×
سیاسی
شناسه خبر : 232976
تاریخ انتشار :

نورنیوز از اثرات راهبردی بازیگری ایران در خلیج فارس بر مهار رژیم صهیونیستی گزارش می‌دهد؛

خلیج فارس؛ نقطه شکننده معادله آتش‌بس میان ایران و اسرائیل

حمله موشکی ایران به پایگاه العدید در قطر، نه‌تنها انتقامی نظامی، بلکه معادله تهدید در منطقه را دگرگون کرد. از این پس، هر ماجراجویی اسرائیل، می‌تواند به شعله‌ور شدن خطر جنگی منجر شود که منافع حیاتی آمریکا در خلیج فارس را به آتش بکشد.

نورنیوز-گروه سیاسی: پس از برقراری آتش‌بس میان ایران و رژیم صهیونیستی در پی دفاع مقدس ۱۲ روزه، مردم ایران در برابر تجاوز اسرائیل، یکی از مهم‌ترین پرسش‌های پیش‌روی تحلیلگران و افکار عمومی این است که آیا شعله‌های این جنگ ممکن است دوباره زبانه بکشد؟ سؤالی که پاسخ به آن نه در سطح احساسات سیاسی، بلکه در چارچوب واقعیات میدان نبرد و ملاحظات راهبردی منطقه‌ای و بین‌المللی قابل بررسی است.

اگرچه تاکنون تحلیل‌های متنوعی درباره چرایی توقف جنگ و آینده احتمالی آن ارائه شده است، اما یکی از خطوط تحلیلی مهم به تمایز منافع آمریکا و اسرائیل در قبال ادامه جنگ بازمی‌گردد. سفر اخیر بنیامین نتانیاهو به واشنگتن و انتشار خبر اعزام قریب‌الوقوع یوآو گالانت، وزیر جنگ اسرائیل، به آمریکا به‌منظور رایزنی‌های نظامی، بار دیگر گمانه‌ها درباره احتمال آغاز مجدد جنگ را تقویت کرد. با این حال، پاسخ به این پرسش مستلزم واکاوی علل واقعی توقف جنگ و شرایطی است که دو بازیگر اصلی، یعنی آمریکا و اسرائیل، را به سمت پذیرش آتش‌بس سوق داد.

اگر واشنگتن و تل‌آویو می‌توانستند یا اراده لازم را برای تداوم درگیری داشتند، چرا مسیر آتش‌بس را برگزیدند و حتی تلاش کردند ایران را به پذیرش آن ترغیب کنند؟ در میان دلایل متعددی که در این خصوص مطرح شده، یک عامل کلیدی و کمتر مورد توجه، حمله موشکی ایران به پایگاه العدید در قطر است؛ حمله‌ای که نه‌تنها به‌عنوان پاسخی نظامی به تجاوز آمریکا به خاک ایران تلقی شد، بلکه حامل پیامی چندلایه به ساختار امنیتی آمریکا در منطقه بود.

در شرایطی که ایران می‌توانست اهداف در دسترس‌تری همچون پایگاه‌های آمریکا در عراق را برای حمله برگزیده و پیامی محدود صادر کند، به نظر می‌رسد انتخاب پایگاه العدید یک تصمیم صرفاً عملیاتی نبود، بلکه واجد معنا و بار راهبردی ویژه‌ای بود. تهران به‌وضوح نشان داد که در صورت تداوم درگیری، قادر است منافع حیاتی ایالات متحده در قلب منطقه خلیج فارس را مستقیماً در معرض تهدید قرار دهد؛ منطقه‌ای که هرگونه بی‌ثباتی در آن می‌تواند آثار زنجیره‌ای بر امنیت انرژی جهانی و ثبات ژئوپلیتیکی داشته باشد.

اهمیت این اقدام از دو منظر قابل ارزیابی است. نخست، پیام آشکار به آمریکا مبنی بر آنکه جنگ با ایران محدود به مرزهای مستقیم با اسرائیل نخواهد بود و دامنه آن به مناطقی خواهد کشید که منافع حیاتی و زیرساخت‌های راهبردی ایالات متحده در تیررس مستقیم قرار دارند. دوم، برجسته‌سازی قدرت ایران در میدان نبرد خلیج فارس؛ جایی که به دلیل فواصل کوتاه، تراکم اهداف حساس و ضعف نسبی سامانه‌های دفاعی دشمن و همچنین ابتکار عمل و تجهیزات خاص نظامی ایران،توان تهاجمی اش به‌مراتب بالاتر و مؤثرتر است.

در این چارچوب، تجربه عملیاتی جنگ ۱۲ روزه نشان داد که علی رغم حجم و دقت آتش ایران به‌ویژه در عبور از لایه‌های متراکم پدافند منطقه‌ای و سپس لایه‌های پدافند سرزمین‌های اشغالی، موشک‌های ایران برای اصابت به اهداف با چالش‌های متعددی مواجه هستند. به‌عبارت دقیق‌تر، موشک‌های ایران برای رسیدن به اهداف خود در سرزمین‌های اشغالی، باید ابتدا از سامانه‌های هشدار زودهنگام و پدافندهای لایه‌به‌لایه منطقه عبور می‌کردند و سپس در برابر شبکه چندلایه دفاع هوایی اسرائیل قرار می‌گرفتند.

این در حالی است که در حمله به پایگاه العدید، شرایط کاملاً متفاوت بود. ایران توانست با عبور از فاصله‌ای بسیار کوتاه و در محیطی با تراکم پدافندی بسیار پایین‌تر، ضربه‌ای مؤثرتر و دقیق‌تر وارد کند. به‌ویژه آنکه انهدام یکی از حساس‌ترین ایستگاه‌های راداری و شنودی آمریکا در العدید، نشان داد که سطح آسیب‌پذیری اهداف آمریکایی در خلیج فارس بسیار بالاتر از صحنه نبرد با اسرائیل است. این واقعیت به‌وضوح به واشنگتن گوشزد کرد که سرایت جنگ به خلیج فارس، پیامدهایی بسیار سنگین‌تر از آنچه تاکنون در مواجهه ایران و اسرائیل رخ داده، در پی خواهد داشت.

بر همین اساس، گرچه رژیم صهیونیستی همچنان مایل است در فضای تنش و بحران باقی بماند و حتی آن را تشدید کند، اما ایالات متحده با ملاحظه هزینه‌های بالقوه گسترش جنگ به خلیج فارس، به ناچار در محاسبات خود جانب احتیاط را در پیش گرفته است.

این ملاحظات تنها مختص آمریکا نیست؛ بلکه کشورهای عربی منطقه نیز که آسیب‌پذیری احتمالی زیرساخت‌های حیاتی‌شان در برابر جنگ محتمل، پس از حمله به العدید برایشان واقعی‌تر شده، تمایل بیشتری به مهار تنش‌ها و ممانعت از شعله‌ور شدن دوباره درگیری‌ها پیدا کرده‌اند.

بنابراین، هرچند احتمال ازسرگیری درگیری به‌طور کامل منتفی نیست، اما معادله  شکل‌گرفته پس از حمله به العدید، تصمیم برای آغاز مجدد جنگ را به اقدامی پرهزینه و پرمخاطره بدل کرده است. اسرائیل به تنهایی توان و جرأت ورود به یک ماجراجویی جدید را ندارد و بدون همراهی قاطع آمریکا، هرگونه اقدام نظامی گسترده، به معنای باز کردن جبهه‌ای خواهد بود که می‌تواند توازن قوا در منطقه را به‌شدت علیه منافع غرب تغییر دهد.

اکنون بیش از گذشته مشخص شده که حمله ایران به العدید، نقطه عطفی در بازتعریف موازنه تهدید در منطقه بوده است. تهران با این اقدام راهبردی، معادله‌ای را به طرف مقابل تحمیل کرد که نه بر مبنای درگیری محدود، بلکه بر پایه تهدید منافع حیاتی و بازدارندگی فعال استوار شده است. آینده تحولات، نه در سرزمین‌های اشغالی، بلکه در معادلات شکننده خلیج فارس رقم خواهد خورد؛ جایی که ایران به‌وضوح در موضع ابتکار عمل و برتری نسبی قرار گرفته است.


نظرات
آگهی تبلیغاتی

آخرین اخبار

خسروپناه: حمله به صداوسیما، سند جنایت اسرائیل است
زمان اعلام نتایج اولیه و نهایی کنکور مشخص شد
مصوبه جدید دولت: واردات موز به شرط صادرات سیب
قیمت خودرو امروز دوشنبه 23 تیر 1404 +جدول
ناگفته‌های نظامی ترامپ: فقط من شهامت صدور دستور حمله به ایران را داشتم! +فیلم
استاندار قم: انفجار در پردیسان تروریستی نیست
صادرات لبنیات ایران رکورد زد؛ رشد 39 درصدی درآمد ارزی در 2 ماه
طارمی آماده جدایی از اینتر؛ مقصد بعدی کجاست؟
نورنما | اولین انتخاب ما صفحه ولی...!
قبض‌های علی‌الحساب براساس رفتار مصرفی مشترکین اصلاح می‌شود
آمار وحشتناک جنگ 12 روزه به روایت هلال احمر
رضاوند پس از کش‌وقوس‌های فراوان، به سپاهان پیوست
آغاز عرضه اوراق «همیار» در بورس؛ سهامتان را از امروز بیمه کنید
قیمت دلار و سایر ارز ها امروز دوشنبه 23 تیر 1404
اژه‌ای: در جنگ 12 روزه به تعداد زیادی از زندانیان مرخصی دادیم +فیلم
رئیس بنیاد شهید: در حملات رژیم صهیونیستی به ایران حدود 7 هزار نفر شهید و مجروح شدند +فیلم
فروش بلیت اتوبوس اربعین از 25 تیر آغاز می‌شود
آتش‌سوزی فروشگاه کفش خیابان در دماوند تهران
تقویت کادر فنی سپاهان با برانکو
جنگ 12 روزه؛ نبردی که اسرائیل را زمین‌گیر کرد
قتل دلخراش مادر و دختر در میدان حر؛ شمش‌های طلا ناپدید شدند
وقت تصمیم است
نتانیاهو در برابر صهیونیست‌ها؛ شهرک‌نشینان از تبادل اسرا با حماس خشمگین‌اند
حمله پدر به سه فرزندش در شاهرود؛ دختر 7 ساله جان باخت
سامانه‌های پاتریوت آمریکا با هزینه اروپا به اکراین فرستاده می‌شوند
تصاویر حضور ترامپ و علیرضا فغانی در زمین فینال جام باشگاه‌ها +سایر چهره‌ها
برای ایران یکپارچه و همدل
پشت لبخند جنایتکاران در کاخ سفید؛ آتش‌بس در غزه یا فریب سیاسی؟
پرواز بیت‌کوین به بالای 121 هزار دلار؛ رکورد جدید در بازار رمزارز
پروژه اسرائیل برای ترمیم تحقیر: «شکست در میدان جنگ، فرار به تحریف روایت‌ها!»
آتش‌بس؛ فرصت بازسازی یا بهانه انتقام سیاسی؟
آزمون استخدامی آموزش و پرورش و وزارت بهداشت نیمه اول مرداد برگزار می‌شود
برترین‌های جام جهانی باشگاه‌ها 2025؛ ترکیب ستارگان فردا و قهرمانان امروز
برای همه کشورهای منطقه روشن است که تعرضات رژیم صهیونیستی به یک منطقه محدود نخواهد بود+فیلم
خلیج فارس؛ نقطه شکننده معادله آتش‌بس میان ایران و اسرائیل
مأموریت جنایت‌بار تل‌آویو افشا شد؛ تخریب کامل بیت‌حانون پیش از آتش‌بس
ایران‌نما | معرفی جاذبه‌های گردشگری شهرهای ایران(54)؛ «بابارشانی»
عراقچی: نتانیاهو دقیقاً چه می‌کشد؟
کمیسیون آموزش مجلس از اصلاح 500 هزار حکم فرهنگیان خبر داد
امیر آشتیانی: توان جنگ 10 ساله را داریم
پیش‌فروش محصولات سایپا و پارس‌خودرو از صبح فردا آغاز می‌شود +لینک و زمان تحویل
نفوذ اطلاعاتی یا سهل‌انگاری؟؛ بررسی پشت پرده حمله به جلسه شورای عالی امنیت ملی
چلسی با قهرمانی در جام باشگاه‌های جهان، 130 میلیون یورو جایزه برد
ژنرال گالانت به جای جنگ، نامه تضرع نوشت
تغییر لحن ترامپ در قبال مسکو: «از پوتین ناامید شدم!» +فیلم
درخشش دانش‌آموزان ایرانی در المپیاد جهانی شیمی با 4 نقره
وضعیت آب و هوا امروز دوشنبه 23 تیر 1404 +وضعیت استان‌ها
خالدآبادی دروازه‌بان استقلال با قراردادی دو ساله به ملوان پیوست
شکاف امنیتی منطقه‌ای چگونه شکل گرفت؟؛ پشت پرده پروازهای مرگ
تصاویری از لاشه و قطعات پهپادهای رژیم صهیونیستی در شهرک صنعتی پرند