×
اجتماعی
شناسه خبر : 221955
تاریخ انتشار :

احسان هوشمند

پروتکل‌های صداوسیما کجاست؟

پخش برنامه حاوی توهین به یکی از صحابه پیامبر اسلام (ص) در شبکه یک صداوسیما موجب واکنش شمار زیادی از هم‌وطنان سنی‌مذهب، شخصیت‌های فرهنگی و علمی و سیاسی شد.

نورنیوز-گروه اجتماعی: پخش برنامه حاوی توهین به یکی از صحابه پیامبر اسلام (ص) در شبکه یک صداوسیما موجب واکنش شمار زیادی از هم‌وطنان سنی‌مذهب، شخصیت‌های فرهنگی و علمی و سیاسی شد.

این نخستین باری نیست که در صداوسیمای کشور شاهد وقوع چنین رویدادهای تحریک‌کننده‌ای در حوزه ادیان و مذاهب هستیم. جدای از بازتاب گسترده موضوع در شبکه‌های اجتماعی و فضای عمومی، انتقادات زیادی نیز به عملکرد دستگاه صداوسیمای رسمی کشور وارد شد.

تمرکز بخش بزرگی از انتقادات هم اثرات مخرب ضد انسجامی و وحدت‌شکنانه چنین برنامه‌هایی است که می‌تواند به تحریک احساسات گروهی از هم‌وطنان منجر شود. در این یادداشت ضمن تأکید بر پیامدهای مخرب پخش چنین برنامه‌هایی، از منظری دیگر به چنین برنامه‌های فرقه‌گرایانه پرداخته می‌شود.

۱-در اینکه میان پیروان اهل سنت و اهل تشیع درباره رویدادهای صدر اسلام اختلاف نظر وجود دارد، تردیدی نیست. فرقه‌ها و مذاهب متنوع اسلامی هر‌یک روایت خود را از رویدادهای صدر اسلام دارند و در‌باره صحابه پیامبر اسلام رویکرد‌های مختلفی بر مبنای مذاهب شکل گرفته است. 

در دوره چند‌صد‌ساله پس از وفات پیامبر اسلام اختلافات بین فرقه‌های مختلف اسلامی گاه و بیگاه به اشکال گوناگون حتی گاه با خشونت ظهور و بروز داشته است. در تاریخ ایران نیز نمونه‌هایی از برخی رویدادهای تلخ و ناخوشایند در این حوزه ثبت‌و‌ضبط است.

هر‌چند در دوره 500 سال گذشته و پس از گسترش تشیع در ایران و گرویدن بخش بیشتری از ایرانیان به مذهب شیعه اثنی‌عشری، موضوع تفاوت‌های میان فرقه‌های اسلامی نمود بیشتری داشت. البته یک موضوع در‌این‌باره درخور‌توجه است که شخصیت‌های موجه اهل تشیع از‌جمله اهل بیت پیامبر (ص) نزد هم‌وطنان اهل سنت نیز دارای احترام و منزلت ویژه‌ای هستند.

با احتساب تحولات پس از مشروطه، نظام سیاسی حاکم در ایران بر مبنای روح مشروطه و برابری شهروندان در برابر قانون در سعی و تلاش بوده که موضوعات فرقه‌ای و مذهبی میان شیعیان و سنی‌ها به مسئله‌ای در میان شهروندان ایرانی مبدل نشود.

در یکی از اسناد درباره تدوین کتاب‌های درسی تاریخ و دروس دینی در مدارس دوره رضاشاه از رشید یاسمی حساسیت‌های در نظر گرفته‌شده در‌این‌باره را می‌بینیم که در عین مقید‌بودن نویسنده به روایت شیعی، اما در تلاش بوده تا با احترام از صحابه پیامبر اسلام (ص) یاد شود و به‌این‌ترتیب منابع درسی به زمینه‌ای بر ایجاد اختلاف میان ایرانیان مبدل نشود. 

۲- پس از وقوع انقلاب اسلامی برخی گروه‌ها در پی برجسته‌کردن دوگانه‌هایی بودند؛ دوگانه‌هایی که البته حاوی پارادوکس‌های سیاسی و معرفتی در نظام حکمرانی کشور هم بود. به صورت مشخص این تلقی‌ها ظهور علنی خود را در تولیدات هنری و تلویزیونی و حتی کتاب‌های درسی نشان داد.

اتفاق روی‌داده در هفته گذشته نخستین بار نبود که موجب آزردگی خاطر مؤمنان سنی‌مذهب را فراهم می‌کرد، اما تندی و بی‌منطقی برنامه پخش‌شده و بازتاب فوری آن چیزی نبود که رئیس صداوسیما بتواند به‌سادگی از کنار آن گذر کند.

۳- اینکه سطح دریافت از مباحث تاریخی و مذهبی و حتی حکمرانی در کشور در حوزه‌های فرهنگی به چنان درجه‌ای رسیده که شخصی به خود اجازه می‌دهد به صورت علنی در شبکه‌ای پربیننده به چنین توهین‌هایی متوسل شود و در ادامه گروهی دیگر از مسئولان پخش صداوسیما نیز این برنامه را به روی آنتن برده و حتی باکی از بازتاب‌های چنین برنامه‌ای و احتمال بروز پیامدهای مخرب آن نداشته باشند، نشان از واقعیت تکان‌دهنده‌ای در کشور دارد.

در ایران امروز اقلیتی هستند که خود را محق می‌دانند تا نسبت به اعتقادات دیگر هم‌وطنان به هر ابزاری متوسل شوند و در برابر اقدام خود و حتی پیامدهای آن هم چندان نگران نیست که آیا برای این گروه مصالح ملی معنایی دارد؟ این افراد کجا و تحت چه شرایطی آموزش دیده‌اند؟ هسته مرکزی اعتقادات آنان چه نسبتی با حکمرانی یک کشور با تنوعی از ادیان و مذاهب و فرقه‌ها دارد؟ چگونه این افراد به فضاهای رسمی نفوذ کرده اند؟ در چه نهادهای فرهنگی و سیاسی دیگری ردی از این دست از جریانات را می‌توان شناسایی کرد؟ پشتیبانان این افراد و این جریان‌ چه کسانی هستند؟ آیا این جریان با برنامه، اقدامات خود را سازمان می‌دهد؟ 

۴- صداوسیمای رسمی کشور نخستین بار نیست که اقدام به روی آنتن بردن چنین برنامه‌های موهنی می‌کند. در برنامه‌های قبلی اعلام شد مدیر شبکه‌ای که شش سال قبل با حضور یکی از مداحان برنامه تندی علیه اعتقادات سنی‌ها پخش کرد.

 امروز این فرد در چه جایگاهی قرار دارد؟ در همین زمینه این پرسش طرح می‌شود که پروتکل‌ها و دستورالعمل‌های صداوسیما دراین‌باره حاوی چه نکاتی است؟ اگر این پروتکل‌ها تدوین شده، چرا شاهد چنین برنامه‌هایی هستیم؟ و اگر تدوین نشده، چرا تاکنون درباره تدوین دستورالعمل‌های لازم تعلل شده است؟ پاسخ به چنین پرسش‌هایی هر‌چه باشد، آنچه به‌روشنی مشخص است، این نکته بدیهی است که فاصله صداوسیمای مانند برخی دیگر از نهادهای فرهنگی کشور با منطق حکمرانی در کشوری با شرایط ایران فاصله بسیاری دارد.

امر ملی در کانون برنامه‌سازی‌های این نهاد فرهنگی نیست و سلطه نگاه ابزاری و جناحی و ایدئولوژیک و گاه فرقه‌ای بر این دستگاه بزرگ رسانه‌ای و فرهنگی هزینه‌های بزرگی برای کشور تراشیده است. تا دیر نشده، برای سر‌و سامان‌دادن به این دستگاه پرهزینه باید فکری کرد. چرا در شرایط دشوار کشور چنین هزینه‌هایی بر کشور تحمیل می‌شود؟


نظرات
آگهی تبلیغاتی

آخرین اخبار

پاری سن ژرمن یک قدم نزدیک تر به فینال با نتیجه 1-0 + خلاصه بازی
قیمت شیر خام بالا می‌رود؛ آیا نرخ جدید برای تولیدکنندگان منطقی است؟
شاهین در پارکینگ یا در صف انتظار؟ وضعیت خریداران همچنان مبهم
الهلال 1 - 3 الاهلی | سبزها راهی فینال شدند + خلاصه بازی
غیرحضوری شدن مدارس در خوزستان:تصمیم اضطراری برای سلامت دانش‌آموزان
با اعمال قانون همسان سازی، حقوق بازنشستگان واریز شد
چرایی سونامی خودکشی مردان میانسال در کره جنوبی
هشدار به پایتخت نشینان؛ طوفان تندری عظیم در راه تهران
طوفان تهران، مدیریت بحران را به باد داد
آخرین جزییات انفجار در بندر شهید رجایی/ دیه جان باختگان ظرف 48 ساعت پرداخت می شود
پرتاب اولین ماهواره های اینترنتی آمازون به فضا
اعلام برنامه مسابقات مرحله نیمه نهایی جام حذفی ایران
خالی ماندن این صندلی،‌ گران درمی‌آید
نورویدیو | آتش بازی معاندان در میان دود و درد؛ روایت یک جنگ ادراکی دیگرعلیه ایران
حضور مشاور و دستیار رهبری در گروه صنعتی و پژوهشی" زر"
احتمال وزش باد شدید در تهران تا ساعات آینده
علت مرگ توله‌پلنگ‌ها در کرمان مشخص شد
صدرنشینی ویکتور گیوکرس در رقابت کفش طلای اروپا
همسایگی هوشمندانه؛ تهران و باکو علیه خط تفرقه
چشم‌انداز مذاکرات هسته‌ای
بازدارندگی از طریق دیپلماسی
آتش‌سوزی گسترده در رستوران چینی
حاشیه های عجیب در فوتبال ایران؛فدراسیون زیر تیغ انتقاد!
واکنش‌های جهانی به انفجار در بندر شهید رجایی همچنان ادامه دارد/ رئیس جمهور چین تسلیت گفت
جزییات طرح ضربتی پلیس پایتخت برای دستگیری سارقان و مالخران
پرونده بیرانوند روز میز فدراسیون؛ حکم صادره عادلانه خواهد بود؟
جذب نیروی انسانی جدید در آموزش و پرورش
آخرین مهلت برای صرافی‌های رمز ارز؛ 20 اردیبهشت!
قیمت سکه و دلار و سایر ارزها امروز 9 اردیبهشت 1404
جلوگیری از فاجعه ای دیگر پس از انفجار در بندر شهید رجایی
هشدار نارنجی گرد و خاک در خوزستان؛ مدارس 12 شهر مجازی شدند
رشد ملایم شاخص بورس در معاملات امروز سه شنبه 9 اردیبهشت 1404
فروش فوق‌العاده و پیش‌فروش محصولات ایران‌خودرو در اردیبهشت ماه+جزییات و لینک ثبت نام
ایران نما | معرفی جاذبه های گردشگری شهرهای ایران (20)«ارسک»
جزییات جدید از تفکیک یارانه گروه‌های خاص
آغاز فروش اقساطی محصولات کرمان موتور+ جزئیات
انفجار مرگبار در کارخانه تولید لوازم آتش بازی در میمه
فروش ویژه خودروهای کارشناسی ایران خودرو از فردا+ جزئیات
برای 50 هزار منقاضی مسکن در شهر پرند زمین برای ساخت نیست!
نورنما | 5 تا از بهترین مکان های گردشگری اصفهان
قیمت خودرو امروز 9 اردیبهشت + جدول قیمت ها
جنگ بر سر توافق
تنش در روابط دولت و شورای شهر تهران؛ انتقاد تند چمران به مصوبه هیئت وزیران
مارک کارنی نخست وزیر جدید کانادا شد
دختر رزمی کار حریف زورگیر حرفه ای نشد!
نیش زنبورها نتیجه بازی فوتبال را مشخص کرد + فیلم
نورنما | ولادت حضرت معصومه(س) و روز دختر مبارک باد
شرط گروسی برای توافق با ایران
فردا درِ کنکور به روی این داوطلبان بسته می‌شود!
جدیدترین فیلم از لحظه انفجار بندر شهید رجایی