×
بین الملل
شناسه خبر : 208155
تاریخ انتشار :

احمد زیدآبادی*

جوزف عون؛ رئیس‌جمهوری برای تمام لبنانی‌ها

جوزف عون که در سال‌های اخیر در مقام فرماندۀ ارتش لبنان مشغول به خدمت بوده است، شخصیتی فارغ از نزاع‌های فرقه‌ای و سیاسی معرفی می‌شود و در تمام سال‌های مسئولیتش در ارتش به ندرت اظهارنظر سیاسی کرده است.

نورنیوز-گروه بین الملل: حزب‌الله مانع انتخاب عون به ریاست‌جمهوری نشد و حتی به او رأی داد. با این اقدام، آیا حزب‌الله عملاً پذیرفته است که نقش نظامی خود را به ارتش واگذارد و به صورت شریک سیاسی دولت جوزف عون عمل کند؟ از ظاهر امر اینطور برمی‌آید. اگر این برداشت صحیح باشد، جوزف عون رئیس‌جمهوری برای تمام لبنانی‌ها خواهد بود و کشورش را متحد و باثبات خواهد کرد.

جوزف عون پس از حضور در کاخ بعبدا به‌عنوان رئیس‌جمهور جدید لبنان، مشورت با فراکسیون‌های مختلف مجلس برای معرفی نخست‌وزیر و تشکیل کابینه را آغاز کرده است.

انتظار می‌رود او، نجیب میقاتی را که اکنون سرپرستی نخست‌وزیری را به عهده دارد، تا انتخابات پارلمانی آیندۀ لبنان در مقامش حفظ کند. موفقیت پارلمان لبنان برای انتخاب رئیس‌جمهور در جلسۀ پنجشنبۀ گذشته، به بیش از دو سال خلأ قدرت در لبنان پایان داد و امید به نجات این کشورِ اسیر جنگ و بحران اقتصادی و سیاسی را زنده کرد.

جوزف عون که در سال‌های اخیر در مقام فرماندۀ ارتش لبنان مشغول به خدمت بوده است، شخصیتی فارغ از نزاع‌های فرقه‌ای و سیاسی معرفی می‌شود. افراد آشنا با عون، او را فردی بسیار مهربان و شیرین و گرم توصیف می‌کنند، کسی که از جدل سیاسی همچون فرار از طاعون، گریزان است و در تمام سال‌های مسئولیتش در ارتش به ندرت اظهارنظر سیاسی کرده است.

عون که مثل دیگر رؤسای‌جمهور لبنان عضوی از جامعۀ مسیحیان مارونی است، به عنوان فردی عمیقاً مذهبی و متواضع  و در عین حال «خونسرد در زیر آتش» نیز معرفی شده است. از قضا، مهمترین مخالف انتخاب جوزف عون به مقام ریاست‌جمهوری، جنبش میهنی آزاد لبنان از احزاب با نفوذ در میان جمعیت مسیحیان مارونی لبنان بود. این جنبش که توسط جبران باسیل داماد میشل عون رئیس‌جمهور سابق لبنان رهبری می‌شود، نامزدی جوزف عون برای تصدی ریاست‌جمهوری را نتیجۀ فشار و نفوذ خارجی می‌دانست و انتخاب او را نقض قانون اساسی لبنان قلمداد می‌کرد.

لازم به یادآوری است که جوزف عون و میشل عون به‌رغم نام فامیل مشترک و خدمت در مقام فرماندهی ارتش، هیچ نسبتی با یکدیگر ندارند. در همان حال، حزب «قوات لبنانیه» به رهبری سمیر جعجع، دیگر حزب پرنفوذ مسیحیان مارونی نیز فقط در آخرین فرصت ممکن، به حمایت از جوزف عون برخاست و تا قبل از آن، نامزد اصلی این حزب برای ریاست‌جمهوری شخص سمیر جعجع بود. واقعیت این است که آمریکا و عربستان و فرانسه برای انتخاب جوزف عون به ریاست‌جمهوری لبنان، تحرک دیپلماتیک بسیاری از خود نشان دادند اما از نگاه تحلیل‌گران لبنانی، رئیس‌جمهور جدید لبنان به هیچ‌وجه «عامل» یا «دست‌نشانده» آنان محسوب نمی‌شود و چهرۀ ملی و مستقل خود را دارد.

قاعدتاً به همین دلیل، جوزف عون علاوه بر رأی نمایندگان احزاب مستقبل، قوات لبنانیه، کتائب، سوسیالیست ترقی‌خواه (دروزی‌ها) و شماری از نمایندگان فراکسیو‌های مستقل، در دور دوم انتخابات توانست رأی نمایندگان دو فراکسیون شیعی جنبش امل و حزب‌الله را نیز به دست آورد.

جوزف عون ساعاتی پیش از رأی‌گیری دور دوم، با رهبران فراکسیون‌های این دو حزب شیعی دیدار و گفت‌وگو کرد و آنها را نسبت به برنامۀ خود برای آیندۀ لبنان مطمئن ساخت. البته پیش از آن، نبیه بری رهبر جنبش امل در دیدار با فرستادگان آمریکا و عربستان و همینطور نمایندگان حزب‌الله در ملاقات با فرستادۀ فرانسه تضمین‌هایی دربارۀ نقش سیاسی خود در آیندۀ لبنان دریافت کرده بودند.

 جوزف عون پس از کسب 99 رأی از پارلمان 128 عضوی لبنان، طی نطقی از برنامۀ خود برای ادارۀ لبنان پرده برداشت. این نطق با استقبال مناسبی در میان احزاب و فرقه‌های لبنانی روبه‌رو شد به طوری که جبران باسیل مخالف اصلی انتخاب جوزف عون نیز از موضع قبلی خود عقب نشست و با مثبت دانستن برنامۀ عون، انتخاب رئیس‌جمهور را بهتر از عدم انتخاب او دانست.

جوزف عون برنامۀ خود را بازسازی ویرانی‌های جنگ، انحصار سلاح در دست دولت و عقب نشاندن ارتش اسرائیل از اراضی اشغالی جنوب اعلام کرده است. فرقه‌ها و گروه‌های لبنانی قاعدتاً می‌دانند که بدون جذب سرمایه و کمک هنگفت کشورهای حوزۀ جنوبی خلیج‌فارس به‌خصوص عربستان امکان بازسازی لبنان وجود ندارد، بنابراین آنان به رابطۀ گرم جوزف عون با این کشورها به دیدۀ مثبت یا اغماض می‌نگرند.

در عین حال، تمام طیف‌های لبنانی بر این باورند که تخلیۀ مناطق اشغالی جنوب لبنان و عقب‌نشینی ارتش اسرائیل تا مرزهای شناخته‌شدۀ بین‌المللی نیازمند اعمالِ فشار آمریکا و فرانسه به دولت نتانیاهوست و از این جهت، در مورد همکاری نزدیک با واشینگتن و پاریس نیز جوزف عون با مخالفت مؤثری در بین لبنانی‌ها روبه‌رو نیست.

در این میان، تأکید بر انحصار سلاح در دست دولت که یکی از برنامه‌های اعلام شدۀ جوزف عون است، هیچ معنایی جز خلع سلاح نیروهای حزب‌الله و نظارت ارتش بر اردوگاه‌های آوارگان فلسطینی در داخل خاک لبنان ندارد. حال پرسش این است که آیا جوزف عون برای اجرای این وعدۀ خود با موانعی جدی روبه‌روست یا اینکه موانع پیش روی او قابل برطرف شدن است؟

حقیقت این است که پس از اعلام آتش‌بس بین حزب‌الله و اسرائیل، درخواست‌ها برای انحصار سلاح در دست دولت در بین احزاب لبنانی بالا گرفته است. علاوه بر مخالفان و رقبای همیشگی حزب‌الله، در حال حاضر متحدان این گروه نیز خواهان بازسازی حاکمیت لبنان و انحصار سلاح در دست دولت هستند. جنبش آزاد میهنی لبنان و حزب سوسیالیست‌های ترقی‌خواه دو گروه متحد حزب‌الله هستند که در ماه‌های اخیر، در کنار تمجید از نقش حزب‌الله در برابر اسرائیل، بر این نکته به صراحت تأکید کرده‌اند.

در واقع دیگر حزب و گروهی در لبنان یافت نمی‌شود که خواهان تداوم مسلح بودن نیروهای حزب‌الله باشد. حتی جنبش شیعی امل نیز در این باره سکوتی معنادار کرده است؛ به‌خصوص اینکه حزب‌الله خود رسماً پذیرفته است که در جنوب رودخانۀ لیطانی هیچ نوع حضور نظامی نداشته باشد.

قاعدتاً حزب‌الله واقف بود که جوزف عون در مقام ریاست‌جمهوری برنامۀ خود را بر تمرکز سلاح در دست دولت متمرکز می‌کند و دیگر احزاب نیز از این برنامه حمایت خواهند کرد. با این حال، این گروه مانع انتخاب عون به ریاست‌جمهوری نشد و حتی به او رأی داد.

با این اقدام، آیا حزب‌الله عملاً پذیرفته است که نقش نظامی خود را به ارتش واگذارد و به صورت شریک سیاسی دولت جوزف عون عمل کند؟ از ظاهر امر اینطور برمی‌آید. اگر این برداشت صحیح باشد، جوزف عون رئیس‌جمهوری برای تمام لبنانی‌ها خواهد بود و کشورش را متحد و باثبات خواهد کرد.

*فعال سیاسی اصلاح طلب و روزنامه نگار


هم میهن
نظرات
آگهی تبلیغاتی

آخرین اخبار

لامین یامال تاریخی ظاهر شد: ستاره بارسلونا با گل رؤیایی مقابل اینتر
توافق با ایران بسیار مهم است/ گفت‌وگوها به برخی جزئیات فنی رسیده‌
وزیر کار تکلیف کالابرگ را مشخص کرد
جهنم در سرزمین های اشغالی: وقتی اسرائیل از مهار آتش ناتوان ماند!
یمن: علیه ناو هواپیمابر وینسون آمریکا حمله پهپادی انجام دادیم
عکس های منتخب جهان، 30 آوریل 2025
شکست ناباورانه النصر مقابل کاوازاکی: پیروزی 3-2 برای تیم ژاپنی در نبرد آسیایی
عکس های منتخب ایران، چهارشنبه 10 اردیبهشت 1404
پایان فوتبال تماشایی ستارگان و درخشش یامال؛ بارسلونا (3) - اینتر (3) + خلاصه بازی
نورنما | طبیعت خشن و بسیار زیبای آبشار کردیت (کردی)
آخرین جزییات انفجار در بندر شهید رجایی/ پرداخت دیه جان باختگان در کمتر از 48 ساعت
اعترافات تکان دهنده جاسوس موساد که امروز اعدام شد+ فیلم
تبیین راهبرد ایران در مورد ساخت سلاح هسته ای از سوی دبیر شورای عالی امنیت ملی+ فیلم
حوادث مجدد برای سرویس مدارس؛ مصدومیت چندین دانش آموز
ایلان ماسک از کاخ سفید رفت؟
نورنما | 11 اردیبهشت روز جهانی کار و کارگر گرامی باد
اعلام زمان پرداخت ارز زیارتی به حجاج+مبلغ مصوب
کار بزرگ وزیر تعاون در هفته کارگر
جزییات جلسه شبانه داوران لیگ برتر برای هماهنگی بازی های حساس
اصلی ترین محرومان هفته 28 لیگ برتر
تشریح جزئیات پرونده‌های قضایی جنجالی ؛از بندر شهید رجایی تا بابک زنجانی و کوروش کمپان
آتش در قلب بازار تفلیس؛
اورشلیم در آتش! تخلیه گسترده ساکنان در قدس اشغالی! + فیلم
تهران در قلب بریکس؛ روایت قدرت از غرب آسیا
جزییات افزایش 4 تا 14 میلیون تومانی حقوق کارکنان دولت؛
قیمت سکه و طلا امروز 10 اردیبهشت 1404 + جدول قیمتها
خالی ماندن این صندلی،‌ گران درمی‌آید
زنگ آغاز بزرگ‌ترین رقابت علمی کشور به صدا در‌می‌آید
یک قلاده پلنگ شناسنامه‌دار در اشکنان لامرد مشاهده شد
هشدار هواشناسی : باد شدید و گرد و خاک در راه تهران
خلیج‌فارس؛ نگین ژئوتمدنی ایران و قلب دیپلماسی فرهنگی منطقه
افزایش قیمت سرسام آور خدمات روانپزشکی
اعلام زمان تغییر ساعت کاری ادارات +فیلم
فروش آنلاین در نمایشگاه کتاب تهران؛ فرصتی برای ناشران و کتابخوانان
پوستر متفاوت باشگاه تراکتور از بیرانوند برای دیدار تراکتور و شمس آذر
قیمت ارزهای خارجی امروز 10 اردیبهشت 1404 +جدول قیمتها
جدیدترین فیلم از لحظه انفجار بندر شهید رجایی
دیدار نمایندگان ایران و سه کشور اروپایی پیش از دور چهارم مذاکره با آمریکا
کالابرگ الکترونیکی به میادین میوه و تره بار رسید
تصادف خونین در بزرگراه خرازی یک قربانی گرفت+فیلم
همدردی با خانواده‌های قربانیان بندر شهید رجایی؛ دمام‌زنی در حضور مسعود پزشکیان + فیلم
چرا دولت لایحه امنیت زنان را پس گرفت؟
فینال داغ لیگ برتر بسکتبال | دوئل طبیعت اسلامشهر و شهرداری گرگان
جاسوس موساد در قلب تهران؛ پایان مأمور تاریکی با طناب دار
ایران نما | معرفی جاذبه های گردشگری شهرهای ایران(21)"ارومیه"
کدام استان ها تعطیل شدند؟
آماده باش جنگنده های شکاری و رهگیر برای ایجاد لایه اولیه پدافندی در پایتخت
نورنما | کهنه سربازی که در وصف ایران می خواند!
حذف گسترده در پیام نور؛ آموزش عالی روی خط اصلاح! + فیلم
سفر مقام ارشد امنیتی ایران به برزیل + فیلم