نورنیوز - گروه بین الملل: صادرات نفت ایران بار دیگر رکورد تاریخی زد و به گفته مؤسسه کپلر و شرکت ردیابی نفتکشها ورتکسا، صادرات روزانه نفت ایران به چین در سه هفته نخست ژوئن ۲۰۲۵ به ۱.۸ میلیون بشکه در روز رسید. این رقم، بالاترین سطح واردات نفت چین از ایران در تاریخ روابط دو کشور محسوب میشود و نسبت به ماه مه ۲۰۲۵ رشدی ۴۶ درصدی داشته است.
این در حالی است که دولت ترامپ در ادامه فشار حداکثری، هدف خود را «کاهش صادرات نفت ایران به ۱۰۰ هزار بشکه در روز» اعلام کرده بود. اسکات بسنت، وزیر خزانهداری آمریکا، پنج ماه پیش در مصاحبه با شبکه فاکس بیزنس تأکید کرده بود: «هدف دولت ترامپ کاهش صادرات نفت ایران به ۱۰ درصد سطح کنونی است تا اقتصاد ایران را در بحران شدید قرار دهیم».
با این وجود، استفاده ایران از نفتکشهای غیرقابل ردیابی، مسیرهای تجاری جدید، انتقال کشتی به کشتی (Ship-to-Ship) و همکاری با بیش از ۴۰ پالایشگاه کوچک چینی که خارج از سیستم دلاری فعالیت میکنند، باعث رشد چشمگیر صادرات شده است. بسیاری از این معاملات با یوآن انجام میشود و بخشی از آن برای پر کردن ذخایر استراتژیک چین به کار میرود.
ایران همچنین با فروش کامل ذخایر نفتی شناور خود که پیشتر حدود ۶۰ میلیون بشکه بود، توان صادراتی خود را افزایش داده است. این رکورد ۱.۸ میلیون بشکهای نهتنها بیاثر بودن بیش از ۶۰۰ تحریم نفتی آمریکا علیه ایران را نشان میدهد، بلکه شکاف عمیق میان ادعاهای مقامات واشنگتن و واقعیت میدانی را آشکار میسازد.
تحلیلگران اقتصادی معتقدند موفقیت ایران در افزایش صادرات نفت، نتیجه شبکهسازی مالی غیرسنتی و همکاری راهبردی با چین و سایر شرکای آسیایی است. با وجود تهدیدهای مکرر آمریکا علیه خریداران نفت ایران، گزارشها حاکی از آن است که «رژیم تحریمها عملاً فروپاشیده است».