نورنیوز-گروه سیاسی: او توضیحاتی در مورد حمله رژیم صهیونیستی به برادرش و خانواده وی ارائه کرد و گفت: رژیم صهیونیستی یک بار در تهران و یک بار دیگر در آستانه اشرافیه خانواده ما را مورد هدف قرار داد.
برادر شهید صدیقی صابر افزود: مطالبه ما از وزارت خارجه این است که نسبت به احقاق حقوق ما در مجامع بینالملل اقدام کند و اجازه ندهد که خون این شهیدان پایمال شود.
سخنگوی وزارت خارجه در ادامه گزارشی از اقدامات وزارت خارجه برای مستندسازی این جنایتها و پیگیری آن در نهادهای بینالمللی ارائه کرد.
از هیچ فرصتی برای پیگیری حقوق ملت ایران، کوتاهی نخواهیم کرد
در پایان صحبتهای این برادر شهید، «اسماعیل بقائی» سخنگوی وزارت امور خارجه گفت: ما در وزارت خارجه از هیچ فرصتی برای پیگیری حقوق ملت ایران و مستندسازی این جنایت و پاسخگو کردن جنایتکارانی که در این تجاوز وحشیانه نقش و مشارکت کردند، کوتاهی نخواهیم کرد.
بقائی همچنین با ابراز انزجار از جنایتهای رژیم صهیونسیتی در غزه گفت: چیزی که چند وقت اخیر به جنایتها و نسلکشی صهیونیستی اضافه شد، استفاده از غذا و آب به عنوان سلاحی برای کشتار کودکان و زنان معصوم در غزه است.
شاهد عادیسازی جنایت و کشتار در غزه هستیم
وی افزود: چندین ماه است که غزه در محاصره است و با کمال تاسف وجدان بشری در وضعیت بیحسی مطلق قرار گرفته است و ما شاهد عادیسازی جنایت و کشتار در این منطقه هستیم.
سخنگوی وزارت امور خارجه گفت: در ۲۴ ساعت گذشته ۱۵۰ انسان در غزه کشته شدند که بیشتر آنها در محل تجمع برای دریافت غذا به شهادت رسیدند.
بقائی افزود: جامعه جهانی از این آزمون با موفقیت بیرون نیامد و سازمان همکاری اسلامی باید یک نشست ویژه در این زمینه برگزار کند و ما این درخواست را به دبیرخانه سازمان همکاری اسلامی منتقل کردهایم.
در مواردی صحبتها و موضعگیری کشورهای دیگر در حوزه قفقاز، شاید سوء تفسیر میشود
سخنگوی وزارت خارجه همچنین در مورد اظهارات اخیر رئیسجمهور آذربایجان در مورد کریدور زنگزور با اشاره به مواضع پیشین ایران گفت: ایجاد معابر جدید نباید خدشهای نسبت به حاکمیت کشورهای منطقه و مرزهای شناخته شده سرزمینی ایجاد کند و با تغییرات ژئوپلیتیک منطقهای همراه باشد.
وی ادامه داد: در مواردی صحبتها و موضعگیری کشورهای دیگر در حوزه قفقاز، شاید سوء تفسیر میشود و دقیق در رسانه ها بیان نمیشود که این خود باعث سوء تفاهم میشود.
سفارتخانههای فرانسه، انگلیس و آلمان در تهران فعالند
سخنگوی وزارت خارجه همچنین در پاسخ به سوالی گفت: خیلی از سفارتخانههای خارجی که به دلیل نگرانی از تحولات مربوط به تجاوز رژیم صهیونیستی به ایران نفرات خود را کم کرده بودند و یا تعطیل کرده بودند، مجدداً فعالیتهای خود را در تهران آغاز کردهاند.
وی افزود: اکنون سه کشور اروپایی فرانسه انگلیس و آلمان، سفرای آنها در تهران حضور دارند و فعالیت سفارتخانههای آنها ادامه دارد.
نشست ایران و تروئیکای اروپایی روز جمعه در استانبول برگزار میشود
سخنگوی وزارت خارجه همچنین گفت: نشست ایران و تروئیکای اروپایی در سطح معاونان وزارت خارجه روز جمعه در استانبول برگزار میشود.
وی افزود: در این نشست معاون مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا نیز حضور دارد.
موضوع گفتوگوهای روز جمعه روشن است
بقائی همچنین گفت: موضوع گفتوگوهای روز جمعه روشن است، رفع تحریمها و مباحث مربوط به برنامه هستهای ایران حتماً به صورت جدی در این جلسه مطرح خواهد شد و ما مطالبات خود را بیان میکنیم.
اروپاییها باید در برابر موضعگیریهای خود در پی تجاوز به ایران، پاسخگو باشند
وی در ادامه گفت: کشورهای اروپایی در جریان حمله رژیم صهیونیستی و آمریکا به ایران و تاسیسات هستهای کشورمان نه تنها این حملات را محکوم نکردند، بلکه از آن حمایت کردند و آنها باید در برابر این نوع موضعگیریهای خود پاسخگو باشند.
فعلاً برنامهای برای گفتوگو با آمریکا نداریم
سخنگوی وزارت خارجه همچنین در پاسخ به سوالی در مورد گفتوگوهای ایران و آمریکا گفت: من امروز در مورد گفتوگوهای ایران و اروپا توضیح دادم، در ارتباط با آمریکا فعلاً برنامهای برای گفتوگو با آمریکا نداریم.
وی ادامه داد: بارها ما گفتهایم که دیپلماسی از نظر ما یک ابزار و فرصت برای صیانت از منافع ملی ایران است و هر موقع به این نتیجه برسیم که باید از آن در جهت تحقق منافع ملی ایران استفاده کنیم، در این ارتباط دریغ و کوتاهی نخواهیم کرد.
نشست سه جانبه چین، روسیه و ایران فردا در تهران برگزار میشود
سخنگوی وزارت خارجه همچنین در ارتباط با رایزنیهای ایران با روسیه و چین در ارتباط با موضوع مکانیزم ماشه و تهدیدهای اروپاییها در این زمینه گفت: روسیه و چین هر دو عضو برجام و شورای امنیت سازمان ملل هستند و در هر روندی که در این زمینه شکل بگیرد، میتوانند نقش ایفا کنند.
وی ادامه داد: ما روابط خوبی با روسیه و چین داریم، طی یک سال گذشته در ارتباط با موضوع مکانیزم ماشه گفتوگوهای خوبی با چین و روسیه داشتهایم.
وی ادامه داد: فردا(سهشنبه) قرار است نشست سه جانبه چین، روسیه و ایران در تهران در سطح مدیران کل برگزار شود که در آن موضوع هستهای نیز مطرح خواهد شد.
هیچ مبنا و دلیلی برای بازگشت تحریمهای لغو شده علیه ایران وجود ندارد
بقائی ادامه داد: ما در رایزنیهای مستمر و مداوم هستیم که مانع اجرای این مکانیزم و یا کاهش اجرای تبعات آن باشیم البته همانطور که گفتم از نظر حقوقی، منطقی، اخلاقی و سیاسی هیچ مبنا و دلیلی برای بازگشت تحریمهای لغو شده علیه ایران وجود ندارد.
رئیسجمهور طی هفتههای آینده به پاکستان سفر میکند
سخنگوی وزارت خارجه جمهوری اسلامی ایران همچنین در پاسخ به سوالی تاکید کرد: این برنامهریزی انجام شده که رئیسجمهور طی هفتههای آینده به پاکستان سفر کند، البته اخبار و جزئیات بیشتر در این زمینه از سوی دفتر رئیسجمهور اعلام خواهد شد.
لاریجانی به عنوان فرستاده ویژه رئیسجمهور، حامل پیام و دیدگاه کلان ایران به پوتین بود
بقائی در پاسخ به سوالی در مورد سفر روز گذشته «علی لاریجانی» مشاور مقام معظم رهبری به مسکو و دیدار وی با پوتین و این که آیا وزارت خارجه در جریان این سفر بوده است، گفت: آقای لاریجانی به عنوان فرستاده ویژه رئیسجمهور، حامل پیام و دیدگاه کلان جمهوری اسلامی ایران راجع به تحولات منطقه تحولات بینالمللی و همینطور روابط دوجانبه بودند.
وی افزود: ایشان دیدار خیلی خوبی با رئیسجمهور روسیه داشتند که در آن، در مورد طیف متنوعی از موضوعات به ویژه روابط دوجانبه و مسائل منطقهای بعد از تحولات سه چهار هفته اخیر بحث و گفتوگو کردند.
وی ادامه داد: این امر متعارفی است که کشورها به فراخور تحولات و با توجه به اهمیت موضوعات، فرستادههایی را به کشورهای هدف اعزام کنند. ایشان قبلاً هم در همین جایگاه سفرهایی را از جمله به روسیه داشتند، بنابراین این امر متعارفی است و وزارت خارجه هم در جریان این سفر بود.
سخنگوی وزارت امور خارجه در مورد اظهارات مکرر مقامات آمریکا در ارتباط با حملهای که در جریان جنگ ۱۲ روزه به تاسیسات هستهای ایران داشتند، اظهار کرد: فکر نمیکنم برای کشور عضو دائم شورای امنیت، یکی از سه امین معاهده منع اشاعه و به عنوان کشوری که خودشان پیشنویس قطعنامه ۲۲۳۱ شورای امنیت را در سال ۲۰۱۵ نزد شورای امنیت مطرح کردند، افتخاری داشته باشد که اینقدر بر تخریب برنامه هستهای صلح آمیز ایران اصرار کند.
وی ادامه داد: این اقدام صرفا بار مسئولیت اینها را سنگینتر و کار ما را برای اثبات اقدام غیرقانونی آمریکا و برای احراز مسئولیت بینالمللی دولت آمریکا در قبال این اقدام متخلفانهای که علیه تاسیسات هستهای صلح آمیز ایران انجام داد، آسانتر میکند.
سخنگوی وزارت خارجه همچنین در پاسخ به سوالی در مورد روابط ایران و آژانس بینالمللی انرژی اتمی تاکید کرد: ما کماکان عضو آژانس و ان پی تی هستیم و در عین حال رسماً اعلام کردیم که از رویکرد آژانس و شورای حکام به هیچ عنوان رضایت نداریم. ملت ایران از برخی رویکردهای آژانس که بعضا مورد سوء استفاده برای تعرض به ایران قرار گرفت، ناراحت و عصبانی هستند .
وی افزود: شما رویکرد مجلس را نسبت به این رفتار نامناسب مشاهده کردید.
سخنگوی وزارت خارجه افزود: ما بر اساس مصوبه مجلس نوع همکاریهایمان را با آژانس تنظیم میکنیم با نظر شورای عالی امنیت ملی و به صورت موردی.
وی در پاسخ به سوال یک خبرنگار آلمانی در مورد بازداشت یک دوچرخه سوار آلمانی - فرانسوی در ایران و اظهارات «سید عباس عراقچی» وزیر خارجه ایران در این ارتباط گفت: من چیزی بیشتر از اظهارات آقای عراقچی نمیتوانم در این ارتباط خدمت شما عرض کنم.
وی ادامه داد: باید جزئیات بیشتر این موضوع را از سخنگوی قوه قضاییه ایران بپرسید.
از رویکرد آلمان نسبت به ایران گلهمندیم
بقائی همچنین در پاسخ به سوال دیگر این خبرنگار آلمانی در ارتباط با نقش آلمان در مذاکرات استانبول که روز جمعه برگزار میشود، گفت: ما به شدت از رویکرد آلمان نسبت به ایران به خصوص در یک ماه اخیر گلهمند هستیم.
این دیپلمات ارشد جمهوری اسلامی ایران با اشاره به حمایت آلمان از حملات اسرائیل و آمریکا به ایران گفت: مقامات آلمان از تعابیر نامناسبی در ارتباط با حمله رژیم صهیونیستی به ایران استفاده کردند و گفتند که این رژیم مشغول کار کثیف در ایران برای ماست. این از لحاظ حقوقی، مسئولیت بینالمللی برای دولت آلمان ایجاد کرده و میکند چون یک اقدام تجاوزکارانه را توجیه میکند و میپذیرد که آلمان بخشی از این تجاوز است.
این دیپلمات ارشد جمهوری اسلامی ایران ادامه داد: ما انتظار داریم که مقامات آلمان در ارتباط با این مواضع توضیح دهند، آن را تصحیح کنند و اجازه ندهند که این مواضع به عنوان یک نقطه سیاه در روابط دو کشور باشد.
وی همچنین با اشاره به بدعهدی اروپاییها به خصوص تروئیکای اروپایی در ارتباط با موضوع برجام و اجرای تعهداتشان در این قرارداد و تهدیدهای آن در استفاده از مکانیزم ماشه علیه ایران گفت: امیدواریم که کشورهای اروپایی در این رویکرد خود تجدید نظر کنند و فرصت نقش آفرینی سازنده را از مجموعه اتحادیه اروپا در ارتباط با این موضوع نگیرند.
بیچاره نوبل و بیچاره صلح
سخنگوی وزارت خارجه در ادامه گفتوگوی خود با خبرنگاران در پاسخ به سوالی در ارتباط با پیشنهاد نتانیاهو به کمیته صلح نوبل مبنی بر اینکه جایزه صلح نوبل به «دونالد ترامپ» رئیسجمهور آمریکا ارائه شود، گفت: به نظرم در جهانی که به شدت دچار وارونگی شده است و اینکه سابقه صلح نوبل نشان میدهد، در زمانی کسی مثل «نلسون ماندلا» به دلیل سابقه آنها در مبارزه با آپارتاید نامزد دریافت جایزه صلح میشود و امروزه طرفی که خودش نماد آپارتاید، تبعیض نژادی و طرفی که نزد دیوانهای بینالملل کیفری، نزد وجدان انسانها متهم به ارتکاب نسلکشی و بدترین جنایات است، خودش را در آن حد میداند که کسی دیگری را که باز متهم به ارتکاب تجاوز علیه یک کشور مستقل است، به عنوان نامزد صلح معرفی کند و این موضوع بسیار تاسف بار است.
وی ادامه داد: در عین حال ما میدانیم خیلی نباید به این موضوع اصالت داد. همین جایزه به کسی مثل شیمون پرز هم داده شده است. بنابراین خیلی نمیشود خصوصا در جهان کنونی به چنین جایزههایی اصالت داد و باید گفت بیچاره نوبل و بیچاره صلح.
بقائی تاکید کرد: در یک جهان عادلانه و ایدهآل، قاعدتا یکی از افراد مستحق برای دریافت جایزه نوبل صلح، خانم «فرانچسکا آلبانیز» گزارشگر ویژه حقوق بشر در سرزمینهای اشغالی فلسطین است که با همه فشارها و تهدیدها، خود را مدافع حقوق ملت فلسطین میداند.
اروپایی و آمریکا بدهی بزرگی به ملت ایران دارند
سخنگوی وزارت خارجه در پاسخ به سوالی در ارتباط با درخواست اروپاییها و آمریکاییها از ایران در مورد موضوع مذاکرات گفت: در این درخواستها نه اصالت، نه جدیت و نه حسن نیت مشاهده میشود. با وجود این، همانطور که پیشتر نیز اشاره کردم، قرار است در روز جمعه، نشستی با طرفهای اروپایی در چارچوب مذاکرات برگزار شود.
وی افزود : طرفهای اروپایی و آمریکا بدهی بزرگی به ملت ایران دارند، دلیل آن نیز روشن است چون ایران طی دو دهه گذشته همواره بر مسیر دیپلماسی، گفتوگو و مذاکره پایبند بوده است.
وی افزود : اگر طرفهای مقابل اندکی با انصاف به عملکرد خود نگاه کنند، باید قدردان ملت ایران باشند که با وجود بدعهدیهای گسترده، همچنان با مسئولیتپذیری در مسیر دیپلماسی گام برمیدارد.
بقائی خاطرنشان کرد: شما نمیتوانید در میانه یک روند دیپلماتیک، اقدام به تجاوز نظامی علیه ملتی کنید و در عین حال مدعی گفتوگو و صلح باشید. این تناقض، فراتر از تعارض در گفتار و رفتار است.
وی با بیان اینکه لازمه اینکه این گفتوگوها انجام شود این است که طرف مقابل از خود جدیت نشان دهد به نحوی که هر انسانی با هوش متوسط باور کند که وقتی آنها صحبت از گفتوگو میکنند در این زمینه جدیت دارند، ادامه داد: چنین چیزی تاکنون برای ما اثبات نشده و بالعکس، اقدامات آنها نشان داده است که متأسفانه از گفتوگو بهعنوان ابزاری برای پیشبرد اهداف جنگطلبانه استفاده کردهاند.
در موضوعات اقتصادی رایزنیهای خوبی با چین و روسیه داریم
سخنگوی وزارت امور خارجه همچنین در پاسخ به سوالی در ارتباط با رایزنیهای ایران با چین و روسیه در ارتباط با صادرات نفت و مسائل تجاری و اقتصادی گفت: در گفتوگوهایی که با چین داریم، بهعنوان یکی از مهمترین شرکای تجاری ایران و در چارچوب قرارداد جامع همکاری ۲۵ ساله بین دو کشور، حتماً در خصوص موضوعات مختلف، از جمله همکاریهای تجاری و اقتصادی، گفتوگو و تبادل نظر میشود.
وی تاکید کرد: در تماسها و رایزنیهایی که بین مقامات ایران و طرفهای چینی یا روسی وجود دارد بحث همکاریهای اقتصادی یکی از محورهای ثابت گفتوگوهاست.
بقائی ادامه داد: هر سه کشور ایران، چین و روسیه در دو گروهبندی مهم بینالمللی یعنی بریکس و سازمان همکاری شانگهای عضویت دارند، اخیراً اجلاس سران بریکس در برزیل برگزار شد و در حاشیه آن، دیدارهای دوجانبه خوبی نیز صورت گرفت. همچنین، اجلاس وزرای خارجه سازمان همکاری شانگهای نیز برگزار شد که مقدمهای برای نشست آتی سران بهشمار میرود.
سخنگوی وزارت خارجه گفت: در همین چارچوب ایران به صورت دوجانبه و همچنین در چارچوب گروه بندیها و ترتیبات منطقهای رایزنیهای خوبی با چین و روسیه دارد.
نباید چندان به تهدید سوءاستفاده از فرایند مکانیزم ماشه، وقعی گذاشت
سخنگوی وزارت خارجه همچنین در پاسخ به سوالی مبنی بر اینکه تحلیلگران معتقدند که پافشاری کشورهای اروپایی برای استفاده از مکانیزم ماشه علیه ایران، توجیهی برای حملات به ایران است، گفت: ما هیچ مبنای اخلاقی، حقوقی و سیاسی برای متوسلشدن به سازوکار ماشه قائل نیستیم. کشورهای دیگر هم با ما هم نظر هستند و روسیه و چین هم موضع مشابهی با ما دارند.
وی ادامه داد: طرفهای مقابل در این سالها از همه ابزارهای تهدید، ارعاب و فشار علیه ملت ایران استفاده کردند و تلاش آنها برای بازگرداندن قطعنامههایی است که طی سالهای ۲۰۰۶ تا ۲۰۱۰ علیه ایران وضع شده است
بقائی خطاب به خبرنگار پرسش کننده گفت: اگر بحث جنگ است، دیدیم که رژیم صهیونیستی و آمریکا هر دو مرتکب تجاوز نظامی علیه ایران شدند، بنابراین فکر میکنم که نباید چندان به تهدیدی که طرفهای مقابل برای بازگرداندن تحریمها با سوءاستفاده از یک فرایند (مکانیزم ماشه) انجام میدهند، وقعی گذاشت.
توسل به سازوکار مکانیسم ماشه، امروز حتی بیش از یک ماه گذشته، بیمعنا، غیرقابل توجیه، و غیرحقوقی است
سخنگوی وزارت امور خارجه در ادامه گفتوگوی خود با خبرنگاران در پاسخ به سوال دیگری در ارتباط با موضوع مکانیزم ماشه گفت: موضع ایران درباره برجام ، همواره ثابت، یکسان، اصولی و حقوقی بوده است. اخیراً دکتر عراقچی در نامهای به دبیر کل سازمان ملل، اعضای شورای امنیت و مسئول سیاست خارجی اتحادیه اروپا مواضع حقوقی ایران را بار دیگر در این زمینه تبیین کردهاند.
بقائی افزود: توسل به سازوکار مکانیسم ماشه، امروز حتی بیش از یک ماه گذشته، بیمعنا، غیرقابل توجیه، و غیرحقوقی است.
وی در بخش دیگری از صحبتهای خود در این زمینه گفت : کاهش تعهدات برجامی از سوی ایران پس از خروج آمریکا از برجام و فرصت یکسالهای که به طرفهای اروپایی داده شد، انجام شد و کاملاً قانونی و بر اساس مفاد خود برجام انجام گرفت.
وی ادامه داد: کشورهای اروپایی نهتنها در اجرای تعهدات برجامی خود قصور و تقصیر داشتند، بلکه پس از تجاوز نظامی رژیم صهیونیستی به ایران، نه تنها این حملات را محکوم نکردند که با برخی از موضعگیریها درصدد توجیه این تجاوز برآمدند.
وی با بیان این که «آمریکا و رژیم صهیونیستی با حمله به تاسیسات هستهای ایران، موضوعیت مسئله را تغییر دادند»، افزود : همانطور که اشاره شد کشورهای اروپایی هیچ توجیه اخلاقی، سیاسی و قانونی برای استفاده از قطعنامهای که خودشان باعث عدم اجرایی آن شدند، ندارند . البته ما متوجه هستیم که دنیا مبتنی بر حق و عدالت نیست و آنها از این ابزار برای تهدید ایران استفاده میکنند.
وی افزود: در نهایت، اگر تهدید به فعالسازی مکانیسم ماشه عملی شود، این اقدام بهمعنای آن خواهد بود که اروپا هیچ نقشی برای خود در فرآیندهای مذاکراتی آینده با ایران قائل نیست و خود را از هر نقشی در این زمینه محروم میکند.
از هر تلاشی که بتوانیم برای تسهیل سفر زائران افغانستانی به عراق انجام دهیم کوتاهی نخواهیم کرد
سخنگوی وزارت امور خارجه در ارتباط با تمهیدات ایران برای تسهیل شرکت مردم افغانستان در راهپیمایی اربعین از طریق مرزهای ایران گفت: ما به عنوان معبر یا گذر اتباع سایر کشورها به عراق هستیم و در واقع مقصد عراق است.
وی ادامه داد: در همین چارچوب هفته گذشته یک نشست سهجانبه بین ایران و پاکستان و عراق در سطح وزرای کشور برگزار شد که موضوع اصلی آن تسهیل روند سفر زائران پاکستانی به عراق بود، بنابراین این موضوعی است که حتما ما همچون سالهای گذشته با جدیت و با دقت پیگیری میکنیم و از هر تلاشی که بتوانیم برای تسهیل سفر زائران افغانستانی به عراق انجام دهیم، با مشورت و هماهنگی دولت عراق کوتاهی نخواهیم کرد.
ملت ایران ۵ دهه برادران و خواهران افغانستانی را در هر آنچه که داشتند، سهیم کردند
سخنگوی وزارت خارجه همچنین در پاسخ به سوال دیگر خبرنگار خبرگزاری آوا افغانستان در ایران در ارتباط با موضوع بازگشت مهاجران غیرقانونی افغانستانی به کشورشان اظهار کرد: بحث تسهیل بازگشت داوطلبانه پناهندگان افغانستانی مطرح است. جمهوری اسلامی ایران بزرگترین میزبان پناهندگان در طی پنج دهه گذشته بوده در این پنج دهه ملت ایران مهربانانه و سخاوتمندانه در هر آنچه که داشتند، برادران و خواهران افغانستانی را سهیم کردند.
وی ادامه داد: جامعه بینالمللی بارها بر رویکرد مسئولانه و اخلاقی جمهوری اسلامی ایران و ملت ایران در میزبانی پناهندگان افغانستانی تاکید کرده است.
بفائی با بیان این که «آنچه که در این یک سال اخیر انجام شده، ساماندهی به موضوع پناهندگی و مهاجرت است»، تصریح کرد: این موضوع باید به صورت قانونمند انجام شود. ما مشکلی با مهاجرت مبتنی بر قانون نداریم.
وی تاکید کرد: انجام این روند به صورت منسجم و به نحوی که کرامت افراد رعایت شود، حتماً دغدغه و مورد توجه ما هم هست و در همین جهت در مشورت و تماس نزدیک با مقامهای ذیربط حکومت موقت افغانستان، این موضوع را همیشه پیگیری کردهایم.
بقائی تصریح کرد: در سه چهار روز گذشته هم این مراودات بیشتر شده است؛ هم مقامات محلی هرات و هم از این طرف مرز از طرف جمهوری اسلامی ایران. کمیسر عالی پناهندگان هم قرار است به زودی از ایران دیدن کند.
این دیپلمات ارشد جمهوری اسلامی ایران تصریح کرد: مطالبه ما از جامعه بینالمللی خصوصاً نهادهای کمکرسان، بهویژه کمیساریای عالی پناهندگان همیشه این بوده که به جمهوری اسلامی ایران در این میزبانی کمک کنند ولی متاسفانه این امر در چند دهه گذشته نه تنها محقق نشده بلکه به دلیل مواجهه ما با تحریمهای ظالمانه، ما از دریافت کمکهایی که به صورت مرسوم به کشورهای پناهنده پذیر ارائه میشوند محروم بوده ایم.
بقائی افزود : خوشحالیم که کمیسر عالی پناهندگان از نزدیک در حال پیگیری است و نسبت به اهمیت و بزرگی چالشی که ما طی چند دهه با آن مواجه بودیم اذعان دارد. ما انتظار داریم که حضور ایشان در دو سوی مرز، یک نگاه واقعبینانهتری برای کمیساریای عالی پناهندگان فراهم و به حمایت بیشتر جامعه جهانی از موضوع پناهندگان افغانستانی کمک کند.
تماسها بین ایران و مصر با یک آهنگ رو به رشد ادامه دارد
سخنگوی وزارت خارجه در مورد روابط ایران و مصر و آخرین تحولات در این زمینه گفت : بهرغم اینکه روابط دیپلماتیک متعارف با مصر نداریم، اما تماسها و رایزنیها بین دو کشور در این هفت، هشت ماه اخیر به صورت منظم و مستمر در جریان بوده است.
بقائی تاکید کرد: ما در خیلی حوزهها با مصر دیدگاههای مشترک داریم خصوصاً با توجه به تحولات چند هفته اخیر.
وی خاطرنشان کرد : گفتوگوها و تماسها بین دو کشور با یک آهنگ رو به رشد ادامه دارد و امیدواریم که تفاهمات و اعتماد ایجاد شده بین دو کشور، منجر به تصمیمهای خوبی در سطح روابط دوجانبه شود.
توقف جنایتهای اسرائیل در غزه باید مطالبه اصلی باشد
سخنگوی وزارت امور خارجه در پاسخ به سوالی در مورد گفتوگوی تلفنی اخیر وزیران امور خارجه ایران و سوئیس تصریح کرد: این تماسها در ادامه تماسهای مستمری است که ما با کشورهای مختلف داریم. در این تماسها در مورد روابط دوجانبه و مسائل بینالمللی و منطقه گفتوگو و رایزنی میکنیم.
بقائی ادامه داد: کشورهای منطقه به صورت خاص و همچنین کشورهای فرامنطقه، تحولات منطقه و غرب آسیا را دنبال میکنند و هیچ دولت مسئولیت پذیری دوست ندارد که در منطقه غرب آسیا شاهد درگیری و تنش باشد.
این دیپلمات ارشد جمهوری اسلامی ایران ادامه داد: واقعیت این است که ما در این تماسها از همه کشورها میخواهیم که رژیم صهیونیستی را وادار به توقف زیاده خواهیها و توسعه طلبیهایش کنند.
بقائی با بیان اینکه «توقف جنایتهای اسرائیل در غزه باید مطالبه اصلی باشد» گفت: عدم برخورد با رژیم صهیونیستی باعث گسترش بحران و حمله این رژیم به سوریه و لبنان و دیگر مناطق در غرب آسیا شده است.
وی تاکید کرد: ما در گفتوگوها دیدگاههای خود را به صورت شفاف در مورد مسائل منطقه و بینالمللی بیان میکنیم.
نگرانی جدی در خصوص تجاوزات رژیم صهیونیستی یک حدس و گمان نیست
سخنگوی وزارت امور خارجه در پاسخ به سوال ایسنا در ارتباط با حملات رژیم صهیونیستی به مناطقی در سوریه و انتشار برخی از تحلیلها مبنی بر اینکه حملات رژیم صهیونیستی ممکن است به این میزان محدود نشود و به کشورهای چون عراق و و ترکیه نیز گسترش پیدا کند، اظهار کرد: در ارتباط با حملات رژیم صهیونیستی به سوریه، ما در یک موضعگیری رسانهای مواضع خود را بیان و بر ضرورت حفظ یکپارچگی، تمامیت سرزمینی و حاکمیت ملی سوریه تاکید کردیم.
بقائی تصریح کرد: اقدامات رژیم صهیونیستی قطعاً نقض فاحش منشور سازمان ملل متحد و حقوق بینالملل است و هیچ توجیه و دلیلی برای این تعرضات وجود ندارد. در عین حال و از این جهت که رژیم صهیونیستی هیچ حد و حدودی برای دست اندازی به کشورهای دیگر قائل نیست، این اقدامات معنادار است. همزمان که در لبنان مکررا مرتکب نقض آتش بس میشود، همزمان که در فلسطین اشغالی مشغول نسلکشی است، در بقیه کشورها به اقدامات تجاوزکارانه خود ادامه میدهد.
وی خاطر نشان کرد: یکی از نکات مهم این است که کل کشورهای منطقه در رابطه با این موضوع موضع گرفتند. نگرانی جدی در خصوص تجاوزات رژیم صهیونیستی یک حدس و گمان نیست. اگر روندهای هشت دهه اخیر را نگاه کنید، رژیم صهیونیستی به صورت مستمر جنگهایی را علیه کشورهای دیگر تحمیل کرده و بنابراین در منطقه ما قطعا هر کشوری میتواند خود را در معرض تعرضات و تجاوزات رژیم صهیونیستی قلمداد کند.
بقائی همچنین در پاسخ به سوال دیگری در این زمینه تاکید کرد: رژیم صهیونیستی به دنبال ضعیف کردن کشورهای اسلامی و تکه تکه کردن این کشورهاست و یکی از راهکارهایش در این زمینه استفاده از اختلافات احتمالی در بین اقوام و مذاهب در این کشورهاست.
برای رابطه با پاکستان ارزش بسیاری قائلیم
سخنگوی وزارت امور خارجه همچنین در پاسخ به سوالی در ارتباط با رایزنیها و گفتوگوهای اخیر ایران و مقامات پاکستان و اهداف این گفتوگوها گفت: درباره پاکستان لازم است از این فرصت استفاده کنم که بابت سیل مهیبی که در روزهای اخیر در این کشور اتفاق افتاد به دولت و مردم این کشور تسلیت بگویم.
سخنگوی وزارت امور خارجه ادامه داد: روابط ما با پاکستان رابطه ای دیرپا و مبتنی بر علقه های دینی، فرهنگی و تمدنی است و برای آن ارزش بسیاری قائلیم. تماس های اخیر میان مقامات دو کشور طبیعتا درباره روابط دوجانبه بوده است. البته متعاقب تجاوز رژیم صهیونیستی علیه جمهوری اسلامی ایران، این تماس ها افزایش یافته است. ما با پاکستان به عنوان یک کشور اسلامی که علاقه زیادی به مردم ایران دارند، تماسهای بسیاری داریم. فکر میکنیم ظرف هفتههای آینده سفر رئیسجمهور به پاکستان انجام میشود که خود این موضوع روابط خوب و عمیق ما با پاکستان را نشان میدهد.
سخنگوی وزارت امور خارجه در پاسخ به سوالی درباره ادعاهای وزیر امور خارجه سابق آمریکا (بلینکن) مبنی براین که ایران با غنیسازی زیر یک درصد موافقت کرده بوده است و هدف این مقام سابق آمریکایی از بیان این ادعاها گفت: هدف اینگونه اظهارات را باید از خود آنها پرسید که نیتشان چیست.
وی افزود: اما چنین چیزی وجود نداشته است. این ادعاها را باید در چارچوب دعواها و مباحث داخلی ایالات متحده دید و تحلیل کرد؛ مباحثی که میان دو حزب در جریان بوده و بنابراین باید آن را در همان قالب سنجید و نه بهعنوان گزارههایی واقعی.
تعرضات به اتباع ایرانی مقیم آمریکا با اصول و مبانی حقوق بشر مغایر است
سخنگوی وزارت امور خارجه همچنین در این نشست در پاسخ به سوال دیگر ایسنا در مورد بازداشت تعدادی از اتباع ایرانی در آمریکا از جمله بازداشت یک پدر ایرانی در جلوی مهد کودک فرزندش در واشنگتن گفت: در سطح رسانهای درباره اتفاقاتی که علیه شهروندان و اتباع ایرانیِ مقیم آمریکا صورت گرفته، موضعگیری کردیم. تعرضاتی انجام شده و بازداشتهایی در یک ماه اخیر رخ داده که این اقدامات، هم با اصول و مبانی حقوق بشر مغایر است و هم نشاندهنده رویکرد نژادپرستانه متولیان امور امنیتی و انتظامی در آمریکا است. صرفاً بهخاطر تابعیت ایرانی، جمعی از ایرانیان مقیم را در معرض بازداشت و سایر اقدامات ایذایی قرار دادهاند. ما نیز از طریق دفتر حفاظت منافع آمریکا در تهران و همچنین از طریق دفتر حفاظت منافع جمهوری اسلامی ایران در آمریکا (سفارت پاکستان در واشنگتن) این موضوع را بهصورت رسمی پیگیری کردهایم و بر ضرورت دسترسی اتباع ایرانی به حقوق کنسولی تأکید کردهایم.
بقائی خطاب به خبرنگار ایسنا ادامه داد: در مورد آن شهروند خاصی که به آن اشاره کردید، اتهامی که مطرح شده همان اتهام کلیشهای «دور زدن تحریمها»ست. اساساً تحریمهای آمریکا علیه ایران غیرقانونی است و ما هیچ مبنای قانونی برای آنها قائل نیستیم. با این حال، آمریکا طی چند دهه اخیر، تعداد زیادی از اتباع ایرانی را با همین مبنا تحت پیگرد قرار داده و برای آنها کیفرخواست صادر کرده است. این مورد خاص نیز بهطور ویژه از سوی دفتر حفاظت منافع جمهوری اسلامی ایران در حال پیگیری است.