×
از نگاه دیگران
شناسه خبر : 153866
تاریخ انتشار :

توماس فریدمن*

نیویورک تایمز: چرا حمله به غزه و تفکر «یک بار برای همیشه» برای اسرائیل اشتباه است؟

ورود زمینی اسرائیل به غزه می‌تواند شکست تاکتیکی تحقیرآمیزی برای اسرائیل به دنبال داشته باشد و به یک بحران استراتژیک اخلاقی و نظامی بلند مدت برای منجر شود. این موضوع می تواند اسرائیل را در غزه به دام بیندازد و ایالات متحده را وارد جنگ دیگری در خاورمیانه کند.

رسانه‌های خارجی: هنگامی که “ایزابل کرشنر” خبرنگار اسرائیلی روزنامه نیویورک تایمز اخیرا از یک راننده تانک ارتش اسرائیل به نام شائی لوی ۳۷ ساله خواست تا هدف از حمله قریب الوقوع اسرائیل به غزه را شرح دهد او چیزی گفت که واقعا توجه مرا به خود جلب کرد. او گفت هدف “بازگرداندن عزت و کرامت به اسرائیل” است. شهروندان اسرائیلی خواستار شکست دادن حماس و رفع تهدید از سوی غزه علیه اسرائیل به عبارت و استدلال “یک بار برای همیشه” تکیه می‌کنند.

این موضوع توجه من را جلب کرد، زیرا در طول سالیان متمادی آموخته‌ام که عبارت چهار کلمه‌ای “یک بار برای همیشه” خطرناک‌ترین جمله است. واقعیت آن است که تمام جنبش‌های اسلام گرا و شبه نظامی از طالبان گرفته تا حماس، جهاد اسلامی فلسطین، حزب الله لبنان و انصارالله در یمن همگی ریشه‌های عمیق فرهنگی، اجتماعی، مذهبی و سیاسی در جوامع خود دارند. این جنبش‌ها به منافع بی پایانی از مردان جوانی دسترسی دارند که بسیاری از آنان هرگز شغلی نداشته‌اند، فاقد قدرت بوده‌اند و هرگز رابطه‌ای عاشقانه را تجربه نکرده‌اند. ترکیب این عوامل مرگبار است و باعث می‌شود تا آنان با راحتی بسیج شوند.

به همین دلیل است که تا به امروز هیچ یک از این جنبش‌ها یک بار برای همیشه حذف نشده‌اند.

بنابراین، مایل هستم آن چه در چند ستون در نیویورک تایمز به آرامی بیان کردم را اکنون با صدای بلند و واضح بیان کنم. من نیز با “جو بایدن” رئیس جمهور امریکا در این باره هم نظر هستم که اشغال دوباره غزه اشتباهی بزرگ برای اسرائیل خواهد بود.

من معتقدم که چنین اقدامی می‌تواند شکست تاکتیکی تحقیرآمیز اسرائیل از حماس را به دنبال داشته باشد و برای اسرائیل به یک بحران استراتژیک اخلاقی و نظامی در بلند مدت تبدیل شود. این یکی از مواردی است که می‌تواند اسرائیل را در غزه به دام بیندازد ایالات متحده را وارد جنگ دیگری در خاورمیانه کند و سه مورد از مهم‌ترین منافع حال حاضر سیاست خارجی آمریکا را تضعیف کند: کمک به اوکراین برای جدا شدن از روسیه به منظور پیوستن به غرب، مهار چین و شکل دادن به یک بلوک طرفدار آمریکا که عربستان سعودی و مصر و سایر کشور‌های عربی در کنار اسرائیل را شامل می‌شود بلوکی که می‌تواند توازن قوا را در برابر ایران ایجاد کند.

اگر اسرائیل اکنون وارد غزه شود توافق ابراهیم از هم پاشیده خواهد شد و دو متحد امریکا یعنی مصر و اردن بی ثبات شده و عادی سازی رابطه اسرائیل با عربستان سعودی را غیر ممکن خواهد ساخت و همه این موارد در کنار یکدیگر شکست‌های استراتژیک بزرگی خواهند بود. هم چنین، این وضعیت کرانه باختری را به آتش کشیده و باعث آغاز جنگ بین فلسطینیان و شهرک نشینان یهودی در آن منطقه نیز شود.

اسرائیل چه کاری باید انجام دهد تا اطمینان حاصل شود که حمله‌ای مانند آن چه حماس انجام داد دیگر هرگز تکرار نشود؟ من فعلا پاسخی برای این پرسش ندارم، اما می‌دانم که پاسخ هر چه باشد این نیست که ۳۶۰ هزار نیروی ذخیره اسرائیلی بسیج شوند تا وارد جنگی شهری در یکی از پرجمعیت‌ترین نقاط جهان شوند. این تصمیم اقتصاد اسرائیل و جایگاه بین المللی آن کشور را در هم خواهد شکست. همه این دوراهی‌ها باید بایدن را وادار به تندتر کردن موضع خود در قبال این بحران کنند.

بایدن باید بداند که بنیامین نتانیاهو برای مدیریت این جنگ به عنوان یک بازیگر منطقی مناسب نیست. پس از چنین شکست عظیمی قدرتمندترین و متحد کننده‌ترین کاری که نتانیاهو می‌تواند انجام دهد آن است که انتخابات جدید اسرائیل را ظرف مدت شش یا نه ماه برگزار کند و اعلام نماید که نامزد نخواهد شد.

او در حال پایان دادن به کار خود در سیاست است و بنابراین اسرائیلی‌ها نمی‌توانند اعتماد کنند که هر تصمیمی که او در مورد غزه و حماس بگیرد تنها با در نظر گرفتن منافع ملی اسرائیل خواهد بود. او برای نفع شخصی خود به منظور دور ماندن از زندان به دلیل مواجهه با اتهامات فساد مجبور به نگهداشتن دیوانه‌های دست راستی در دولت اش می‌باشد افرادی که تخیل اشغال مجدد غزه و بازسازی شهرک نشین‌های یهودی در آنجا را در سر می‌پرورانند.

از این منظر نتانیاهو و اطرافیان اش بر این باور هستند که یک پیروزی نظامی بزرگ و کوتاه مدت که می‌تواند برای رای دهندگان اسرائیلی به‌عنوان جبران ناکامی‌های که اخیرا رخ داده قلمداد شود. همان طور که “آموس هارل” یکی از بهترین ستون نویس‌های روزنامه “هاارتص” روز جمعه نوشت: “ترکیب غیرمعمولی از افراد در راس هیئت حاکمه اسرائیل وجود دارند. از یک سو، نخست وزیری نامناسب با شخصیتی تقریبا شکسپیری وجود دارد که با خطر شخصی نتیجه گیری شرم آور برای یک منصب مسلما درخشان مواجه است. روبروی او یک سرباز ارتشی قرار دارد که کتک خورده و دچار احساس گناه شده است. این دستورالعمل کاملی برای تصمیم گیری سنجیده نیست”.

اگر اسرائیل امروز اعلام کند که فعلا تصمیم گرفته از تهاجم به غزه صرفنظر کند و به دنبال ابزار‌های جراحی بیش تری برای از بین بردن یا تسخیر رهبری حماس خواهد بود و در عین حال تلاش می‌کند تا راهکاری برای آزادسازی و تحویل گروگان‌های اسرائیلی در دست حماس بیابد نه تنها از آسیب رسیدن بیش‌تر به جامعه خود و هم چنین غیرنظامیان فلسطینی در غزه جلوگیری می‌کند بلکه به خود و متحدان اش فرصت خواهد داد تا درباره چگونگی ایجاد یک بدیل مشروع برای حماس با فلسطینیان فکر کنند.

“جان آرکیلا” استاد بازنشسته استراتژی در دانشکده تحصیلات تکمیلی نیروی دریایی امریکا می‌گوید:”در دنیای امروز هر آن چه در میدان نبرد رخ می‌دهد را می‌توان در قلمرو اطلاعات واژگون کرد بنابراین، داستان و روایت نبرد به اندازه مشابه نبرد روی زمین اهمیت دارد”.

او می‌گوید: “یک اقدام انتقام آمیز و خشم آلود از سوی اسرائیل اساس معضلات استراتژیک را تغییر نمی‌دهد و اقدامی بسیار غیر عاقلانه از سوی اسرائیل قلمداد خواهد شد”. با این وجود، اگر تصمیم اسرائیل هنوز این باشد که باید برای نابود ساختن رهبری حماس وارد غزه شود تنها در صورتی باید این کار را انجام دهد که یک رهبری قانونی فلسطینی را جایگزین حماس کند تا تضمین شود که اسرائیل برای همیشه بر غزه حکمرانی نخواهد کرد. اگر اسرائیل بخواهد برای مدت دائمی یا بلند مدت در غزه باقی بماند هر روزی که آب و برق در غزه وجود نداشته باشد یا بیماری همه گیری در آن شهر شایع شود تقصیر به گردن اسرائیلی‌ها انداخته خواهد شد. آیا اسرائیل برای مواجهه با چنین انتقاداتی آماده است؟

بایدن پیش از آن که خیلی دیر شود باید پاسخ‌های روشنی از نتانیاهو دریافت کند: وقتی اسرائیل حماس را سرنگون کرد چه کسی غزه را اداره خواهد کرد؟ اگر اسرائیل بخواهد غزه را اداره کند آیا هزینه بازسازی زیرساخت‌هایی را که در حال تخریب است پرداخت خواهد کرد؟ و اگر نه چه کسی پرداخت را انجام خواهد داد؟ اسرائیل تا چه زمانی قصد دارد اجازه دهد بحران انسانی در جنوب غزه رخ دهد؟ آیا اسرائیل قصد دارد در غزه شهرک سازی کند؟ آیا اسرائیل به مرز‌های غزه احترام می‌گذارد؟ آیا اسرائیل طرحی برای کمک به بازسازی تشکیلات خودگردان فلسطین در کرانه باختری دارد؟

تشکیلات خودگردان فلسطین در کرانه باختری تحت ریاست محمود عباس ضعیف، فاسد و به طور فزاینده‌ای نامشروع است. آن تشکیلات نمی‌تواند کرانه باختری را مدیریت کند چه رسد به مدیریت غزه و این همان چیزی است که نتانیاهو پیش‌تر خواستار آن بود تا همواره بتواند بگوید ببینید هیچ شریکی برای صلح در طرف فلسطینی وجود ندارد.

اسرائیل اگر واقعا می‌خواهد گروهی دیگر جایگزین حماس در غزه باشد باید به طور کامل در مورد رابطه خود با فلسطینیان در کرانه باختری و در نتیجه کل جنبش شهرک نشینان تجدید نظر کند. اگر کارزار شهرک نشینان به اقدامات خود ادامه داده و آن را در سایر نواحی نیز گسترش دهد فاجعه دیگری در کرانه باختری در راه خواهد بود.

*ستون نویس نیویورک تایمز و مفسر و نویسنده سیاسی امریکایی

ترجمه: ترجمه پایگاه خبری فرهنگ ایرانیان  

نشر مطالب  درستون «از رسانه‌های خارجی» به معنی تایید محتوای آن نیست بلکه با هدف صرفا اطلاع‌رسانی صورت می‌گیرد


نیویورک تایمز
نظرات
آگهی تبلیغاتی

آخرین اخبار

پاری سن ژرمن یک قدم نزدیک تر به فینال با نتیجه 1-0 + خلاصه بازی
قیمت شیر خام بالا می‌رود؛ آیا نرخ جدید برای تولیدکنندگان منطقی است؟
شاهین در پارکینگ یا در صف انتظار؟ وضعیت خریداران همچنان مبهم
الهلال 1 - 3 الاهلی | سبزها راهی فینال شدند + خلاصه بازی
غیرحضوری شدن مدارس در خوزستان:تصمیم اضطراری برای سلامت دانش‌آموزان
با اعمال قانون همسان سازی، حقوق بازنشستگان واریز شد
چرایی سونامی خودکشی مردان میانسال در کره جنوبی
هشدار به پایتخت نشینان؛ طوفان تندری عظیم در راه تهران
طوفان تهران، مدیریت بحران را به باد داد
آخرین جزییات انفجار در بندر شهید رجایی/ دیه جان باختگان ظرف 48 ساعت پرداخت می شود
پرتاب اولین ماهواره های اینترنتی آمازون به فضا
اعلام برنامه مسابقات مرحله نیمه نهایی جام حذفی ایران
خالی ماندن این صندلی،‌ گران درمی‌آید
نورویدیو | آتش بازی معاندان در میان دود و درد؛ روایت یک جنگ ادراکی دیگرعلیه ایران
حضور مشاور و دستیار رهبری در گروه صنعتی و پژوهشی" زر"
احتمال وزش باد شدید در تهران تا ساعات آینده
علت مرگ توله‌پلنگ‌ها در کرمان مشخص شد
صدرنشینی ویکتور گیوکرس در رقابت کفش طلای اروپا
همسایگی هوشمندانه؛ تهران و باکو علیه خط تفرقه
چشم‌انداز مذاکرات هسته‌ای
بازدارندگی از طریق دیپلماسی
آتش‌سوزی گسترده در رستوران چینی
حاشیه های عجیب در فوتبال ایران؛فدراسیون زیر تیغ انتقاد!
واکنش‌های جهانی به انفجار در بندر شهید رجایی همچنان ادامه دارد/ رئیس جمهور چین تسلیت گفت
جزییات طرح ضربتی پلیس پایتخت برای دستگیری سارقان و مالخران
پرونده بیرانوند روز میز فدراسیون؛ حکم صادره عادلانه خواهد بود؟
جذب نیروی انسانی جدید در آموزش و پرورش
آخرین مهلت برای صرافی‌های رمز ارز؛ 20 اردیبهشت!
قیمت سکه و دلار و سایر ارزها امروز 9 اردیبهشت 1404
جلوگیری از فاجعه ای دیگر پس از انفجار در بندر شهید رجایی
هشدار نارنجی گرد و خاک در خوزستان؛ مدارس 12 شهر مجازی شدند
رشد ملایم شاخص بورس در معاملات امروز سه شنبه 9 اردیبهشت 1404
فروش فوق‌العاده و پیش‌فروش محصولات ایران‌خودرو در اردیبهشت ماه+جزییات و لینک ثبت نام
ایران نما | معرفی جاذبه های گردشگری شهرهای ایران (20)«ارسک»
جزییات جدید از تفکیک یارانه گروه‌های خاص
آغاز فروش اقساطی محصولات کرمان موتور+ جزئیات
انفجار مرگبار در کارخانه تولید لوازم آتش بازی در میمه
فروش ویژه خودروهای کارشناسی ایران خودرو از فردا+ جزئیات
برای 50 هزار منقاضی مسکن در شهر پرند زمین برای ساخت نیست!
نورنما | 5 تا از بهترین مکان های گردشگری اصفهان
قیمت خودرو امروز 9 اردیبهشت + جدول قیمت ها
جنگ بر سر توافق
تنش در روابط دولت و شورای شهر تهران؛ انتقاد تند چمران به مصوبه هیئت وزیران
مارک کارنی نخست وزیر جدید کانادا شد
دختر رزمی کار حریف زورگیر حرفه ای نشد!
نیش زنبورها نتیجه بازی فوتبال را مشخص کرد + فیلم
نورنما | ولادت حضرت معصومه(س) و روز دختر مبارک باد
شرط گروسی برای توافق با ایران
فردا درِ کنکور به روی این داوطلبان بسته می‌شود!
جدیدترین فیلم از لحظه انفجار بندر شهید رجایی