×
اقتصادی
شناسه خبر : 210076
تاریخ انتشار :

علی آهنگر*

ایران؛ دروازه ورود ایلان ماسک به خاورمیانه

ایران و ایلان ماسک خلقیات نزدیکی به هم دارند. روانشناسی این هر دو بسیار به هم نزدیک است. ایلان ماسک نه شرقی است و نه غربی. نه جمهوری‌خواه است نه دموکرات. این امریکایی بسیار پر سر و صدا از قضای روزگار اصلا امریکایی هم نیست.

نورنیوز- گروه اقتصادی: شاید ادعای عجیبی به نظر‌ آید: ایران؛ دروازه ورود ایلان ماسک به خاورمیانه! اما چون نیک نظر کنیم نه تنها عجیب نیست که سر در خنکای حقیقت دارد. ایران و ایلان ماسک خلقیات نزدیکی به هم دارند. روانشناسی این هر دو بسیار به هم نزدیک است. ایلان ماسک نه شرقی است و نه غربی. نه جمهوری‌خواه است نه دموکرات. این امریکایی بسیار پر سر و صدا از قضای روزگار اصلا امریکایی هم نیست. او در ۷ تیر ۱۳۵۰ در آفریقای جنوبی در شهر پرتوریا به دنیا آمد. مدت کوتاهی هم در دانشگاه پرتوریا تحصیل کرد. در ۱۸ سالگی درس و دانشگاه را رها کرد و مسافر کانادا شد. مادرش کانادایی‌تبار بود. همین امتیازی شد که بتواند تابعیت کانادایی بگیرد. دو سالی در یکی از دانشگاه‌های کانادا درس خواند اما آنجا را هم رها کرد و برای ادامه تحصیل به پنسیلوانیا در امریکا رفت.  این نخستین ورود دوست قصه ما به سرزمین امریکا بود. یعنی او در سن ۲۰ سالگی و در سال ۱۹۹۱ برای نخستین‌بار پایش به امریکا باز شد. او هر طور که بود و بعد از عوض کردن چند دانشگاه خلاصه توانست در دانشگاه پنسیلوانیا لیسانس اقتصاد و فیزیک دریافت کند.  در سال ۱۹۹۵ برای ادامه تحصیل در دانشگاه استنفورد به کالیفرنیا رفت اما هرگز در آنجا ثبت نام نکرد. وارد شرکتی خدماتی شد که در آنجا کار کند. یک روز یک مشتری آمد و راهنمای آنلاین شهر و مشاغل کالیفرنیا را خواست. چنین چیزی در شرکت و در شهر نبود. ایلان باهوش با برادرش کیمبال با خود گفتند به‌به چه ایده خوبی! اینکه نقشه رفت و آمد ایالت بزرگی مثل کالیفرنیا به صورت الکترونیک در دسترس باشد و راهنمای مشاغل موجود در کالیفرنیا هم در آن باشد.

برادران باهوش آفریقایی از آن شرکت هم خداحافظی کردند. در خانه نشستند و نرم‌افزاری طراحی کردند که هم نقشه آنلاین ایالت بزرگ کالیفرنیا را داشت و هم راهنمای مشاغل این ایالت بود. برای عرضه، نیاز به پول داشتند.

 به «سرمایه‌گذاران فرشته» مراجعه کردند. فرشتگان سرمایه‌گذار در امریکا، پولدارها و ثروتمندانی هستند که دوست دارند بخشی از ثروت‌شان را در راه ایجاد کسب و کارهای جدید جوانان که احتمال ریسک بسیار و بگیر و نگیر در اول کار دارد، خرج کنند.

آنها به دنبال درآمدافزایی از ثروت خود نیستند، بلکه به دنبال آنند که به ایجاد کسب و کار جدید برای جوانان و کسانی که فکر و ایده‌ای دارند، کمک کنند.

تجربه نشان داده است درصدهای زیادی از این کسب و کارها به نتیجه و بازده هم نمی‌رسند و شکست می‌خورند.

 طبق تحقیقات سرمایه‌گذاری، در سال ۲۰۲۱ تعداد ۳۶۴ هزار سرمایه‌گذار فرشته یا فرشتگان سرمایه‌گذار در امریکا وجود داشت.

به هر حال، ایلان ماسک و برادرش کیمبال برای راه‌اندازی نخستین کسب و کار الکترونیک خود به یکی از این گروه‌های فرشتگان سرمایه‌گذار در کالیفرنیا در سال ۱۹۹۵ مراجعه می‌کنند و موفق می‌شوند از آنها سرمایه اولیه برای راه‌اندازی کسب و کار خود دریافت کنند.

آنها شرکت راهنمای شهری آنلاین«زیپ۲» را تاسیس کردند. چهار سال بعد، آنها نخستین استارتاپ شهری را به قیمت ۳۷۰ میلیون دلار فروختند. از اینجا بود که ایلان ماسک وارد در دنیایی شد که تا فتح آسمان‌ها و فرش انداختن در کره مریخ پیش رفت.

در انتخابات ۲۰۲۴ او در کنار دونالد ترامپ ایستاد. ترامپ با آن همه سر و صدایش در مورد دارایی و ثروت، همه ثروتش شش میلیارد دلار است. اما مجله فوربس ثروت ایلان ماسک را تا پایان سال ۲۰۲۴ افزون بر ۴۲۱ میلیارد دلار اعلام کرد. این یعنی اینکه ماسک ثروتمندترین مرد جهان است. ثروتمندترین مرد جهان رویکردی دارد که به «عقل سلیم» مشهور است. او شعار عقل سلیم را به کمپین انتخاباتی ترامپ پیشنهاد کرد.

صحنه تحلیف ترامپ در دوشنبه اول بهمن ماه ۱۴۰۳ سمت و سوی تاریخ آینده جهان و بشر را به تصویر کشید. این به ترامپ مربوط نیست، این مسیر تاریخ است.

تا پیش از آیین تحلیف روز دوشنبه، حاضران در صف‌های اول تحلیف روسای جمهور منتخب امریکا یا گردانندگان اقیانوس‌های نفت بودند، یا غول‌های اسلحه‌سازی، یا کارخانه‌داران بزرگ خودروسازی یا خوانندگان و هنرپیشگان. اما در آیین تحلیف دوره ترامپ هیچ‌ یک از اینان در صحنه نبودند. چهار چهره بزرگ دنیای عصر انفورماتیک و دنیای دیجیتال و فناوری تمام چشم‌های جهانیان را در چهارسوی جهان به خود خیره کردند.

ساندر بیچای مدیر گوگل، جف پروس مدیر آمازون و مارک زاکربرگ مدیر فیس‌بوک صاحبان غول‌های فناوری دنیا در صف اول نگاه همه دوربین‌ها و چشم‌های از حدقه بیرون‌زده جهانیان بودند. اما در ابتدای این صف قدرتمند چهار نفره فناوری جهان، ایلان ماسک ایستاده بود. مجموع دارایی این چهار نفر از یک تریلیون دلار افزون است.

نمایش قدرت غول‌های سترگ فناوری در آیین تحلیف ترامپ نشان داد که دنیا عوض شده است. دیگر راکفلر، رویترز و ابرقدرت‌های رسانه‌های سنتی و نفت و سلاح و خودرو به تاریخ پیوسته‌اند. 

جوانی چون مارک زاکربرگ با کمتر از ۴۰ سال سن، با هوش فناورانه خود گرداننده قدرت در دنیای جدید است.

مسیر تاریخ در صحنه آیین تحلیف ترامپ نشان داد که سیاست و اقتصاد از این پس به جای صنایع سنتی، در کنار فناوری‌ و هوش مصنوعی ایستاده است و کیست که نداند ایلان ماسک در فراسوی تصورات فناوری‌های مدرن، در دنیای جهنده به سوی فناوری و هوش مصنوعی پرچم می‌افرازد.

بیهوده نیست که ترامپ در دومین روز قدرت خود اعلام کرد ۵۰۰ میلیارد دلار در حوزه هوش مصنوعی سرمایه‌گذاری جذب خواهد کرد.

او با جذب این سرمایه‌گذاری عظیم، پروژه هوش مصنوعی با عنوان «استارگیت» یا «دروازه کهکشان» را کلید زد.

ایلان ماسک به خاورمیانه علاقه دارد. در بحبوحه جنگ غزه که در امریکا و غرب هنوز کسی جرات نمی‌کرد علیه اسراییل و به نفع حماس سخنی بگوید، او جلوی چشم‌ همه جهان آمد و گفت: «حماس یک ایده است و ایده نابود شدنی نیست.»

ایلان ماسک در رفتارهایش نشان داد که به خاورمیانه از دریچه ایران می‌نگرد و علاقه‌مند است. آنچنان‌که می‌گویند در اولین فرصتی که دست داد در نیویورک به دفتر نمایندگی دایم ایران رفت و با نماینده ایران گفت‌وگو کرد.  در ماجرای آزادی خبرنگار ایتالیایی نوشت که نقش کوچکی داشته است. دستان قدرتمند و بلند ایلان ماسک تعیین‌کننده سیاست در امروز و آینده اروپا هم خواهد بود.

ایلان ماسک هر چند که در دولت ترامپ سمتی دارد، اما، همه می‌دانند که او چهره‌ای فرادولتی، فراملی و فراامریکایی است.

او یک چهره آشنای بین‌المللی است. از این‌رو، او یک فرصت است. یک فرصت استثنایی و طلایی است. این فرصت را در بین رقیبان دریابیم و او را به تهران، به ورزشگاه آزادی دعوت کنیم. همچنان‌که او می‌خواهد برای بشر، کره مریخ را فرش کند، ما برای ایران از فرش کردن ورزشگاه آزادی برای او دریغ نورزیم.

 او می‌خواهد بازار و قلب‌های خاورمیانه را از دروازه ایران فتح کند. آمدن او به تهران، از رفتنش به مریخ برای مردم جهان مهم‌تر و پر سر و صداتر است.

آمدن او به تهران، به معنای جهش فناوری و هوش مصنوعی خاورمیانه از قلب ایران است. این فرصت را برای ایران و برای خاورمیانه دریابیم.


اعتماد
اخبار مرتبط
انتقاد از  عملکرد «ایلان ماسک» در کاخ سفید/نگرانی از اخراج هزاران کارمند در آمریکا
شنبه 1403/11/27 ساعت 09:56
چند خبر از آمریکا؛
انتقاد از عملکرد «ایلان ماسک» در کاخ سفید/نگرانی از اخراج هزاران کارمند در آمریکا
همزمان با افزایش نفوذ ایلان ماسک به عنوان رئیس اداره کارآمدی دولت و میلیاردر حامی ترامپ بر بیش از 10 ها نهاد فدرال، برخی دستیاران ارشد رئیس جمهوری آمریکا که خواهان هماهنگی بیشتر تیم ماسک هستند از این وضعیت ناامید شده اند.
نور ویدئو | ملاقات ایروانی و ایلان ماسک و چند سئوال بی پاسخ +فیلم
یکشنبه 1403/08/27 ساعت 20:01
نور ویدئو | ملاقات ایروانی و ایلان ماسک و چند سئوال بی پاسخ +فیلم
ملاقات ایروانی و ایلان ماسک و چند سئوال بی پاسخ
یکشنبه 1403/08/27 ساعت 11:11
نور نیوز حاشیه های ادعای رسانه ای پیرامون ملاقات ایروانی و ماسک را بررسی می کند؛
ملاقات ایروانی و ایلان ماسک و چند سئوال بی پاسخ
شنیدن خبرهای مشابه ملاقات محرمانه ایروانی و ایلان ماسک فارغ از درست یا کذب بودن و موافقان و مخالفان آن، با توجه به پیچیدگی‌های سیاسی و امنیتی که منطقه غرب آسیا و محیط بین‌الملل با آن روبروست و نیز اقدامات پردامنه‌ای که همه بازیگران اصلی این عرصه برای حفظ منافع و ارتقاء امنیت ملی خود دنبال می کنند، بیش از آن که شگفت آور باشد، قابل درک است.
ایران دیدار ایروانی و ایلان ماسک را تکذیب کرد
شنبه 1403/08/26 ساعت 14:02
ایران دیدار ایروانی و ایلان ماسک را تکذیب کرد
سخنگوی وزارت خارجه ادعای مطرح شده در برخی رسانه‌های آمریکایی درباره دیدار ایلان ماسک با نماینده دائم جمهوری اسلامی ایران در نیویورک را تکذیب کرد.
ایلان ماسک «وزیر کاهش هزینه‌ها» در دولت ترامپ می‌شود
یکشنبه 1403/08/20 ساعت 11:28
ایلان ماسک «وزیر کاهش هزینه‌ها» در دولت ترامپ می‌شود
دونالد ترامپ، چهل‌وهفتمین رییس‌جمهور آمریکا در حال تشکیل کابینه‌ دولت آینده خود است و برای ایلان ماسک نیز نقشی در نظر گرفته است.
نظرات
آگهی تبلیغاتی

آخرین اخبار

فولاد (0) و چادرملو اردکان (1) | بازی در بارش سخت باران + فیلم
جنایت فجیع خانوادگی
نورنما | 12 اردیبهشت سالروز شهادت آیت الله مرتضی مطهری و روز معلم گرامی باد
پیام مدیرعامل فولاد مبارکه به مناسبت روز کارگر؛ تقدیر از دستان خستگی‌ناپذیر
پرسپولیس آتشین مقابل مس رفسنجان 3-0 | قرمزها آماده انتقام در بازی برگشت
هشدار هواشناسی: احتمال باران، باد شدید و صاعقه در تهران
تعویق مذاکرات رم؛ آیا پای اعتراض به دیپلماسی تهدید و تحریم در میان است؟
برد نفس گیر ایران در اولین دیدار؛ ایران(5) - موریتانی(4) + فیلم
برنامه بازی های بعدی تیم ملی ایران در جام جهانی فوتبال ساحلی 2025
ورود پزشکان به سامانه نسخه‌نویسی، دو مرحله‌ای شد
«گرگ پارسی» تاریخ‌ساز شد؛ پرافتخارترین بدنساز ایران در جهان!
بمب بزرگ استقلال؛ ماتزاری آمد؟ / باشگاه واکنش نشان داد
جنایت اسید پاشی در مدرسه
نخستین واکنش از شرکت سینا: "هیچ تقصیری نداریم"+ویدیو
آغاز فروش 2 محصول جدید سایپا دیزل + لینک ثبت نام
هشدار رسمی ایران در واکنش به رفتار های ضد و نقیض آمریکا
دفترچه سوالات کنکور 1404 رشته ریاضی و علوم انسانی منتشر شد
قیمت طلا و سکه امروز 11 اردیبهشت 1404
آخرین جزییات انفجار در بندر شهید رجایی/ کاهش تعداد مصدومین بستری حادثه بندرعباس
کارگران؛ طلایه‌داران تولید و افتخارآفرینی در صنعت کشور هستند
نورنما | روزت مبارک ای معلم، ای فراتر از کلام،تو را سپاس
آخرین جزئیات آتش‌سوزی گسترده در اراضی اشغالی/گسترش آتش ادامه دارد+فیلم
جهنم در سرزمین های اشغالی: وقتی اسرائیل از مهار آتش ناتوان ماند!
رونمایی از تعداد و سهمیه رشته‌ها در بیستمین بازی‌های آسیایی 2026
روایت گروسی از احتمال درگیری نظامی ایران و آمریکا
ابطال کارت سوخت خودرو های فاقد بیمه شخص ثالث
حرکت زیبای مهدی طارمی برای هموطنان عزادارش + فیلم
فرجام سارقان مسلحی که شبح مرگ بودند
برنامه مسابقات فوتبال و ورزش امروز 11 اردیبهشت + پخش زنده
فیلم کریستیانو رونالدو و عجیب‌ترین 3 دقیقه دوران فوتبالش
فروش سم به جای چلوکباب!
مدیوم شات | خداحافظی با شکوه هنرمند دوران ساز از صحنه و دوربین
نورنما | ضربه دیدنی کنده به رئال از دیدگاه دوربین بارسلونایی ها
مشاهده دو قلاده پلنگ در پارک ملی بمو استان فارس + فیلم
چرایی افزایش تهدیدات آمریکا در آستانه دور چهارم مذاکره با ایران
حمایت شما یک دنیا ارزش دارد؛ واکنش رونالدو بعد از حذف النصر
فاز دوم آزادراه تهران-شمال چه زمانی افتتاح می شود؟
پلیس بدنبال رمز گشایی از قتل زن جوان آرایشگر
پوستر جذاب اولین بازی ایران در جام جهانی فوتبال ساحلی
ظرفیت اروپا در مذاکرات؛ سازنده یا تخریبی؟!
چگونه حوثی ها جنگنده آمریکایی را ساقط کردند؟ + فیلم
منافع ملی، خط قرمز است
آیا تکاپوی دولت‌های اروپایی، حاکی از نزدیک بودن توافق ایران و آمریکاست؟
متناسب سازی حقوق بازنشستگان و چند سئوال کلیدی
رمز گشایی از ادبیات تهدید آمیز وزیر دفاع آمریکا در آستانه دور چهارم مذاکرات با ایران
توصیه پلیس فتا به حجاج برای سفر ایمن
«طرحی نو» لازم است
سازمان هواپیمایی با شرکت های متخلف برخورد خواهد کرد
مأمور مخفی موساد در ایران به آخر خط رسید؛ از اعترافات تا اجرای حکم اعدام
خسارت های ناشی از زمین لرزه در رشتخوار