×
بین الملل
شناسه خبر : 209525
تاریخ انتشار :

کوروش احمدی*

لزوم شناخت ترامپ

ترامپ درواقع پوپولیستی است که مانند دیگر پوپولیست‌ها، حزب و نخبگان حزبی و نخبگان سیاسی را دور زده و مستقیما با پایگاه رأیش که اتفاقا از تحصیل‌پایین برخوردارند و از کم‌دانش‌ترین اقشار جامعه آمریکا هستند، تماس گرفته‌ است و با تکیه بر آنها نخبگان جامعه را تحت فشار قرار می‌دهد.

نورنیوز-گروه بین المللل: ترامپ دیروز برای دومین بار عهده‌دار زمامداری کشوری شد که دارای قدرتمندترین اقتصاد و ارتش دنیاست. به این دلیل ساده رهبران اغلب کشورها بدون استثنا تلاش دارند تا عینی‌ترین و دقیق‌ترین شناخت را از خصایص شخصی و خط مشی سیاسی او داشته باشند.

در حالی که روند تصمیم‌گیری بسیاری از رهبران پیشین آمریکا و دیگر کشورها معمولا تابع یک سیر حزبی و نهادی و دکترین‌هایی در حوزه‌های مختلف است، درباره ترامپ، روان‌شناسی و مراحل رشد فردی و خصایص شخصی او نقش پررنگی در روند تصمیم‌گیری‌هایش دارد.

او کمتر از هر رئیس‌جمهور دیگر آمریکا حزبی است. او در واقع از خارج از حزب جمهوری‌خواه اقدام کرد و حزب را به تسخیر خود درآورد و امروز نیز بیش از اینکه به حزب و تشکیلات و چهره‌های حزبی وابسته باشد، حزب و چهره‌هایش به او نیازمندند.

او درواقع پوپولیستی است که مانند دیگر پوپولیست‌ها، حزب و نخبگان حزبی و نخبگان سیاسی را دور زده و مستقیما با پایگاه رأیش که اتفاقا از تحصیل‌پایین برخوردارند و از کم‌دانش‌ترین اقشار جامعه آمریکا هستند، تماس گرفته‌ است و با تکیه بر آنها نخبگان جامعه را تحت فشار قرار می‌دهد.

ترامپ مقید به فلسفه و دکترین و راهبرد خاصی نیست و تصمیم‌گیری‌هایش عمدتا بر مبنای برداشت و درک شخصی‌اش از قضایا و حکایات و روایات در هر لحظه استوار است. مبنای عمل او بیشتر آن چیزی است که می‌توان «منطق عملیاتی» نامید. به این معنی که در هر توییتی و هر تصمیمی و هر عملی قبل از هر چیز نفع شخصی در ارتباط با پایگاه اجتماعی‌اش را مبنا قرار می‌دهد. تصمیم‌گیری‌های او الزاما ربط مستقیمی با هم ندارند و می‌توانند طبیعت مجمع‌الجزایری داشته باشند. همین رویه موجب شد تا ترامپ در دور قبلی بیشترین مشکل را با همکارانش در کابینه داشته باشد.

 او چهار مشاور امنیت ملی عوض کرد و نه‌تنها با جمهوری‌خواهان معقول و سنتی در اوایل دولتش نساخت، بلکه با افراطیونی مانند پمپئو و بولتون نیز همیشه مشکل داشت. به همین دلیل رابطه شخصی با او مهم است و رهبران جهان با توجه به این مهم هیچ فرصتی را برای برقراری رابطه شخصی با او از دست نمی‌دهند. بر همین مبنا، رهبر کره شمالی توانست به اصطلاح قاپ او را بدزدد و او را به داخل منطقه غیرنظامی بین دو کره ببرد. تا آنجا که ترامپ در یک سخنرانی عمومی گفت: «رهبر کره شمالی نامه‌های زیبا برای من می‌نویسد. ما عاشق هم شده‌ایم».البته این عشق و عاشقی منجر به لغو تحریم‌ها علیه کره شمالی نشد، اما موجب کاهش تنش و کاهش سخت‌گیری در اعمال تحریم‌ها شد.

در روابط بین‌الملل و امور امنیتی نیز ترامپ طبعا فاقد دکترین و راهبرد خاصی است. اما چون نقطه شروع سیاست عمومی او شعار «آمریکا اول» است، در نتیجه او همیشه از مخالفتش با صَرف منابع آمریکا در خارج، به‌ویژه درگیرشدن در «جنگ‌های دیگران»، ملت‌سازی، تغییر رژیم، بسط لیبرالیسم، حقوق بشر و... گفته و از این طریق به ایده صلح و صلح‌جویی و جلوگیری از جنگ رسیده است.

این نگرش ترامپ اگرچه پایه و اساس منسجمی ندارد، اما موجب شده تا او خود را نزد پایگاه اجتماعی‌اش به خاتمه جنگ‌هایی مثل جنگ اوکراین و جنگ غزه و عدم مداخله نظامی در امور دیگر مناطق متعهد کند. از همین منظر شاید بتوان به نقش او در وادارشدن اسرائیل به آتش‌بس در غزه نگاه کرد. در این رابطه، اقدام ترامپ به بازفرست سخنان جفری ساکس در مخالفت تند با نتانیاهو بسیار معنی‌دار بود.

این سیاست او را در عمل می‌توان نزدیک به راهبرد «توازن از راه دور» (offshore balancing) و در تقابل با راهبرد هژمونی لیبرال دانست که بر توسل به قدرت نظامی آمریکا برای پیشبرد نظم بین‌المللی لیبرال و ترویج لیبرالیسم تأکید دارد. راهبرد «توازن از راه دور» که مستلزم دورماندن از جنگ‌ها در مناطق مختلف است، تلاش برای ایجاد توازن از طریق تکیه بر قدرت‌های اصلی منطقه‌ای را در دستور کار قرار می‌دهد که در خاورمیانه می‌تواند اسرائیل، ترکیه و عربستان باشد. تمرکز ترامپ بر برآوردن منافع اقتصادی و تجاری آمریکا دیگر ویژگی اوست که ریشه در همان «منطق معاملاتی» دارد. اینکه صادرات چین به آمریکا نزدیک به سه برابر صادرات آمریکا به چین است و تراز تجاری آمریکا با اروپا، کانادا و مکزیک نیز منفی است، محرک ترامپ برای انجام کاری بوده و ساده‌ترین کار یعنی افزایش تعرفه‌ها نیز به عقلش رسیده ‌است.

 با توجه به اولویت ترامپ برای تجارت و نیز قول او به برقراری صلح در اوکراین، می‌توان احتمال داد که این دو موضوع در رأس دستور کار او در هفته‌های اول ریاست‌جمهوری‌اش باشد. مذاکره و معامله با روسیه و چین می‌تواند هم‌زمان بر دیگر موضوعات مهم دستور کار او، از جمله ایران، نیز تأثیر زیادی داشته باشد.

* دیپلمات پیشین


نظرات
آگهی تبلیغاتی

آخرین اخبار

نمودار لیگ قهرمانان اروپا 2025 تکمیل شد
جای امباپه خالی؛ پاریس حریف اینتر در فینال لیگ قهرمانان شد | آرسنال (1) پاری سن ژرمن (2)
عصبانیت شدید رونالدو از بازیکنان النصر: هنگام گل های الاتحاد خواب بودید!+ فیلم
النصر(2)_الاتحاد(3)؛ کامبک رویایی الاتحاد+فیلم گل ها
بازی های هفته 29 ام لیگ برتر از کدام شبکه ها پخش می شود؟
دود سیاه از واتیکان؛ پاپ جدید هنوز انتخاب نشده است!
وزیر آموزش و پرورش وارد عمل شد؛ پیگیری فوری ماجرای معلم زرندی
ویتکاف پشت درهای بسته شورای امنیت درباره ایران و غزه گفت و گو می کند!
ادبیات معاصر یکی از چهره‌های زنانه خود را از دست داد
جزئیات تعطیلی پنج شنبه ها در همدان
ناشران: هزینه بیشتر می‌دهیم، اما غرفه‌ی مجهز می‌خواهیم!
واکنش تند ایران به تحریف نام خلیج فارس توسط آمریکا
ترامپ: یمنی‌ها شجاعت زیادی از خودشان نشان دادند
نورنما | اسکله بندر کنارک: بزرگترین و مهم ترین اسکله صیادی
گزارش تصویری | یکی از مخوف ترین زندان های آمریکا که ترامپ دستور بازگشایی آن را داد
واکنش شمخانی به اظهارات اخیر ونس
علت تعطیلی ادارات در روزهای پنجشنبه‌ مشخص شد
جزیبات انتقال زندانیان ایرانی از مالزی به کشور اعلام شد+تعداد زندانیان
گردوغبار دست از سر تهران برنمی دارد!
علت قطعی برق برخی از شعبه بانکی در تهران اعلام شد
اینجا خلیج‌فارسه، باید فارسی صحبت کنی + فیلم
پادکست | مدیریت خشم در خانه چگونه آتش را خاموش کنیم؟
آسمان قفل شد؛ هند مسیر پروازهای بین المللی به پاکستان را بست!
مرگ زائر اندونزیایی در آسمان؛ آغاز غم‌انگیز حج 2025
افشای مذاکرات محرمانه اسرائیل و سوریه با میانجی‌گری امارات
سفر ترامپ به منطقه؛ فرصت صلح یا تکرار یک راهبرد پرهزینه؟
عراقچی به هند سفر کرد
ممنوعیت عرضه غذاهای تهیه‌شده از کوسه و سفره‌ماهی
نام خلیج فارس، حتی در موزه ی ملی قطر خود نمایی میکند
راز خونین در شهرک گلستان
چگونه تهران را پایتخت کتاب منطقه کنیم؟
سفر جولانی به فرانسه
ایران نما | معرفی جاذبه های گردشگری شهرهای ایران (26)«اراک»
نوشاد؛ ستاره بی‌رقیب Pro A فرانسه
قیمت خودرو امروز 17 اردیبهشت 1404+ جدول
قیمت سکه و طلا امروز چهارشنبه 17 اردیبهشت ماه 1404
برادرکشی در سایه اختلافات مالی
ایران به قدرت موشکی دریایی جدیدی دست یافت؛ تجهیز ناوشکن سهند به 12 فروند موشک کروز
افزایش حقوق بازنشستگان همراه با پرداخت معوقات ومتناسب سازی پرداخت می شود
معمای جسد سوخته
عراقچی: اغراض سیاسی برای تغییر نام تاریخی خلیج فارس، توهین به همه ایرانیان است
خلیج فارس در خط آتش جنگ رسانه‌ای؛ تحریف، آزمون صبوری یا انحراف؟
نورنما | فوتبالیست شاعر را بشناسید!
کندوان از 21 اردیبهشت قفل می‌شود؛ عملیات عمرانی در مسیر تهران - چالوس
تهران امن‌تر شد؛ سرقت‌ کمتر، نظارت بیشتر
هشدار به مسافران مترو: مسیر شهرری–علی‌آباد، پنج‌شنبه و جمعه تعطیل است
ساعات کاری ادارات از شنبه تغییر می کند
صعود و شب تکرار نشدنی اینتر با درخشش زومر و طارمی | بارسلونا (3) - اینتر (4) + خلاصه بازی
سقوط جنگنده اف‌18 آمریکا در دریای سرخ؛ خلبان نجات یافت
ویتکاف فرستاده ترامپ شد