×
از نگاه دیگران
شناسه خبر : 157153
تاریخ انتشار :

تغییر نظم سنتی خاورمیانه با جنگ غزه؛

فارین افرز: هند با نزدیکی به امریکا و اسرائیل سیاست عدم تعهد در پیش می‌گیرد؛ رویای یک ابر قدرت جدید در آسیا

رسانه‌های خارجی: تحلیگران در باب چرایی واکنش هند به تحولات غزه و انفعال این بازیگر در ارتباط با حمله روسیه به اوکراین می‌گویند که دهلی نو تلاش دارد تا در قامت قدرت نوظهور در خاورمیانه فعالیت داشته باشد و از همین رو نقش بی طرفانه و سنتی‌اش را کنار گذاشته است.

 تفسیرهای مربوط به واکنش بی‌سابقه نارندرا مودی به حمله حماس، نشان دهنده انحراف از سیاست سنتی هند در خاورمیانه است. برخی از ناظران، چهره‌هایی چون کبیر تنجا، که ماه گذشته در فارین پالیسی نوشت، واکنش هند به مناقشه اسرائیل و حماس را به عنوان بخشی از استراتژی جدید خاورمیانه این بازیگر تبیین کرد – استراتژی که نشان دهنده تغییر آهسته به سمت واشنگتن و دور شدن از اصل عدم تعهد است. چشم انداز استراتژیک کلی دهلی نو که در اختیار مردم، رهبران سیاسی و نهادهای دائمی تعریف ذیل سیاست خارجی (کارمندان دولت، اندیشکده های با نفوذ و غیره) قرار دارد، مبتنی است بر نظم جهانی چند قطبی که در چارچوبش هند یکی از قطب های آن است. این امر در نهایت ایجاب می کند که دهلی نو نه به عنوان یک قدرت منطقه ای جنوب آسیا، بلکه به عنوان یک قدرت بزرگ به بحران اسرائیل و فلسطین واکنش نشان می دهد.

رقیب تازه نفس واشنگتن در خاورمیانه!

اگر سیاستگذاران در واشنگتن نمی خواهند غافلگیر شوند، باید توجه بیشتری به این دیدگاه داشته باشند، و همزمان موضع هند در ارتبا با اوکراین را هم لحاظ کنند.حمایت اخیر مودی از اسرائیل نمادی از نوعی تفکر در سیاست خارجی هند است که خاورمیانه را در چارچوب سیاست جنوب آسیا (یعنی تنش‌های منطقه‌ای با پاکستان)، تهدیدات امنیتی مانند تروریسم، و رویکردهای گذشته نسبت به گروه های رادیکال تبیین می کند. پیام عمومی این دیدگاه، به زبان ساده، این است: ما باید متحد باشیم.

برای هند، به عنوان قدرت بزرگ درگیر شدن با مناقشه اسرائیل و حماس مستلزم این است که وضعیت را از نظر تأثیرگذاری بر منافع و اهداف بلندمدت ملی و جهانی هند مورد بررسی قرار دهیم. در خاورمیانه، این امر مستلزم حفاظت از منافع اقتصادی دهلی نو، با لحاظ کردن مولفه هایی چون تضمین دسترسی بی وقفه به انرژی، و کاهش خطر اختلالات و تهدیدات آینده (مانند جنگ در عراق، مداخلات در لیبی و سوریه و تحریم‌های ایران) است. درک این امر به معنای گسترش قدرت استراتژیک دهلی نو در رابطه با هژمون فعلی – ایالات متحده – و قدرت های منطقه ای است.

قمار هند

حمایت آمریکا از اسرائیل در کوتاه مدت، اگر مناقشه گسترش یابد و قدرت های دیگر را به خود جلب کند، و در درازمدت حتی اگر چنین نشود، برای دهلی نو نوعی چالش است. چنین موضعی توانایی هند برای افزایش نفوذ و اهرم خود بر قدرت های منطقه ای و ایالات متحده را محدود می کند.بالاخص آن که هند در کنار ایالات متحده، اسرائیل و امارات عضو ای تو یو تو و رقیب پیشنهادی ابتکار کمربند و جاده چین، یعنی کریدور اقتصادی هند-خاورمیانه-اروپا  است.با این حال، همانطور که گفت و گوی امنیتی چهارجانبه (استرالیا، هند، ژاپن و ایالات متحده) با تمرکز استراتژیک تر نشان داده، عضویت هند در چنین گروه ها و ابتکاراتی، در عین ایجاد اعتماد و تقویت وجهه کشور در بین عموم کشورهای شریک، برای تغییر منافع و اهداف استراتژیک و اقتصادی نتیجه چندانی ندارد.

به عنوان مثال، وقتی نوبت به واکنش هند به جنگ روسیه در اوکراین می‌رسید، عضویت هند در ائتلاف چهارگانه، دهلی نو را به موضع واشنگتن نزدیک‌تر نکرد. بلکه مانع از محکومیت حمله روسیه توسط این ائتلاف به شکلی یک صدا شد. این نشان از آن دارد که کشورهایی مانند هند و ایالات متحده با درجه آزادی عمل بالا تنها تا در باب مسائلی که در خدمت شان باشد با هنجارهای ژئوپلیتیکی مطابقت خواهند داشت.تنجا، تحلیلگر به درستی تغییر هند را به سمت یک سیاست خارجی ماجراجویانه تر را شناسایی می کند. با این حال، این لزوما به همسویی با واشنگتن منجر نخواهد شد. بالاخص آن که پای اهداف ملی دهلی مبنی و خواست این بازیگر برای تبدیل شدن به یک قدرت بزرگ در میان باشد که می تواند زمینه را برای واگرایی میان واشنگتن و دهلی نو هموار کند.

اتحاد در عین افتراق

از آنجایی که نفوذ قدرت‌های بزرگ در خاورمیانه بازی با حاصل جمع صفر است، هر چه هژمون ضعیف‌تر باشد، امکان افزایش نفوذ قدرت‌های جدید مانند هند بیشتر می‌شود. بنابراین کردیور خاورمیانه اروپا به عنوان یک شمشیر دو لبه دیده می شود. در صورت موفقیت، ممکن است با کند کردن رشد اقتصادی چین در منطقه به هند کمک کند، اما همچنین می تواند سلطه واشنگتن را تقویت کند. از منظر استراتژیک، هند به عنوان یک قدرت رو به رشد، بیشتر از تضعیف هژمون سود می برد تا تضعیف چین.با توجه به تلاش واشنگتن برای متقاعد کردن کشورهای غیر غربی جهت منزوی کردن روسیه و تضعیف اقتصاد این بازیگر، دولت ایالات متحده احتمالاً در ضعیف ترین نقطه نسبت به رقبای خود از زمان جنگ سرد قرار دارد. اگر هند مانند متحدان غربی موضع محکمی برای حمایت از اسرائیل داشته باشد، این امر باعث تقویت برتری ایالات متحده در خاورمیانه، تقویت هژمون و کاهش سرعت تغییرات خواهد شد. همچنین هند را از جایگزینی جدی برای واشنگتن باز می دارد.

در آسیا، کاهش نفوذ ایالات متحده، افزایش قدرت چین را تسهیل می کند؛ گزاره ای که می تواند برای هند تهدید باشد. اما این گزاره در مورد خاورمیانه صدق نمی کند. در اینجا، خطرات ناشی از رقابت با پکن زیاد نیست. خاورمیانه چند قطبی به این معنی است که اقدامات هر قدرت بزرگ توسط قدرت های بزرگ دیگر مهار می شود.سیاست کشورهای عربی در قبال اسرائیل و فلسطینی ها عمدتاً محصول ایجاد تعادل در سه عامل است: نفوذ ایالات متحده، قدرت نسبی نظامی اسرائیل، و دیدگاه های مردم خود. دو مورد اول در دهه گذشته ضعیف شده اند، در حالی که دومی به سمت نقطه جوش پیش می رود.در نتیجه، روند عادی سازی روابط با اسرائیل که در زمان دونالد ترامپ، رئیس جمهور سابق آمریکا آغاز شده بود، متوقف شده و بعید است که از سر گرفته شود.

حفظ موضع بی طرفانه، مبتنی بر قوانین بین‌المللی در مورد مناقشه اسرائیل و فلسطین، به هند در تقویت نفوذش در منطقه کمک می‌کند. هند همچنین از رفتار سه قدرت بزرگ دیگر – ایالات متحده، چین و روسیه – درس خواهد گرفت. به همین ترتیب، تجارت تسلیحات هند با اسرائیل به دلیل موضع بی طرف تر یا حتی طرفدار فلسطین، بعید است که متوقف شود. هند ۴۶ درصد از صادرات تسلیحات اسرائیل را به خود اختصاص داده است. حال اگر دولت مودی نتواند از این فرصت استفاده کند، دموکراسی و ساختارهای قدرت هند در نهایت ممکن است با چالش روبرو شوند. خصومت هندو-مسلمان احتمالاً در این دهه به اوج می رسد


*ترجمه از اقتصاد نیوز


فارین افرز
نظرات
آگهی تبلیغاتی

آخرین اخبار

پاری سن ژرمن یک قدم نزدیک تر به فینال با نتیجه 1-0 + خلاصه بازی
قیمت شیر خام بالا می‌رود؛ آیا نرخ جدید برای تولیدکنندگان منطقی است؟
شاهین در پارکینگ یا در صف انتظار؟ وضعیت خریداران همچنان مبهم
الهلال 1 - 3 الاهلی | سبزها راهی فینال شدند + خلاصه بازی
غیرحضوری شدن مدارس در خوزستان:تصمیم اضطراری برای سلامت دانش‌آموزان
با اعمال قانون همسان سازی، حقوق بازنشستگان واریز شد
چرایی سونامی خودکشی مردان میانسال در کره جنوبی
هشدار به پایتخت نشینان؛ طوفان تندری عظیم در راه تهران
طوفان تهران، مدیریت بحران را به باد داد
آخرین جزییات انفجار در بندر شهید رجایی/ دیه جان باختگان ظرف 48 ساعت پرداخت می شود
پرتاب اولین ماهواره های اینترنتی آمازون به فضا
اعلام برنامه مسابقات مرحله نیمه نهایی جام حذفی ایران
خالی ماندن این صندلی،‌ گران درمی‌آید
نورویدیو | آتش بازی معاندان در میان دود و درد؛ روایت یک جنگ ادراکی دیگرعلیه ایران
حضور مشاور و دستیار رهبری در گروه صنعتی و پژوهشی" زر"
احتمال وزش باد شدید در تهران تا ساعات آینده
علت مرگ توله‌پلنگ‌ها در کرمان مشخص شد
صدرنشینی ویکتور گیوکرس در رقابت کفش طلای اروپا
همسایگی هوشمندانه؛ تهران و باکو علیه خط تفرقه
چشم‌انداز مذاکرات هسته‌ای
بازدارندگی از طریق دیپلماسی
آتش‌سوزی گسترده در رستوران چینی
حاشیه های عجیب در فوتبال ایران؛فدراسیون زیر تیغ انتقاد!
واکنش‌های جهانی به انفجار در بندر شهید رجایی همچنان ادامه دارد/ رئیس جمهور چین تسلیت گفت
جزییات طرح ضربتی پلیس پایتخت برای دستگیری سارقان و مالخران
پرونده بیرانوند روز میز فدراسیون؛ حکم صادره عادلانه خواهد بود؟
جذب نیروی انسانی جدید در آموزش و پرورش
آخرین مهلت برای صرافی‌های رمز ارز؛ 20 اردیبهشت!
قیمت سکه و دلار و سایر ارزها امروز 9 اردیبهشت 1404
جلوگیری از فاجعه ای دیگر پس از انفجار در بندر شهید رجایی
هشدار نارنجی گرد و خاک در خوزستان؛ مدارس 12 شهر مجازی شدند
رشد ملایم شاخص بورس در معاملات امروز سه شنبه 9 اردیبهشت 1404
فروش فوق‌العاده و پیش‌فروش محصولات ایران‌خودرو در اردیبهشت ماه+جزییات و لینک ثبت نام
ایران نما | معرفی جاذبه های گردشگری شهرهای ایران (20)«ارسک»
جزییات جدید از تفکیک یارانه گروه‌های خاص
آغاز فروش اقساطی محصولات کرمان موتور+ جزئیات
انفجار مرگبار در کارخانه تولید لوازم آتش بازی در میمه
فروش ویژه خودروهای کارشناسی ایران خودرو از فردا+ جزئیات
برای 50 هزار منقاضی مسکن در شهر پرند زمین برای ساخت نیست!
نورنما | 5 تا از بهترین مکان های گردشگری اصفهان
قیمت خودرو امروز 9 اردیبهشت + جدول قیمت ها
جنگ بر سر توافق
تنش در روابط دولت و شورای شهر تهران؛ انتقاد تند چمران به مصوبه هیئت وزیران
مارک کارنی نخست وزیر جدید کانادا شد
دختر رزمی کار حریف زورگیر حرفه ای نشد!
نیش زنبورها نتیجه بازی فوتبال را مشخص کرد + فیلم
نورنما | ولادت حضرت معصومه(س) و روز دختر مبارک باد
شرط گروسی برای توافق با ایران
فردا درِ کنکور به روی این داوطلبان بسته می‌شود!
جدیدترین فیلم از لحظه انفجار بندر شهید رجایی