تلاش کرده‌اند به خواسته‌های قدرت‌های مداخله‌گر در منطقه، جامه عمل بپوشانند.

بروز انقلاب‌های عربی و بیداری اسلامی در 2011 میلادی به عنوان پیامد بارز چنین تلاش‌هایی ارزیابی می‌شود که به تشدید بحران هویت در جهان عرب منجر شده و دولت‌های ضعیف منطقه را با مخاطرات بیشتری مواجه کرده است.

حکام سازش‌کار عرب خواهان جایگزینی ایران با رژیم صهیونیستی به عنوان تهدید شماره یک جهان عرب هستند تا به زعم خود هم چالش‌های ناشی از فقدان مشروعیت خود را به تعویق اندازند و هم در راستای منافع غرب، به گفتمان سیاسی خود سامان دهند.

این راهبرد بیش از پیش رابطه میان دولت و مردم در جهان عرب به ویژه نظام‌های خاندانی را مورد تهدید قرار می‌دهد، چه، این رژیم‌ها به خصوص رژیم سعودی امیدوارند با ایران‌هراسی و حمایت‌های آمریکا به چالش‌هایی از این دست غلبه کنند.

سازش با رژیم صهیونیستی و سرسختی با ایران با توجه به جایگاه این دو نزد ملت‌های عرب می‌تواند نارضایتی‌های عمومی را افزایش ‌دهد. این موضوع با توجه به دسته‌بندی رژیم‌های عربی در ردیف دولت‌های ضعیف و بحران مشروعیت در این کشورها، بقای این رژیم‌ها را با مخاطرات بیشتر در آینده مواجه می‌سازد.

رژیم سعودی و متحدانش در ماه‌های پس از تغییر دولت در آمریکا و احتمال رفع تحریم‌ها، تمرکز خود را بر کارشکنی در این احتمال قرار داده‌اند. اتحادیه عرب و شورای همکاری خلیج فارس به عنوان سازمان‌های وابسته به رژیم‌های سازش‌کار، در همین راستا مورد بهره‌برداری قرار گرفته‌اند.

آنها امیدوارند با تشدید ایران‌هراسی در منطقه هزینه‌های داخلی روند سازش با رژیم صهیونیستی را کاهش دهند، اما جایگاه این دو نزد ملت‌های عرب، شانس پیروزی چنین راهبردی را کاهش می‌دهد و ظرفیت بالایی برای ثبات‌زدایی در این دولت‌ها ایجاد می‌کند.


نورنیوز
نظرات
آگهی تبلیغاتی

آخرین اخبار

خانه‌سازی بدون زمین و وام؛ طرح ملی در خطر توقف
مسیری به سمت فینال مونیخ | ترکیب بارسا و اینتر مشخص شد + لینک پخش ساعت 22:30
مک کارنی: کانادا فروشی نیست، حتی برای ترامپ!
نورنما | یک ساخت و ساز کامل با جزئیات مینیاتوری
عکس های منتخب جهان، 6 می 2025
زنگ خطر خشکسالی در پایتخت؛ آب تهران لب‌ مرز بحران
آغاز شمارش معکوس برای نهمین انتخابات نظام پزشکی کشور
خون‌بهای اتحاد: پاسخ قاطع ارتش پاکستان به حمله تروریستی
علت قطع روابط دیپلماتیک سودان با امارات چه بود؟
سردار حسینی: واردات خودرو در بن‌بست محدودیت‌های بی‌منطق
محدودیت در راه است؟ هشدار جدی استاندار تهران
تولید بنزین در اردیبهشت ماه افزایش یافت
اشغال غزه یا انحراف بحران؟ رمزگشایی از لفاظی‌های امنیتی تل‌آویو
هوش مصنوعی در سرزمین وحی
فردریش مرتس این بار صدراعظم آلمان شد!
انتشارات انقلاب اسلامی با دو اثر تحسین شده از سوی رهبر انقلاب در نمایشگاه کتاب حضور دارد
آزادراه تهران-کرج تا کی مسدود شد؟
قیمت‌گذاری برای اقلام اساسی ادامه دارد
اقساط‌ میلیونی برای خانه‌دار شدن
جولانی در نقش مایکل جردن+ فیلم
همزمانی مواضع اروپا با مذاکرات مسقط؛ فشار هماهنگ یا تصادف؟
دردسرهای تولید مازاد مرغ/ صادرات ناپایدار بحران‌ساز شد
مرثیه‌خوانی سه مقام ارشد برای آموزش و پرورش
حمله جنگنده‌های اسرائیلی به فرودگاه بین‌المللی صنعا + فیلم
پوستر باشگاه خیبر برای دیدار برابر پرسپولیس
سرمایه‌ها در تله، خودرو در رؤیا، پاسخ‌ها در سکوت!
انتخابات یا رفراندوم مقاومت؟ پیروزی حزب‌الله، سقوط پروژه‌های مهندسی‌شده
پوستر باشگاه های بارسلونا و اینتر میلان برای بازی امشب
ایران نما | معرفی جاذبه های گردشگری شهرهای ایران (25)«اشتهارد»
آماده‌باش مخفیانه بریتانیا برای جنگ با روسیه!
لباس سبز بورس در پایان معاملات امروز 16 اردیبهشت 1404
قیمت دلار، یورو و سایر ارزها امروز 16 اردیبهشت 1404
گزارش تصویری | نشست خبری هفتگی سخنگوی دولت با اصحاب رسانه
#اختصاصی/دور چهارم مذاکرات ایران و آمریکا یکشنبه در مسقط برگزار می‌شود
زمین‌لرزه کهک قم را لرزاند
آلودگی هوا از چرخ موتورها بالا می‌رود!
عبور مرگبار از آزادگان
قیمت روز سکه و طلا امروز سه شنبه 16 اردیبهشت ماه 1404
رسوایی بانک آینده؛ وام‌های بلاعوض به خودی‌ها، تورم کمرشکن برای مردم!
راهبرد های اساسی وزیر نیرو برای افزایش شدید مصرف اب در راستای افزایش دمای هوا
ترامپ: می‌خواهیم به غزه کمک کنیم، حماس نمی‌گذارد!
نورنما | خرس قهوه ای در الیگودرز شکار دوربین شد
اثرات راهبردی اصابت موشک انصارالله به فرودگاه بن گوریون از نگاه شمخانی
بحران کم آبی را جدی بگیرید
قیمت خودرو امروز 16 اردیبهشت 1404+ جدول
هزار مبتلا به سرخک در ایران؛ پای مهاجران در میان است
احتمال تعویق مذاکرات ایران و آمریکا به دلیل سفر ترامپ به منطقه
ثبت نام بن کارت دانشجویی نمایشگاه کتاب آغاز شد
کابوس بن‌گوریون: یمن امنیت هوایی اسرائیل را در هم شکست
طی دو هفته اخیر 31 هزار خودرو جریمه تخلف پلاک شدند