×
فرهنگی
شناسه خبر : 110449
تاریخ انتشار :

در برنامه «شیوه» شبکه ۴ سیما؛

رهدار: «اسلام سیاسی» جعل غربی هاست!/ اسفندیاری: امیرالمومنین بیت‌المال را بر اساس شکم مردم تقسیم می‌کرد نه بر اساس ایمان مردم

محمد اسفندیاری، دین پژوه در برنامه شیوه در شبکه 4 سیما با موضوع «اسلام سیاسی، اسلام اجتماعی» گفت: امیرالمومنین حاکم کوفه، وقتی می خواهد حکومتش را معرفی کند نمی‌گوید در حکومتم نماز جمعه‌ام اینقدر است، می‌فرماید: در پایتخت من کوفه کسی نیست که در رفاه نباشد. علی (ع) که دنیا را سه طلاقه کرده بود، مردم جامعه خودش را، مردمی که آب قنات نداشتند را دنبال آب حیات نمی فرستاد! وعده اخروی به آنها نمی داد.

نورنیوز - گروه فرهنگ و جامعه: محمد اسفندیاری، دین پژوه در برنامه «شیوه» شبکه ۴ سیما با موضوع «اسلام سیاسی، اسلام اجتماعی» گفت: مشکل در اسلام سیاسی نیست؛ مشکل در تلقی های غلط از سیاست است که به اسم اسلام سکه زده شده است. هر کسی با اسلام آشنا باشد، تأیید می‌کند که اسلام یک دین سیاسی است.

تا پیش از انقلاب اسلامی ایران اسلام غیرسیاسی بر صندلی متهم نشسته بود. خیلی‌ها شکایت می‌کردند که چرا اسلام وارد میدان مبارزه و دفاع از مردم نمی‌شود. حتی سهراب سپهری که شاعر گوشه گیری بود و اصلا در فضاهای اجتماعی و سیاسی نبود در شعر مشهور خود می‌گوید که من قطاری دیدم که  فقه می‌برد و چه سنگین می‌برد و قطاری دیدم که سیاست می‌برد و چه خالی می‌رفت. این زبان حال خیلی‌ها بود.

اسلام در دهه ۴۰ و ۵۰ وارد درگیری های سیاسی و اجتماعی شده بود.

اسفندیاری گفت: حکومت امیرالمومنین یک حکومت ۱۰۰ درصد اخلاقی بود.

رهدار، استاد علوم سیاسی: «اسلام سیاسی» اصلا جعل غربی‌هاست! اسلام به تعبیر حضرت امام همه‌اش سیاست است، اسلام سیاسی جعل شده به عنوان اسلامی است که مدعی حکومت است؛ اسلامی که مدعیست که در برابر طرح غرب برای اداره اجتماع انسانی طرح دارد. آشکارا جعل این واژه در برابر طرح غرب است.

اسلام به تعبیر حضرت امام همه‌اش سیاست است. کسی که می‌گوید «اسلام سیاسی» انگار می‌گوید ما یک اسلام غیرسیاسی هم داریم.

غربی‌ها وقتی اسلام سیاسی را طرح می‌کنند مصادیقی را ذکر می‌کنند: طالبان، داعش حتی القاعده و در نهایت جمهوری اسلامی! در حالی که ما در راه مخالفت با آنها کلی شهید داده‌ایم.

غربی‌ها در برابر اسلام سیاسی یک واژه دیگر را هم جعل کرده‌اند، به اسم اسلام مدنی یا اسلام اجتماعی به این معنا که اسلام کاری به حکومت ندارد و به رفتار مردم کار دارد و مسلمان‌ها را می‌گوید تک تک اخلاقی زیست کنند و مالزی و ترکیه را هم نمونه آن ذکر می‌کنند.

امام خمینی ۱۰ سال در راس یک نظام سیاسی قرار داشت و تا مرز عصمت کنش کرد

شهید آوینی می گفت ظهور امام خمینی (ره) مسأله عصمت اهل بیت علیه السلام را برای ما حل کرد. ما پیش از این عصمت را وجداناً می‌پذیرفتیم. ولی ما در قرن ۲۰ آدمی غیرمعصوم را دیدیم که تا مرز عصمت زیست. در مرکز ثقل سیاست هم زیست. مخالفین امام خمینی نتوانستند به او بگویند که دغل بازی کرد.

امام ۱۰ سال در راس یک نظام سیاسی قرار داشت و به تعبیر شهید آوینی تا مرز عصمت کنش کرده که اعجاب مخالفینش را برانگیخته است.

 امیرالمومنین به هیچ وجه در آزادی سیاسی کوتاه نیامد؛ به مردم گفت نمی‌خواهم برای اینکه شما را به بهشت ببرم، خودم را جهنمی کنم!

حضرت علی (ع) بیت‌المال را بر اساس شکم مردم تقسیم می‌کرد نه بر اساس ایمان مردم و انقلابی بودن آنها

محمد اسفندیاری، دین پژوه گفت: امیرالمومنین در حکومتش از دو اصل به هیچ وجه کوتاه نیامد: یکی عدالت اقتصادی و دیگری آزادی.

عدالت اقتصادی به معنی بسیار پررنگش و آزادی سیاسی هم

امیرالمومنین در بیت‌المال مساوات را رعایت می‌کرد. بین عرب، فارس، غلام و آزاد فرقی نمی‌گذاشت، ولی دامنه‌اش خیلی گسترده‌تر بود.

وقتی عمر خلیفه شد به افرادی که پیشگام بودند در اسلام، زودتر اسلام آورده بودند، جهاد کرده بودند، سهم بیشتری داد.

وقتی امیرالمومنین به خلافت رسید گفت نه! هیچ. بین فردی که شمشیر زده و کسی که خانه‌اش خوابیده فرقی نیست. من بیت‌المال را بر اساس شکم مردم تقسیم می‌کنم نه بر اساس ایمان مردم و انقلابی بودن آنها.

طلحه و زبیر از اصحاب پیامبر بودند و جهاد کرده بودند و ناراحت شدند. امیرالمومین به آنها گفت هر کاری کردید پاداشش در آن دنیاست.

امیرالمومنین رانت نداد، امتیاز به هیچکس نداد، با پول دهان کسی را نبست. برعکس معاویه که با پول می‌بست.

امیرالمومنین به هیچ وجه در آزادی سیاسی کوتاه نیامد. طلحه و زبیر از امیرالمومنین مکدر شدند. سیره پیامبر و امیرالمومنین این گونه بود که به هر کس که می‌دیدند تشنه قدرت است، مقام نمی‌دادند. به چه دلیل؟ چون کسی که قدرت طلب است وقتی به او مقام بدهید او از آن به بعد فقط به فکر مقام می شود، هدفش فقط مقام است.

طلحه و زبیر بصره و کوفه را می‌خواستند. بعد از مدتی آمدند پیش امیرالمومنین. اختلاقی پیش آمده بود و گفتند ما می‌خواهیم به مکه برویم. امیرالمومنین فرمود بفرمایید. گفتند می‌خواهیم برویم عمره انجام بدهیم. امیرالمومنین فرمود: به خدا قسم قصد عمره ندارند قصد خدعه دارند و می خواهند بروند و به جنگ ما بیایند. و همین شد. از کوفه رفتند به مکه و با عایشه همدست شدند و سپاهی گران علیه امیرالمومنین راه انداختند. اما امیرالمومنین آزادی آنها را سلب نکرد، نگفت ممنوع الخروجید!

{امیرالمومنین} ایستاد و از آزادی دفاع کرد، ولو اینکه بیایند و با او بجنگند. حکومت پایه اش متزلزل می‌شود؟ خب بشود. اگر امیرالمومنین جلوی آنها را می‌گرفت الآن ما اینجا نمی‌نشستیم و بگوییم امیرالمومنین!

ما اگر می‌گوییم امیرالمومنین به خاطر این است که اخلاق را در سیاست آورد.

نمونه دیگر هم خوراج است. آنها خروج کرده بودند علیه امیرالمومنین. به مسجد می‌آمدند و به امیرالمومنین بد و بیراه می‌گفتند.

امیرالمومنین نکته‌ای را در مورد نگاه مرد به زن گفت و یکی از خوارج که نشسته بود دید امیرالمومنین نکته قشنگی را فرمودند. خارجی گفت: خدا بکشد این علی را! چقدر دانا است، چه چیزهایی می‌فهمد!

مردم رفتند به سوی این خارجی که او را بکشند. امیرالمومنین گفت نه نه دست نگه دارید مردم! ولش کنید! به ما فحش داد جوابش فحش است که از ما دور باد. یا باید او را ببخشیم که سیره ما این جور است. این سیره امیرالمومنین با خوراج بود.  به آنها هم گفت تا وقتی دست به شمشیر نبردید ماه به ماه بیایید و حقوقتان را از بیت‌المال بگیرید. راحت هم می‌توانید به مسجد بیایید.

مردم کوفه با امیرالمومنین راه نمی‌آمدند. در جنگ، صلح  و ... امیرالمومنین می‌گفت چاره‌ای نیست، نمی‌شود مردم را سرکوب کرد. امیرالمومنین گفت: مردم می‌دانم چه می‌خواهید، شمشیر! ولی من این جوری نیستم که بخواهم شما را مطیع کنم، اما خودم را خراب کنم، برای اینکه شما را به بهشت ببرم، خودم را جهنمی کنم. می‌دانم مردم می‌شود شما را به زور مطیع کرد. امیرالمومنین شمشیر را داشت، اما شمشیر را غلاف کرده بود. شما را درست کنم و خودم فاسد بشوم، هرگز!

امیرالمومنین به مردم می گوید من با شما مدارا می کنم و می دانم چطور شما را اصلاح کنم، اما نمی خواهم شما را اصلاح کنم با فاسد کردن خودم، یعنی با زور!

روی همین حساب، چون امیرالمومنین سیاستش اخلاقی بود، می‌گفتند امیرالمومنین سیاستمدار نیست!

امیرالمومنین شکایت می‌کند و می‌گوید حتی قریش آمدند گفتند که انسان شجاعی هستی ولی جنگ و تاکتیک‌های سیاسی را نمی‌دانی!

علی اخلاق را حاکم بر سیاست کرد. امیرالمومنین می‌گوید قسم به خدا، معاویه از من زیرک تر و باهوش تر نیست، اما او پیمان شکنی می‌کند، تبهکاری می‌کند. اگر قرار بود پیمان شکنی اصل باشد من می‌توانستم زیرک ترین افراد باشم.

امیرالمومنین اصلی را رعایت می‌کرد که خیلی از ما فراموش می‌کنیم. برای او پیروزی اخلاقی مهم بود، نه پیروزی سیاسی.

حضرت علی (ع) وقتی می‌خواهد حکومتش را معرفی کند نمی‌گوید نماز جمعه ام اینقدر است، می‌گوید در پایتختم کسی نیست که در رفاه نباشد.

امیرالمومنین حاکم کوفه، وقتی می‌خواهد حکومتش را معرفی کند، نمی‌گوید در حکومتم نماز جمعه‌ام اینقدر است، فلان اعمالم اینقدر است. می‌فرماید: در پایتخت من کوفه کسی نیست که در رفاه نباشد.

علی (ع) که دنیا را سه طلاقه کرده بود، مردم جامعه خودش را، مردمی که آب قنات نداشتند را دنبال آب حیات نمی فرستاد! وعده اخروی به آنها نمی‌داد.

می‌فرماید: هیچ کسی در کوفه نیست مگر اینکه در رفاه است. من چنین جامعه‌ای درست کردم. این ملاک جامعه اسلامی است. امیرالمومنین روی سه مصداق انگشت می‌گذارد: پایین‌ترین افراد در کوفه کسانی هستند که نان گندم می‌خورند، مسکن دارند و از آب گوارای فرات می‌نوشند.

ما اگر می‌گوییم اسلام سیاسی و اسلام سیاسی حکومتی دارد که جمهوری اسلامی است، الگویش باید نهج البلاغه باشد.

امیرالمومنین مردم را خودی و غیرخودی نمی‌داند

الگوی حکومتی که در عهدنامه مالک اشتر است مال غیر معصوم است. امیرالمومنین، مالک اشتر را حاکم مصر می‌کند و معصوم هم نیست و امیرالمونین می‌گوید این مانیفیست حکومت توست. الگوی ما علی نیست، خب مالک اشتر باشد.

امیرالمومنین مالک اشتر را به مصر می‌فرستد، چه می‌کند؟ اگر ما بودیم می‌گفتیم مردم خودی غیرخودی، با حجاب و بی‌حجاب، حزب‌اللهی غیرحزب‌اللهی. امیرالمومنین می‌گوید مالک به مصر برو، تمدن دیرپایی دارد، فرهنگ متنوعی دارد، بدان! مردم را دو قسم کن، یا هم دین تو هستند یا هم نوع تو هستند. هم دین تو نیست، عیبی ندارد، انسان که هست. امیرالمومنین این جور می‌بیند. خودی غیرخودی نمی‌کند.


صداوسیما
اخبار مرتبط
فاصله ما با فقه علوی
دوشنبه 1403/10/24 ساعت 09:14
مسیح مهاجری*
فاصله ما با فقه علوی
گمان نشود نهج‌البلاغه فقط مجموعه‌ای از توصیه‌های حکومتی بر پایه سیاست و اموری از قبیل مدیریت و دفاعیات است. این سخن از هرکس باشد نشان‌دهنده عدم شناخت او از نهج‌البلاغه است.
فاضلی: جنبش اخیر اجتناب ناپذیر بود؛ جامعه به ارزش‌های دموکراتیک تمایل پیدا کرده است/ نادری: سوال این است که اصلاً ما ظرفیت دموکراسی را داریم؟
یکشنبه 1401/07/17 ساعت 12:31
فاضلی: جنبش اخیر اجتناب ناپذیر بود؛ جامعه به ارزش‌های دموکراتیک تمایل پیدا کرده است/ نادری: سوال این است که اصلاً ما ظرفیت دموکراسی را داریم؟
نعمت الله فاضلی، جامعه شناس در برنامه شیوه در شبکه 4 گفت: این جنبش اجتناب ناپذیر بوده، زیرا جامعه به ارزش‌های دموکراتیک تمایل پیدا کرده است. احمد نادری، نماینده مجلس: در همه انقلاب ها ممکن است افراط‌هایی باشد. آیا انقلابی هست که در آن حرکات از جنس افراط نبوده باشد؟ من که سراغ ندارم!
نماینده تهران: بچه‌های کف خیابان بچه‌های این کشور هستند
دوشنبه 1401/07/11 ساعت 15:26
در برنامه «شیوه» شبکه 4 سیما؛
نماینده تهران: بچه‌های کف خیابان بچه‌های این کشور هستند
روح الله ایزدخواه در برنامه «شیوه» شبکه 4 گفت: بچه‌هایی که الآن کف خیابان هستند به هر حال بچه‌ها این کشور هستند، زیر 18 سال هستند، زیر 30 سال هستند، اینها بچه‌های ما هستند.
سیاح: خیلی راه‌ها غلط است؛ اخبار بد حال مردم را بدتر می‌کند/ آروین: نباید علت و معلول را اشتباه بگیریم، نگوییم اخبار بد علت حال بد مردم است
یکشنبه 1401/07/10 ساعت 13:04
در برنامه «شیوه» شبکه 4 سیما؛
سیاح: خیلی راه‌ها غلط است؛ اخبار بد حال مردم را بدتر می‌کند/ آروین: نباید علت و معلول را اشتباه بگیریم، نگوییم اخبار بد علت حال بد مردم است
عضو پیشین شورای شهر تهران در برنامه شیوه: هر ایرانی می پرسد چرا هر روز سخت تر از دیروز است؟ نگوییم اخبار بد علت حال بد مردم است. امیر سیاح، پژوهشگر اقتصاد: ذهنیت مردم خیلی جاها اشتباه می‌کند؛ خیلی راه‌ها غلط است. اخبار بد حال بد مردم را تشدید می‌کند.
رؤیاى سرنگونى جمهورى اسلامى همچنان برجاست!
شنبه 1401/07/09 ساعت 11:56
تحلیل مهاجرانی از آشوب‌های اخیر؛
رؤیاى سرنگونى جمهورى اسلامى همچنان برجاست!
وزیر ارشاد دولت اصلاحات در رشته توئیتی نوشت: اعتراض که حق طبیعى مردم است، تبدیل به محملى براى آشوب و براندازى شده است.
عسگرپور: راجع به گشت ارشاد ببینید سینما چگونه نقش خودش را ایفا کرده است/ اسفندیاری: این قدر آزادی بوده که سه فیلم کمدی در مورد گشت ارشاد ساخته شده است
پنج‌شنبه 1401/07/07 ساعت 15:07
در برنامه «شیوه» در شبکه 4 سیما؛
عسگرپور: راجع به گشت ارشاد ببینید سینما چگونه نقش خودش را ایفا کرده است/ اسفندیاری: این قدر آزادی بوده که سه فیلم کمدی در مورد گشت ارشاد ساخته شده است
اسفندیاری: هنرمندان این روزها جاده صاف‌کن جماعتی شده‌اند که عرضه برگزاری یک تجمع در لندن را ندارند. عسگرپور: مادامی که نتوانیم فضای باز را در رسانه‌های رسمی خودمان داشته باشیم نمی‌توانید توقع داشته باشید که هنرمندان ما در فضا و چهارچوبی که شما می‌گویید، حضور داشته باشند.
نظرات
آگهی تبلیغاتی

آخرین اخبار

سقوط تیم هوادار پس از 4 فصل + خلاصه بازی
مسکن ارزان‌تر با مشارکت مردمی؛ وقتی مردم بهتر از دولت می‌سازند
جاده چالوس 10 روز بسته می‌شود؛ ایمنی، اولویت راه‌سازی
طوفان خاک در راه است، اما خوزستان غافلگیر نمی‌شود
جدول گروهB جام جهانی فوتبال ساحلی پس بازی های روز اول | 11 اردیبهشت
دستورات جدید ترامپ برای تحریم نفت ایران
جدول لیگ برتر در هفته بیست و هشتم پس از بازی های امروز 5 شنبه 11 اردیبهشت
خوابیدن کنار موبایل به مغز آسیب می‌رساند؟/ تأثیر گوشی‌های هوشمند بر کیفیت خواب
نورنما | سفر مجازی به پایتخت موسیقی جهان!/سنندج
آخرین جزییات انفجار در بندر شهید رجایی/ شناسایی 29نفر از جان‌باختگان حادثه بندر شهید رجایی
این‌گونه از هوش مصنوعی بپرسید / 7 اصل طلایی برای گرفتن پاسخ بهتر
صدها تروریست در سیستان و بلوچستان منهدم یا دستگیر شدند
مشکل مطهری با روحانیت چه بود؟
به دنیای نوجوانان نزدیک شویم؛ کلیدهای گفت‌وگو
نتیجه بازی فولاد (1) - چادرملو اردکان (1) | بازی در بارش سخت باران + خلاصه بازی
جنایت فجیع خانوادگی
نورنما | 12 اردیبهشت سالروز شهادت آیت الله مرتضی مطهری و روز معلم گرامی باد
پیام مدیرعامل فولاد مبارکه به مناسبت روز کارگر؛ تقدیر از دستان خستگی‌ناپذیر
نتیجه نهایی بازی پرسپولیس (3) مس رفسنجان (0) + خلاصه بازی | انتقام قرمز ها در باشگاه مس
هشدار هواشناسی: احتمال باران، باد شدید و صاعقه در تهران
تعویق مذاکرات رم؛ آیا پای اعتراض به دیپلماسی تهدید و تحریم در میان است؟
برد نفس گیر ایران در اولین دیدار؛ ایران(5) - موریتانی(4) + فیلم
برنامه بازی های بعدی تیم ملی ایران در جام جهانی فوتبال ساحلی 2025
ورود پزشکان به سامانه نسخه‌نویسی، دو مرحله‌ای شد
«گرگ پارسی» تاریخ‌ساز شد؛ پرافتخارترین بدنساز ایران در جهان!
بمب بزرگ استقلال؛ ماتزاری آمد؟ / باشگاه واکنش نشان داد
جنایت اسید پاشی در مدرسه
نخستین واکنش از شرکت سینا: "هیچ تقصیری نداریم"+ویدیو
آغاز فروش 2 محصول جدید سایپا دیزل + لینک ثبت نام
هشدار رسمی ایران در واکنش به رفتار های ضد و نقیض آمریکا
دفترچه سوالات کنکور 1404 رشته ریاضی و علوم انسانی منتشر شد
قیمت طلا و سکه امروز 11 اردیبهشت 1404
کارگران؛ طلایه‌داران تولید و افتخارآفرینی در صنعت کشور هستند
نورنما | روزت مبارک ای معلم، ای فراتر از کلام،تو را سپاس
آخرین جزئیات آتش‌سوزی گسترده در اراضی اشغالی/گسترش آتش ادامه دارد+فیلم
جهنم در سرزمین های اشغالی: وقتی اسرائیل از مهار آتش ناتوان ماند!
رونمایی از تعداد و سهمیه رشته‌ها در بیستمین بازی‌های آسیایی 2026
روایت گروسی از احتمال درگیری نظامی ایران و آمریکا
ابطال کارت سوخت خودرو های فاقد بیمه شخص ثالث
حرکت زیبای مهدی طارمی برای هموطنان عزادارش + فیلم
فرجام سارقان مسلحی که شبح مرگ بودند
برنامه مسابقات فوتبال و ورزش امروز 11 اردیبهشت + پخش زنده
فیلم کریستیانو رونالدو و عجیب‌ترین 3 دقیقه دوران فوتبالش
فروش سم به جای چلوکباب!
مدیوم شات | خداحافظی با شکوه هنرمند دوران ساز از صحنه و دوربین
نورنما | ضربه دیدنی کنده به رئال از دیدگاه دوربین بارسلونایی ها
مشاهده دو قلاده پلنگ در پارک ملی بمو استان فارس + فیلم
چرایی افزایش تهدیدات آمریکا در آستانه دور چهارم مذاکره با ایران
حمایت شما یک دنیا ارزش دارد؛ واکنش رونالدو بعد از حذف النصر
فاز دوم آزادراه تهران-شمال چه زمانی افتتاح می شود؟