نورنیوز-گروه اجتماعی: دکتر آزیتا حکمتدوست، متخصص تغذیه و استاد گروه تغذیه بالینی دانشگاه علوم پزشکی شهید بهشتی، بر اهمیت نقش تغذیه در پیشگیری و کنترل بیماریهای کلیوی تأکید کرد و گفت: «رعایت رژیم غذایی مناسب میتواند در حفظ سلامت کلیهها و جلوگیری از پیشرفت نارسایی کلیوی نقش کلیدی ایفا کند. افزایش سطح کراتینین و کاهش عملکرد کلیهها، نیاز به محدودیت مصرف برخی مواد مانند پروتئین، سدیم، پتاسیم و فسفر را بیشتر میکند.»
وی ادامه داد: «در مراحل پیشرفته نارسایی کلیه، کنترل دقیق این مواد میتواند از وخیمتر شدن وضعیت بیمار جلوگیری کند.»
دکتر حکمتدوست در خصوص پیشگیری از تشکیل سنگهای کلیوی نیز گفت: «یکی از مهمترین اقدامات برای جلوگیری از تشکیل سنگ کلیه، مصرف کافی مایعات بهویژه آب است. افراد باید روزانه حداقل دو لیتر مایعات، که نیمی از آن آب باشد، مصرف کنند. مصرف مواد غذایی حاوی سیترات مانند لیمو و مرکبات نیز میتواند در کاهش خطر تشکیل سنگ مؤثر باشد.»
او همچنین به ترکیب شایع سنگهای کلیوی در کشور اشاره کرد و افزود: «حدود ۸۰ درصد سنگهای کلیوی در ایران منشأ اگزالاتی دارند. بنابراین افراد مستعد باید مصرف مواد غذایی غنی از اگزالات مانند اسفناج، ریواس، توتفرنگی، عدس، سویا، چای پررنگ و قهوه را محدود کنند.»
به گفته این متخصص، استفاده از منابع طبیعی کلسیم مانند لبنیات به جای مکملهای کلسیمی نیز میتواند در کاهش خطر تشکیل سنگهای کلیوی مؤثر باشد.
وی در پایان تأکید کرد: «حفظ سلامت کلیهها نیازمند رژیم غذایی متعادل، مصرف مداوم و کافی مایعات، و پرهیز از مصرف بیرویه مواد غذایی پرخطر است. افرادی که سابقه خانوادگی بیماریهای کلیوی دارند یا به آن مبتلا هستند، باید با راهنمایی متخصص تغذیه، برنامه غذایی متناسب با شرایط خود را دنبال کنند.»