×
اجتماعی
شناسه خبر : 224071
تاریخ انتشار :

برنامه‌ریزی شخصی؛ کلید موفقیت در امتحانات برای هر دانش‌آموز

دانش آموزان هنگام آماده شدن برای امتحانات با چالش‌های قابل توجهی روبرو هستند که مهمترین آنها مدیریت زمان مناسب برای مطالعه و حفظ تعادل بین زمان مطالعه و استراحت است. هیچ برنامه زمان بندی مشخصی وجود ندارد که متناسب با توانمندی های همه دانش آموزان باشد بلکه هر دانش آموزی باید برنامه زمانی خود را با توجه به شناختی که از خود دارد تطابق دهد

نورنیوز-گروه اجتماعی :  مدیریت زمان مؤثر برای امتحانات تضمین می‌کند که دانش‌آموزان می‌توانند ساعات کافی را به هر موضوعی اختصاص دهند، مطالب را به طور کامل مرور کنند و از استرس دقیقه نودی جلوگیری کنند.

مدیریت زمان در طول امتحانات به چیزی بیش از دوره‌های مطالعه برنامه‌ریزی شده نیاز دارد زیرا دانش‌آموزان باید از هر لحظه به طور مؤثر استفاده کنند. در این خصوص با دکتر مصطفی کوچکزایی ، روان درمانگر، مشاور و عضور فرهنگستان علوم پزشکی جمهوری اسلامی ایران به گفت وگو پرداختیم.
 

اهمیت برنامه ریزی و مدیریت زمان

دکتر کوچکزایی معتقد است؛ برنامه ریزی و مدیریت زمان، به توان، استعداد، انرژی و شخصیت و توانمندی های درونی دانش آموز ارتباط دارد. ما هیچگاه نمی توانیم یک برنامه ریزی کلی ارائه دهیم و بگوییم همه باید از آن تبعیت کنند. خیلی افراد را دیده ایم که یک برنامه ریزی خوب و غنی برای او انجام می شود ولی یک روز و دو روز اول را انجام میدهد اما روز سوم به بعد انجام نمی دهد، حوصله ندارد.

بعد همین آدم در طول سال سه یا چهار بار برنامه ریزی می کند و در همه برنامه ریزی ها دچار ناکامی شده و درگیر  این تفکر می شود که حتما من نمی توانم و ایراد از من است. این فرد در بلند مدت حس بدی نسبت به برنامه ریزی پیدا کرده و همیشه خودش را تحقیر کرده و زیر سوال می برد.

 

1

 

او ادامه داد: برنامه درست باید با توان دانش آموز همسو باشد، نه اینکه در رسانه ها می گویند نه آنچیزی که معلم سر کلاس می دهد. متاسفانه برخی دوست دارند رویاهایشان را به مردم القا کنند. این تفکر، تفکری غلط است. برای برنامه ریزی درست برای یک دانش آموز باید توانمندی ، هوش و ذکاوت، گیرایی و میزان یادگیری او در آموزش را بررسی کنند سپس بر اساس آن برنامه ریزی کنند.

وی در خصوص برنامه ریزی برای دانش آموزانی که تحرک پزیری بالاتری دارند گفت: برای چنین دانش آموزانی نمی توانی به او بگویید که باید بشینی و کتاب بخوانی برای او قطعا نشستن و کتاب خواندن اثر بخش نیست. این بچه باید تحرک پذیری خود را انجام دهد بعد از آن بیاید به یک میزان درست یک ساعت یا دو ساعت، به میزانی که مغز او کشش دارد بنشیند و درس بخواند.

پس برنامه ریزی و مدیریت زمان ارتباطی با شخصیت دانش آموز دارد و چقدر خوب است که والدین ضعف های شخصیتی، توانمندی، فرزندشان را بشناسند و متناسب با توان فرزنشان برنامه ریزی کنند. نه اینکه جو گیر شوند و بگویند خوب تو ساعت ۱ از مدرسه برمیگیردی و از ساعت ۱ تا ۹ شب باید بکوب درس بخوانی !

بعضی دیگر برنامه ریزی می کنند یک ساعت درس ۴۵ دقیقه استراحت این یک برنامه کلی است. ممکن است فرزند شما ۲۰ دقیقه درس بخواند نیم ساعت استراحت کند، بهره وری آموزشی بهتری نسبت به دانش آموزی که مداوم درس می خواند داشته باشد.
 

اهمیت برنامه ریزی در فصل امتحانات

این مشاور و روان درمانگر اهمیت برنامه ریزی در فصل امتحانات را بسیار مهم دانست و افزود: ما نمی توانیم نسبت به بعضی زمانها غفلت کنیم. بعضی زمانها حکم دقیقه نود را دارند. یعنی تو باید تمام انرژی، توانمندی، هوش ذکاوتی که داری را  در عرض یک ماه تا بیست روز به همراه کل وقت و انرژی و استرست را برای درست بگذاری. منظور از استرس، استرسی است که زمینه تحرک به تو می دهد، نه استرسی که باعث کاهش بهره وری یادگیری شود.

برنامه ریزی در فصل امتحانات مثل تیم فوتبالی میماند که ۱۰ دقیقه مانده تا بازی تمام شود و باید تمام انرژی خود را بکار بگیرد تا پیروز شود. حالا آن تیمی که یک گل عقب است باید بیشتر زحمت بکشد. مثل دانش آموزی که میان ترمش را ضعیف تر بوده و یا در طول ترم درس نخوانده است.

روش های برنامه ریزی درسی در فصل امتحانات

کوچکزایی برای برنامه ریزی درسی در فصل امتحانات به دانش آموزان توصیه کرد؛ بچه ها در زمان خاصی قرار دارند یک لحظه تصور کنند که یک هدف بزرگ دارند برنامه بزرگی دارند و قرار است در عرض ۲۰ روز تمام وقت و انرژی خود را برای رسیدن به آن هدف بگذارند، از فضای گوشی، تلویزیون، بازی یک لحظه بیرون بیایند.یک لحظه به خوشان بگویند ما فقط این ۲۰ روز را می خواهیم انرژی بگذاریم برای رسیدن به هدف.

یک هدفی که دوست داری، هدفی که اثر بخشی زیادی دارد. و این بیست روز را به معنای کل زندگی خود نبینند و این زمان را بگذارند به حساب آن هدف و برنامه ریزی و خودشان با توان و شناختی که از خود دارند خودشان برنامه خود را بنویسند.

دانش آموزی که در طول روز ۵ ساعت وقت خالی داشته و فکر می کند از این میزان یک ساعت می تواند وقت مفید داشته باشد. باید آن یک ساعت را جوری برنامه ریزی کند که میزان بازدهی اش زیاد شود.

مثلا ممکن است از آن یک ساعت فقط نیم ساعت آن را درس بخواند و نیم ساعت بعد را استراحت کند. ترجیحا در زمان استراحت بهتر است از فضای مجازی دور باشند زیرا وقتی وارد فضای مجازی میشوی و برای نیم ساعت برنامه ریزی میکنی ممکن است دو ساعت درگیر شوید.
 

 

1
 

تعادل بین مطالعه و استراحت

این عضور فرهنگستان علوم پزشکی در خصوص تعادل بین مطالعه و استراحت کفت: در مورد بازه زمانی تعادل بین مطالعه و استراحت بازهم خود فرد ملاک است مثلا فرد میگوید من ۴۵ دقیقه استراحت کنم خیلی اثر بخشی بیشتری برای من دارد نسبت به زمانی که یک ساعت مطالعه کنم و ده دقیقه استراحت کنم. پس در تعادل بین مطالعه و استراحت اولین چیز باور درونی دانش آموز است.

دانش آموز باید درک کند که الان فصل امتحانات است و باید تمام انرژی خود را بگذارم. حالا که تمام انرژی خود را میگذارم باید به نحوی زمان بندی کنم که متناسب با توان و انرژی و هوش و ذکاوت و گیرایی من است و بر این اساس زمان بین مطالعه و استراحت را تنظیم کنم.

غالبا میزان مطالعه و استراحت برای هر دانش آموزی متناسب با سن رشد فرق می کند. مثلا دانش آموزی که کلاس اولی است هر ۲۵ دقیقه تا نیم ساعت استراحت، بچه هایی که کلاس چهارم و پنجمی هستند هر ۳۵ دقیقه ۲۵ دقیقه استراحت، بچه هایی که متوسطه اول هستند ۴۵ دقیقه مطالعه ۱۵ دقیقه استراحت،

بچه هایی که کلاس دهم به بالا هستند، هر یک ساعت یک ربع استراحت کنند. این زمان بندی باز هم متناسب با توان خودشان باید هماهنگ شود.چرا که تمرکز آدمها متناسب با سن رشد متفاوت می شود.


نظرات
آگهی تبلیغاتی

آخرین اخبار

دیدار مشاور امنیت ملی عراق و فرمانده نیروی قدس سپاه در بغداد
پرسپولیس از اولین خرید رسمی خود رونمایی کرد
تیم‌های لیگ نخبگان آسیا در فصل 2025/26
پادشاه عربستان کجاست؟!
ترامپ درباره ایران: وضعیت پیچیده اما قابل حل است
بازگشت شاهزاده آبی: طارمی از سایه به صدر نشست!
وقتی کلارنس سیدورف از فلسفه مربیگری‌اش می‌گوید
مهر تأیید مشروط مجمع بر پالرمو؛ دریچه‌ای به تعامل جهانی؟
رهبر انقلاب اسلامی: امدادگران ما مظهر صفات انسانی و انسان‌دوستی هستند
چند درصد ایرانی‌ها در سال سفر می‌روند؟
قطعی برق؟ نگران نباشید! ایده‌های سرگرم‌کننده برای کودکان
ترامپ با جولانی دیدار کرد/ وقتی تروریست تکفیری جذاب و جنگجو می شود!+ فیلم
برنامه‌ریزی شخصی؛ کلید موفقیت در امتحانات برای هر دانش‌آموز
توفان و رگبار در راه تهران؟ +اطلاعیه هواشناسی
پاکستان: به آتش‌بس با هند پایبند می‌مانیم
5 بیماری خطرناک که با «بروکلی» از آن‌ها نجات می‌یابید
خداحافظی پنج بازیکن پرسپولیس در آخرین تمرین فصل
فرهاد مجیدی در آستانه هدایت تیم ملی؟
قیمت دلار، یورو ‌و سایر ارزها امروز 24 اردیبهشت 1404/ کاهش قیمت
راز فرار سارق گردنبند 200 میلیونی فاش شد+فیلم
روایت مشترک تهران ـ مسکو؛ محور جدید همکاری‌های رسانه‌ای
ترامپ: من آماده ام با ایران توافق کنم
ازدواج با نیت توبه؛ تتلو خواستار خطبه عقد توسط رهبر معظم انقلاب شد!
طالبان شطرنج را حرام اعلام کرد!
سینما علیه ترامپ؛ طوفان ستارگان سینمای جهان روی صحنه
جنایت تا آخرین نوزاد؛ وقتی گرسنگی، بمب و بی‌کفنی حلقه محاصره غزه را کامل می‌کنند
کارگردانی که اشک و اسکار آورد؛ بنتون در 92 سالگی رفت
واردات گوشت دیگر اولویت نیست!
پایان شگفت انگیز بورس در آخرین داده هفته!
قیمت سکه و طلا امروز چهارشنبه 24 اردیبهشت ماه 1404+ جدول قیمت
هشدار کم سابقه پلیس در خصوص افزایش حوادث در نقاط حادثه‌خیز کشور
عراقچی: حرف‌های ترامپ فریبکارانه است
وقتی مدارس 6 صبح باز می‌شوند، چرا مجلس نه؟ + فیلم
جعبه سیاه قتل داریوش مهرجویی و همسرش باز شد!
گرانی کتاب؛ واقعیتی تلخ اما قابل مدیریت
قیمت خودرو امروز 24 اردیبهشت 1404 / افت قیمت دلار محصولات داخلی را متأثر کرد.
رفع کمبود شیرخشک؛ شاید وقتی دیگر
داغ‌ترین نقطه ایران کجاست؟
استارلینک وارد عربستان شد؛ اینترنت ماهواره‌ای در دل صحرا
پوستر باشگاه استقلال برای دیدار حساس فردا برابر سپاهان
حکم عاملان سرقت مرگبار از دانشجوی دانشگاه تهران تایید شد!
صداوسیما حامی پروپاقرص پایتخت 8!
سومین حمله موشکی یمن به سرزمین های اشغالی
تغییر ساعت ادارات، تاثیری در کاهش مصرف برق داشته؟
نشست ایران و سه کشور اروپایی در استانبول
سازمان غذا و دارو: داروهای بی‌کیفیت از بازار جمع‌آوری خواهند شد
جزییات پرداخت وام کم بهره به فرهنگیان بازنشسته از خرداد 1404+لینک ثبت نام
واکنش سردار آزمون به ویدئوی تقطیع‌شده جنجالی: فقط ایران!
گرد و غبار از عراق تا تبریز؛ وضعیت قرمز است + ویدیو
پیرامون مذاکرات ایران و آمریکا