×
اقتصادی
شناسه خبر : 216867
تاریخ انتشار :

نورنیوز از شکاف عمیق میان تورم و دستمزدها گزارش می دهد؛

تورم در جاده سرعت، حقوق در جاده خاکی! معیشت مردم زیر تیغ گرانی

تورم افسارگسیخته در سال‌های اخیر، فاصله عمیقی میان افزایش حقوق و هزینه‌های زندگی ایجاد کرده است. در حالی که نرخ تورم از سال 1396 تاکنون 1399 درصد رشد داشته، حقوق کارمندان تنها 332 درصد افزایش یافته است. این اختلاف فاحش، قدرت خرید میلیون‌ها نفر را کاهش داده و شکاف معیشتی را به بحران تبدیل کرده است.

نورنیوز-گروه اقتصادی:یکی از دغدغه‌های اصلی مردم در سال‌های اخیر به‌ویژه کارمندان و کارگران، تطبیق میزان افزایش حقوق با نرخ تورم بوده است. بررسی آمارهای ارائه‌شده در جدول نشان می‌دهد که از سال ۱۳۹۶ تاکنون، میزان افزایش حقوق کارمندان ۳۳۲ درصد و حقوق کارگران ۱۱۲۱ درصد بوده است، در حالی که تورم در همین بازه زمانی به رقم ۱۳۹۹ درصد رسیده است. این آمارها به‌وضوح نشان می‌دهند که قدرت خرید جامعه، به‌ویژه قشر کارمند، به‌شدت کاهش یافته و دستمزدها به هیچ عنوان نتوانسته‌اند همگام با تورم رشد کنند.

سال‌های بحرانی؛ وقتی تورم افسار پاره کرد!

نگاهی به سال‌های گذشته نشان می‌دهد که تورم، با شیب تندی از کنترل خارج شده است. در سال ۱۳۹۶، تورم تنها ۱۰ درصد بوده و افزایش حقوق کارمندان و کارگران نیز به همان اندازه یعنی ۱۰ درصد رشد داشته است. اما از سال ۱۳۹۷، روند تغییر کرد. تورم به ۳۱ درصد رسید، در حالی که حقوق کارمندان تنها ۱۰ درصد افزایش یافت و حقوق کارگران نیز ۱۲ درصد رشد کرد. این یعنی برای اولین بار، عقب‌ماندگی دستمزدها نسبت به تورم به‌صورت جدی آغاز شد.

اما سال ۱۳۹۸ نقطه‌ی بحرانی‌تر شد. تورم با رشد ۴۱ درصدی، فشار سنگینی بر اقتصاد خانوارها وارد کرد، اما افزایش حقوق کارمندان تنها ۲۰ درصد بود. کارگران که معمولاً افزایش حقوق بیشتری نسبت به کارمندان دارند، با رشد ۳۶ درصدی حقوق مواجه شدند که باز هم کمتر از نرخ تورم بود. این روند در سال ۱۳۹۹ نیز ادامه یافت. تورم ۴۸ درصد شد، در حالی که حقوق کارمندان تنها ۱۵ درصد افزایش داشت و کارگران نیز ۳۱ درصد افزایش حقوق را تجربه کردند.

۱۴۰۰ تا ۱۴۰۴؛ سقوط ارزش دستمزدها

در سال ۱۴۰۰، تورم ۴۵ درصد شد، اما حقوق کارمندان ۲۵ درصد افزایش یافت و حقوق کارگران ۳۹ درصد رشد داشت. فاصله‌ی میان افزایش حقوق و تورم هر سال بیشتر می‌شود. این روند در سال ۱۴۰۱ به اوج رسید؛ جایی که تورم ۳۰ درصد ثبت شد، اما حقوق کارگران ۵۷ درصد و حقوق کارمندان تنها ۲۰ درصد افزایش یافت.

اما دو سال اخیر یعنی ۱۴۰۲ و ۱۴۰۳، نشان‌دهنده‌ی ادامه‌ی بحران است. در سال ۱۴۰۲ تورم ۴۱ درصد اعلام شد، در حالی که افزایش حقوق کارمندان ۲۵ درصد و حقوق کارگران ۲۷ درصد بوده است. در سال ۱۴۰۳ نیز با وجود کاهش نسبی تورم به ۳۳ درصد، حقوق کارمندان و کارگران هر دو ۲۰ درصد افزایش یافتند. این به این معناست که در سال جاری نیز همچنان افزایش حقوق نتوانسته شکاف میان درآمد و هزینه‌های زندگی را جبران کند.

چه کسی بیشترین فشار را تحمل کرده است؟

با مقایسه‌ی آمارهای جدول می‌توان دید که طی این سال‌ها، بیشترین فشار متوجه کارمندان بوده است. در حالی که میزان افزایش حقوق کارگران به ۱۱۲۱ درصد رسیده، کارمندان تنها ۳۳۲ درصد افزایش حقوق را تجربه کرده‌اند. این یعنی کارمندان بیشتر از کارگران در برابر تورم عقب مانده‌اند. از سوی دیگر، تورم ۱۳۹۹ درصدی باعث شده که حتی کارگران نیز نتوانند قدرت خرید خود را حفظ کنند، زیرا در نهایت میزان افزایش دستمزد آن‌ها همچنان ۲۷۸ درصد کمتر از تورم است.

چگونه این بحران را کنترل کنیم؟

 یکی از مهم‌ترین راهکارها برای کاهش فشار معیشتی، افزایش حقوق بر اساس نرخ تورم است. در بسیاری از کشورها، مکانیزم‌هایی وجود دارد که دستمزدها را به‌طور خودکار با تورم سالانه تنظیم می‌کند. در ایران نیز، لازم است که حقوق کارمندان و کارگران به‌گونه‌ای افزایش یابد که با افزایش هزینه‌های زندگی همخوانی داشته باشد. این اقدام نه‌تنها موجب افزایش رفاه عمومی می‌شود، بلکه می‌تواند از کاهش انگیزه نیروی کار جلوگیری کند.

 تورم افسارگسیخته، نتیجه‌ی سیاست‌های نادرست مالی و پولی است. افزایش بی‌رویه نقدینگی، کسری بودجه، و سیاست‌های ناپایدار اقتصادی از جمله عواملی هستند که تورم را به سطوح غیرقابل‌کنترل رسانده‌اند. دولت می‌تواند با مدیریت صحیح نقدینگی، کنترل رشد پایه پولی و اتخاذ سیاست‌های مالی انقباضی، از سرعت افزایش قیمت‌ها بکاهد. همچنین، جلوگیری از نوسانات نرخ ارز و تثبیت بازارهای مالی نیز می‌تواند تأثیر مستقیمی بر کاهش تورم داشته باشد.

 اگر افزایش حقوق همگام با تورم ممکن نباشد، ارائه‌ی حمایت‌های معیشتی غیرنقدی، مانند یارانه‌های کالایی، بیمه‌های درمانی گسترده‌تر، کمک‌های معیشتی به خانواده‌های کم‌درآمد و اختصاص سهمیه‌های خاص برای اقشار آسیب‌پذیر، می‌تواند بخشی از فشار اقتصادی را کاهش دهد. بسیاری از کشورها از این سیاست برای حمایت از طبقات متوسط و ضعیف جامعه استفاده می‌کنند.

 از راهکارهای مؤثر دیگر برای افزایش قدرت خرید مردم، کنترل قیمت کالاهای اساسی و اصلاح نظام توزیع است. افزایش بی‌رویه قیمت مسکن، خودرو، مواد غذایی و خدمات عمومی، فشار زیادی به خانوارها وارد کرده است. دولت باید با نظارت بر زنجیره تأمین و توزیع کالاهای اساسی، از سوءاستفاده‌های احتمالی جلوگیری کند. همچنین، تسهیل دسترسی مردم به مسکن ارزان‌قیمت، بهبود حمل‌ونقل عمومی و کاهش هزینه‌های درمانی، می‌تواند نقش مهمی در افزایش رفاه عمومی داشته باشد.

 یکی از ریشه‌های اصلی بحران معیشتی، کاهش بهره‌وری اقتصادی است. هنگامی که تولید داخلی افزایش یابد، دستمزدها نیز به‌طور طبیعی رشد خواهند کرد. حمایت از صنایع داخلی، ایجاد اشتغال پایدار و جلوگیری از واردات غیرضروری، می‌تواند موجب افزایش دستمزدهای واقعی و کاهش وابستگی کشور به تورم شود.


نورنیوز
نظرات
آگهی تبلیغاتی

آخرین اخبار

در آستانه دور چهارم مذاکرات، آمریکا به دیپلماسی تهدید روی آورده است
حمایت شما یک دنیا ارزش دارد؛ واکنش رونالدو بعد از حذف النصر
فاز دوم آزادراه تهران-شمال چه زمانی افتتاح می شود؟
پایان تراژیک در کوچه‌ای بی‌صدا؛ پرونده‌ای جنایی در آمل گشوده شد
پوستر اولین بازی ایران در جام جهانی فوتبال ساحلی
ظرفیت اروپا در مذاکرات؛ سازنده یا تخریبی؟!
تحلیلگر شبکه فاکس نیوز: حوثی ها مسبب سقوط جنگنده آمریکایی هستند + فیلم
منافع ملی، خط قرمز است
آیا تکاپوی دولت‌های اروپایی، حاکی از نزدیک بودن توافق ایران و آمریکاست؟
بحران پنهان در خانه بازنشستگان؛با حقوق فعلی فقط می‌شود زنده ماند!
تشدید تنش به سبک آمریکایی: وقتی پنتاگون بر میز مذاکره سایه جنگ می‌افکند
توصیه پلیس فتا به حجاج برای سفر ایمن
«طرحی نو» لازم است
سازمان هواپیمایی با شرکت های متخلف برخورد خواهد کرد
پایان مأموریت مخفی موساد در ایران؛ از اعترافات تا اجرای حکم اعدام
خسارت های ناشی از زمین لرزه در رشتخوار
زمان و شیوه تغییر ساعت کاری ادارات اعلام شد +فیلم
وقتی تولید ثروت کمتر از دود سیگار مالیات می‌دهد!
پیشکسوت نامدار ملوان بندر انزلی درگذشت + فیلم
پیام متاثرکننده جناب خان در پی حادثه بندر رجایی + فیلم
آخرین جزییات انفجار در بندر شهید رجایی/ جزییات شناسایی مفقودین و پرداخت دیه
کالابرگ 1404؛ تداوم یا توقف؛اعتبار جدید چه زمانی شارژ می شود؟
پیش‌فروش فوق‌العاده ایران‌خودرو در اردیبهشت +جزییات و لینک ثبت نام
تبریک سفارت روسیه به دوستان ایرانی
رقابت برای آینده: کنکور نوبت اول از صبح امروز آغاز شد!
وضعیت اب و هوا امروز 11 اردیبهشت + وضعیت استانها
برنامه مسابقات امروز 11 اردیبهشت + پخش زنده
در حسرت یک قرارداد دائم
اعلام جزئیات کامل هزینه نقل و انتقال خودرو در سال 1404
لامین یامال تاریخی ظاهر شد: ستاره بارسلونا با گل رؤیایی مقابل اینتر
توافق با ایران بسیار مهم است/ گفت‌وگوها به برخی جزئیات فنی رسیده‌
وزیر کار تکلیف کالابرگ را مشخص کرد
جهنم در سرزمین های اشغالی: وقتی اسرائیل از مهار آتش ناتوان ماند!
یمن: علیه ناو هواپیمابر وینسون آمریکا حمله پهپادی انجام دادیم
عکس های منتخب جهان، 30 آوریل 2025
شکست ناباورانه النصر مقابل کاوازاکی: پیروزی 3-2 برای تیم ژاپنی در نبرد آسیایی
عکس های منتخب ایران، چهارشنبه 10 اردیبهشت 1404
پایان فوتبال تماشایی ستارگان و درخشش یامال؛ بارسلونا (3) - اینتر (3) + خلاصه بازی
نورنما | طبیعت خشن و بسیار زیبای آبشار کردیت (کردی)
اعترافات تکان دهنده جاسوس موساد که امروز اعدام شد+ فیلم
تبیین راهبرد ایران در مورد ساخت سلاح هسته ای از سوی دبیر شورای عالی امنیت ملی+ فیلم
حوادث مجدد برای سرویس مدارس؛ مصدومیت چندین دانش آموز
ایلان ماسک از کاخ سفید رفت؟
نورنما | 11 اردیبهشت روز جهانی کار و کارگر گرامی باد
اعلام زمان پرداخت ارز زیارتی به حجاج+مبلغ مصوب
کار بزرگ وزیر تعاون در هفته کارگر
جزییات جلسه شبانه داوران لیگ برتر برای هماهنگی بازی های حساس
اصلی ترین محرومان هفته 28 لیگ برتر
تشریح جزئیات پرونده‌های قضایی جنجالی ؛از بندر شهید رجایی تا بابک زنجانی و کوروش کمپان
آتش در قلب بازار تفلیس؛