نورنیوز-گروه اجتماعی: بعد از ابلاغ این بخشنامه جنجالی به نظر می رسد این وزارتخانه با توجه به پیامدهای و فراخوانده شدن وزیر آموزش و پرورش به مجلس از موضع خود عقب نشینی کرده است.
علی فرهادی سخنگوی این وزارتخانه درباره این بخشنامه گفت: به تازگی تصمیمی درباره تأمین معلم برای مهر 1403 گرفته و بخشنامه محدودیت بازنشستگی ابلاغ شد، براساس این بخشنامه و مطابق ماده 103 قانون مدیریت خدمات کشوری، معلمان تا 30 سال سابقه و 60 سال بازنشسته خواهند شد.
او افزود: این بخشنامه زمانی صادر شد که برنامه هفتم توسعه ابلاغ نشده بود، هماکنون با ابلاغ این برنامه، بخشنامه محدودیت بازنشستگی اصلاح خواهد شد و مشوقهایی را برای ایجاد انگیزه در میان معلمان به منظور استمرار خدمت در نظر میگیریم تا از بحران کمبود نیروی انسانی که تا 2 سال آینده با آن مواجه هستیم، نجات یابیم. بعد از دو سال با توجه به فارغالتحصیلان دانشگاه فرهنگیان و رجایی کمبود نیروی انسانی مدیریت خواهد شد و امسال مهرماه آرامی را خواهیم داشت.
معاون برنامهریزی و توسعه منابع وزارت آموزش و پرورش با اشاره به اینکه بیش از یکپنجم نیروهای موجود آموزش و پرورش در سه سال اخیر استخدام شدند، مطرح کرد: امسال 105 هزار ردیف استخدامی دریافت کردیم. در آزمون آموزگاری سال گذشته، 28 هزار ظرفیت استخدام داشتیم که 17 هزار و 400 نفر پذیرفته شدند، امسال نیز 28 هزار ظرفیت داشتیم که 21 هزار نفر پذیرفته شدند.
به گفته او سال گذشته 572 هزار معترض به رتبهبندی داشتیم که اکنون به عدد صفر رسیده است همچنین سال گذشته 203 هزار کمبود معلم داشتیم که امسال میزان کمبود 50 هزار نفر کاهش یافته است. مهر امسال دغدغه نیروی انسانی نداریم.
فرهادی با بیان اینکه جمعیت دانشآموزان ایرانی و اتباع در مدارس کشور برای مهر امسال، ۱۷ میلیون و ۵۰۰ هزار نفر است، گفت: با وجود رشد جمعیت دانشآموزان کشور اما امکانات و نیروی انسانی آموزش و پرورش نهتنها افزایش نداشته بلکه کمتر هم شده است، بنابراین مدیریت در این وزارتخانه دشوارتر شده است.
او با اشاره به اینکه این وزارتخانه 44.2 درصد کل کارکنان دولت را شامل میشود، بیان کرد: بودجه وزارت آموزش و پرورش 10 درصد بودجه دولت است.
فرهادی ادامه داد: از سال 1382 تا به امروز به لحاظ توسعه فضای آموزشی با رشد بسیاری مواجه بودیم اما در سال 1382 حدود 79 هزار سرایدار و خدمتگزار در مدارس داشتیم و اکنون به 51 هزار نفر کاهش یافته است.
واقعیت ماجرای بخشنامه عجیب آموزشوپرورش
به تازگی وزارت آموزش و پرورش با صدور بخشنامهای، محدودیتی را برای بازنشستگی معلمان ایجاد کرده بود مبنی بر اینکه این محدودیت، راهکاری برای جبران مسئله کمبود معلم در مهر ۱۴۰۳ است.
در این بخشنامه ابلاغی از سوی وزارت آموزش و پرورش آمده بود که: نظر به استعلام بهعملآمده از سازمان امور اداری و استخدامی کشور مبنی بر ماده ۱۰۳ قانون مدیریت خدمات کشوری در خصوص استمرار خدمت آن دسته از کارمندان و معلمانی که فاقد جمع شرایط ۳۰ سال خدمت و ۶۰ سال سن برای دارندگان مدرک کارشناسی و ۳۵ سال خدمت و ۶۵ سال برای دارندگان مدرک کارشناسی ارشد و بالاتر هستند؛ براساس نظر آن ادارهکل و استعلام فوقالذکر، بازنشستگی افرادی که جمیع شرایط یادشده را دارا نیستند درصورت نیاز به خدمت آنها ممنوع است. در خصوص افراد دارای بیماری خاص و صعبالعلاج که مورد تأیید شورای پزشکی باشد با تأیید و موافقت مدیرکل استان در پایان شهریور ماه سال جاری تصمیمگیری بهعمل خواهد آمد.
توضیحات صحرایی در خصوص ممنوعیت بازنشستگی فرهنگیان
رضا مراد صحرایی وزیر آموزش و پرورش درباره ممنوعیت بازنشستگی معلمان با وجود ۳۰ سال سابقه توضیحاتی داد که البته پای او را به مجلس هم باز کرد.
او گفت: در مهرماه معلمانی بازنشسته خواهند شد که هم سنشان ۶۰ سال باشد هم ۳۰ سال سابقه داشته باشند برای دارندگان مدرک کارشناسی. برای کارشناسی ارشد و بالاتر هم جمع ۳۵ سال سابقه و ۶۵ سال سن. با توجه به اینکه سن همکاران عموما بسیار کمتر از این سن است که قانون تعیین کرده است کسانی را بازنشسته میکنیم که به ۶۰ سالگی و یا ۶۵ سالگی در کنار سابقه مورد توجه رسیده باشند.
وزیرآموزش و پرورش با بیان اینکه در غیر این حالت، بازنشستگی افراد به نیاز دستگاه بستگی دارد افزود: ما تا زمانی که نیاز داشته باشیم از حضور همکاران خوب و باکیفیت بهره میبریم.
فراخوانده شدن وزیر به مجلس
بعد از ابلاغ این بخشنامه علیرضا منادی؛ رئیس کمیسیون آموزش و تحقیقات مجلس دراینباره گفته است: وزیر آموزش و پرورش برای توضیح این بخشنامه به مجلس فراخوانده شده است، باید بپذیریم که نمیتوان به زور و اجبار کسی را در سیستم آموزشی کشور نگهداشت.
به گفته او مطابق شرایط ماده ۱۰۳ مدیریت خدمات کشوری، خدمت کارکنان مازاد بر ۳۰ سال تا هر سن و سابقهای منوط به رضایت کارمند است و هیچ دستگاه دولتی نمیتواند بدون رضایت کارمند و بهشکل اجبار، افراد را بعد از رسیدن به سابقه خدمت بازنشسته نکند، این بند قانونی شامل حال معلمان هم میشود.
رئیس کمیسیون آموزش، تحقیقات و فناوری مجلس شورای اسلامی با بیان اینکه درصد بسیاری از بازنشستگان فرهنگی متمایل به ادامه فعالیت با سیستم آموزشی کشور هستند، اظهار داشت: تعداد اندکی از فرهنگیان که به سن بازنشستگی رسیدهاند تمایلی به همکاری با سیستم آموزشی کشور را ندارند؛ با تمام این تفاسیر اگر یک نفر هم مایل به ادامه همکاری نباشد، مشمول قانون بوده و باید طبق قوانین بازنشستگی با آنها برخورد شود.
او با اشاره حضور وزیر آموزش و پرورش در کمیسیون آموزش برای توضیح بخشنامه صادره، اظهار داشت: با توجه به کمبود معلمی که در چند سال اخیر شاهد آن هستیم، به کارگیری معلمان بازنشسته نه تنها تهدید برای سیستم آموزشی کشور محسوب نمیشوند بلکه با تجربه گرانی که این گروه از فرهنگیان دارند مسیر توسعه کشور دوچندان میشود، البته به شرطی که این گروه از معلمان توانمندی جسمی لازم برای حضور در کلاس را داشته باشند.
رئیس کمیسیون آموزش، تحقیقات و فناوری مجلس شورای اسلامی با تاکید بر اینکه با حضور اختیاری معلمان بازنشسته در کلاس درس موافق هستیم، بیان کرد: برای جبران کمبود معلم در کنار بکارگیری معلمان بازنشسته میتوان از نیروهای خرید خدمت و نهضتی های که سابقه ده سال خدمت در عرصه آموزش کشور را دارند بهره برد، بنده این مسئله را به صورت ویژه از طریق نامه از دولت درخواست کردهام.
منادی با بیان اینکه در برنامه هفتم توسعه در خصوص عدم بکارگیری نیروهای خرید خدمات و نهضتی در سال جدید وزارتخانه موظف است قانون را اجرایی کند، خاطرنشان کرد: در حال حاضر بکارگیری نیروهای خرید خدمات و نهضتی که سالها تجربه حضور در سیستم آموزشی کشور را دارند منعی برای استخدام آنها نیست و از وزیر آموزش و پرورش درخواست داریم قانون را به درستی تفسیر و اجرا کنند.
نورنیوز