×
بین الملل
شناسه خبر : 213248
تاریخ انتشار :

عارف دهقاندار*

سفر روبیو به خاورمیانه؛ بازتعریف نقش امریکا در منطقه

محور اصلی سفر مارکو روبیو، وزیر خارجه جدید ایالات متحده به خاورمیانه را باید در تغییر چشمگیر سیاست امریکا در قبال اسراییل جست‌وجو کرد. برخلاف دوره جو بایدن که با وجود حمایت از اسراییل، انتقادهایی را نیز متوجه سیاست‌های نتانیاهو می‌کرد، دولت جدید ترامپ تصمیم گرفته است حمایت بی‌قید و شرط خود را از اسراییل اعلام کند.

نورنیوز-گروه بین الملل: مارکو روبیو، وزیر خارجه جدید ایالات متحده، سفری مهم به خاورمیانه را آغاز کرده که نتایج آن می‌تواند تا حدی چشم‌انداز راهبرد ترامپ در قبال منطقه را مشخص کند.

 این سفر که از اسراییل آغاز شده و قرار است با دیدار از عربستان سعودی و امارات متحده عربی ادامه یابد، بازتاب‌دهنده استراتژی جدید دولت دونالد ترامپ در خاورمیانه است. روبیو که برای نخستین‌بار در مقام وزیر امور خارجه به این منطقه سفر می‌کند، حامل پیام‌های مهم و تعیین‌کننده‌ای است که می‌تواند معادلات منطقه‌ای را دستخوش تغییرات اساسی کند.

محور اصلی این سفر را باید در تغییر چشمگیر سیاست امریکا در قبال اسراییل جست‌وجو کرد. برخلاف دوره جو بایدن که با وجود حمایت از اسراییل، انتقادهایی را نیز متوجه سیاست‌های نتانیاهو می‌کرد، دولت جدید ترامپ تصمیم گرفته است حمایت بی‌قید و شرط خود را از اسراییل اعلام کند.

این تغییر رویکرد نه تنها در سخنان روبیو و ترامپ، بلکه در اقدامات عملی مانند ارسال محموله بمب‌های سنگین به اسراییل - که در دوره بایدن تعلیق شده بود - نیز نمود یافته است. همچنین حمایت قاطع روبیو از طرح جنجالی ترامپ برای تصرف غزه و انتقال اجباری ساکنان آن به مصر و اردن نشان می‌دهد که واشنگتن آماده است تا در راستای تامین منافع اسراییل، حتی طرح‌های بحث‌برانگیز را نیز دنبال کند.

در سطح راهبردی، سفر روبیو به خاورمیانه را می‌توان تلاشی برای بازتعریف نقش امریکا در منطقه دانست. دیدارهای برنامه‌ریزی شده با مقامات عربستان سعودی و امارات متحده عربی نشان می‌دهد که واشنگتن به دنبال ایجاد اجماع منطقه‌ای برای پیشبرد سیاست‌های جدید خود است.

این سفر همچنین می‌تواند مقدمه‌ای برای تحولات مهم‌تر در آینده، از جمله تغییر در آرایش سیاسی منطقه و شکل‌گیری ائتلاف‌های جدید باشد. حضور روبیو در یادبود هولوکاست و تاکید او بر مبارزه با یهودی‌ستیزی نیز نشان می‌دهد که دولت ترامپ تلاش دارد تا حمایت خود از اسراییل را در چارچوب یک روایت تاریخی و ایدئولوژیک قرار دهد.

نقشه راه ترامپ برای غزه؛ طرحی بدون اجماع جهانی

طرح ترامپ برای غزه که در دیدار اخیر نتانیاهو در واشنگتن مطرح شد، برنامه‌ای گسترده و بحث‌برانگیز برای آینده این منطقه است. این طرح که هنوز جزییات کامل آن منتشر نشده، از دو بخش اصلی تشکیل شده که بخش نخست و مهم‌تر آن، انتقال اجباری بیش از دو میلیون ساکن فلسطینی غزه به کشورهای همسایه، به‌ویژه مصر و اردن و اسکان دایمی آنها در این کشورهاست.

 ترامپ مدعی است که ساکنان غزه در خانه‌های زیبا و نوساز اسکان داده شده و از جنگ و مرگ دور خواهند ماند. به گفته او، آنها حق بازگشت به غزه را نخواهند داشت، چراکه این منطقه ویران شده و قابل سکونت نیست. ترامپ معتقد است مردم غزه در صورت داشتن مکانی برای سکونت، مشکلی با رفتن به کشورهای دیگر ندارند و تاکنون تنها به دلیل نداشتن جای مناسب برای زندگی در غزه مانده‌اند.

 بخش دوم طرح که پس از انتقال ساکنان اجرا خواهد شد، شامل واگذاری کنترل و مالکیت غزه به ایالات متحده است. طبق این برنامه، امریکا قصد دارد غزه را به یک منطقه نمونه گردشگری و تفریحی تبدیل کند. روبیو در سفر خود به اسراییل، این طرح را «تنها طرح موجود» برای حل بحران غزه توصیف کرده و نتانیاهو نیز از آن به عنوان «چشم‌اندازی جسورانه» استقبال کرده است. با این حال، این طرح با مخالفت‌های گسترده‌ای در سطح بین‌المللی مواجه شده و جامعه جهانی، از جمله عربستان سعودی و دیگر کشورهای عربی همچنان از راه‌حل دودولتی حمایت می‌کنند.

تلاش واشنگتن برای تکمیل پازل توافق‌های ابراهیم

در ادامه سفر خود، روبیو در ریاض پیگیری روند عادی‌سازی روابط عربستان و اسراییل را در صدر دستور کار خود قرار خواهد داد. این اقدام در راستای راهبرد کلان دولت ترامپ است که گسترش توافقنامه ابراهیم را مهم‌ترین محور سیاست خاورمیانه‌ای خود می‌داند و از آن به عنوان «معامله قرن» یاد می‌کند.

دولت ترامپ امیدوار است با افزودن عربستان به عنوان مهم‌ترین قطعه این پازل، تحولی عظیم در منطقه ایجاد کند. عربستان سعودی نیز برای به رسمیت شناختن اسراییل، خواستار یک پیمان دفاعی به سبک ناتو با ایالات متحده و کمک به توسعه برنامه هسته‌ای غیرنظامی خود شده است. با این حال، طرح جنجالی اخیر ترامپ برای غزه، سفر روبیو را با چالش‌های جدی روبه‌رو کرده است. عربستان سعودی در واکنشی سریع و غیرمعمول، با قاطعیت تشکیل کشور مستقل فلسطینی را شرط برقراری روابط دیپلماتیک با اسراییل اعلام کرده است - موضعی که نسبت به گذشته صریح‌تر بوده و نشان می‌دهد ریاض این مساله را بسیار جدی می‌گیرد.

از منظر استراتژیک، اگر تلاش‌های دیپلماتیک روبیو در عربستان به سرانجام برسد، معادلات خاورمیانه و راهبرد کشورهای اسلامی را دچار تغییر خواهد کرد، زیرا عربستان به عنوان رهبر جهان عرب با این اقدام می‌تواند پایانی بر دوره تحریم کامل اسراییل باشد و الگویی برای سایر کشورهای اسلامی در اتخاذ سیاست خارجی متوازن ارایه دهد.

با این وجود به نظر می‌رسد محمد بن سلمان، ولیعهد عربستان، عجله‌ای برای پیشبرد این توافق ندارد. به گفته تحلیلگران، عادی‌سازی روابط با اسراییل بزرگ‌ترین برگ برنده عربستان است و ولیعهد که پیش‌بینی می‌کند برای ۴۰ سال آینده یا بیشتر در قدرت بماند، ترجیح می‌دهد با احتیاط عمل کند.

در عین حال، طرح غیرمتعارف ترامپ برای غزه، ریاض را در موقعیت دشواری قرار داده و می‌تواند تلاش‌های دیپلماتیک روبیو را با چالش‌های جدی مواجه سازد، هرچند این به معنای آسیب جدی به روابط واشنگتن-ریاض نخواهد بود و باید دید که ترامپ برای تکمیل پازل روند عادی‌سازی روابط اسراییل و عربستان چه پیشنهاداتی را روی میز قرار خواهد داد.

*پژوهشگر مسائل خاورمیانه


اعتماد
نظرات
آگهی تبلیغاتی

آخرین اخبار

هشدار هلال احمر؛ طوفان تندری در آستانه ورود به تهران و استان‌های همجوار
جزئیات افزایش حقوق کارمندان پس از 30 سال خدمت اعلام شد
دختری از دل سنگ؛ طلسم دانهیل برای بانوان ایران شکست
موضع صریح ترامپ در مورد برنامه هسته ای ایران + فیلم
انتخاب رشته آزاد را از دست ندهید
نخستین کنگره بین‌المللی شهیدان امدادگر برگزار می شود + تیزر
گزارش تصویری | نشست خبری هفتگی سخنگوی وزارت امور خارجه با اصحاب رسانه
آتش سوزی مجدد در بندر شهید رجایی+ فیلم
آخرین جزییات انفجار در بندر شهید رجایی/ دیه تعداد زیادی از متوفیان حادثه پرداخت شد
خانه‌دار شدن یا خرید اوراق؟ هزینه سنگین اوراق تسهیلات
قیمت دلار، یورو و سایر ارزها |15 اردیبهشت 1404
فاجعه انسانی در غزه؛ 16 هزار کودک شهید شدند
حمایت ویژه وزارت آموزش و پرورش از دانشگاه فرهنگیان کلید خورد
شایعه یا واقعیت؛ اختلاف دو ستاره المپیکی تکواندو بانوان
4 ساعت خاموشی برق در روز؛ مردم در بلاتکلیفی و سردرگمی
کلید اولیه کنکور نوبت اول 1404 منتشر شد
قیمت روز سکه و طلا دوشنبه 15 اردیبهشت ماه 1404 + جدول قیمتها
کتک‌کاری در مدرسه؛ اینبار معلم قربانی شد!
افزایش سقف‌ انتقال وجوه بانکی؛ بانک مرکزی یک گام جلوتر رفت
مدارس شیفت بعدازظهر تعطیل شدند؛ گرد و غبار در ایلام
بازگشت آلکاتراز؛ ترامپ به دنبال زندانی برای خشن‌ترین‌ها
تابستان بدون خاموشی؛ ادارات ملزم به استفاده از انرژی خورشیدی شدند
خبر خوش برای دانشجویان؛ بن کارت دانشجویی از راه رسید
کدام خانوارها از فهرست دریافت‌کنندگان یارانه خارج خواهند شد؟
نورنما | نبرد غیر قابل باور خدنگ و مار!
چرا قالیباف از بیان حقیقت خجالت می کشد؟
واکسن پنج‌گانه ایرانی؛ نماد اقتدار علمی در حوزه سلامت
پلنگ ماده و توله‌اش در املش دیده شدند + عکس
قیمت خودرو امروز 15 اردیبهشت 1404 + جدول قیمتها
حج؛ هندسه‌ای الهی برای نظم جهانی/ چرا رمز نجات امت، در طواف و رمی نهفته است؟
پرواز به دیار وحی آغاز شد؛ حج 1404 کلید خورد + فیلم
فرصت تازه برای اجاره‌نشین‌ها؛ شروع دوباره ثبت‌نام وام ودیعه
آخرین هدیه پاپ فقید برای کودکان مظلوم غزه چه بود؟
پایان کار طارمی در اینترمیلان؛ جدایی قطعی مهاجم ایرانی
«قاتل بی‌رحم» در واقع یک دانشجوی هنر بود!
جمکران میزبان تصمیم‌سازان کشور شد
درگیری مسلحانه ماموران امنیتی با اشرار مسلح در ایرانشهر
پایان کابوس پنج‌ساله؛ قلندرزهی در تور امنیتی گرفتار شد!
بازار جهانی نفت آتش گرفت!
فروش ویژه ایران خودرو در اردیبهشت؛ تارا و دنا برای پرجمعیتها! +لینک ثبت نام
نبرد پیچیده ساحلی بازان ایران و پرتغال ؛ برد، یعنی بازی با برزیل! پخش زنده از ساعت 20
تاج گذاری حسین یزدانی با دو مدال؛ ایران بر قله وزنه‌برداری + صحبت های یزدانی
رئال مادرید با برد سلتاویگو به استقبال الکاسیکو رفت+ خلاصه بازی و جدول
بقائی:سیاست ایران مبتنی بر حسن همجواری و دوستی با همه کشورهای منطقه است+فیلم
وقت گردگیری ویترین ملّی کتاب است
دو فوریتی | «شوگرها»به میدان می آیند هم «ددی» و هم «مامی»
زباله‌گردی در پایتخت زیر ذره‌بین مدیریت شهری قرار می گیرد
کارمزد کارت به کارت چقدر افزایش یافت؟
اعلام جزییات متناسب سازی، پرداخت حقوق و معوقات در اردیبهشت ماه
صرفه جویی تابستانی؛ ساعت ادارات تغییر می کند