×
سیاسی
شناسه خبر : 233314
تاریخ انتشار :

محسن عبداللهی:

12 نکته درباره مکانیسم ماشه

عبداللهی نوشت: «اصطلاح مکانیسم ماشه در برجام وجود ندارد، اما نظر به ماهیت امکان بازگرداندن وضعیت به قبل از برجام از سوی هر دو طرف آن، از آن به‌عنوان مکانیسم ماشه یاد شده است.»

نورنیوز - گروه سیاسی: محسن عبداللهی در یادداشتی نوشت: «به‌عنوان نکته اول می‌توان گفت اصطلاح مکانیسم ماشه در برجام وجود ندارد، اما نظر به ماهیت امکان بازگرداندن وضعیت به قبل از برجام از سوی هر دو طرف آن، از آن به‌عنوان مکانیسم ماشه یاد شده است.

دوم؛ بعد از سال ۲۰۱۸ و پس از خروج غیرقانونی آمریکا از برجام، ایران به‌طور عملی از این سازوکار استفاده کرده و برخی از تعهدات برجامی خود را معلق کرده است: غنی‌سازی بالای 64.3 (تا ۶۰ درصد) و همچنین افزایش ذخایر اورانیوم تا ۴۰۸کیلوگرم. 

سوم؛ دولت‌های اروپایی عضو برجام‌‌‌، بدون در نظر گرفتن بازگشت تحریم‌های یکجانبه آمریکا، اقدامات ایران را نقض تعهدات برجامی اعلام کرده‌‌‌اند.

چهارم؛ این دولت‌ها بدون حسن‌نیت تا آخرین لحظاتی که می‌توانستند از مکانیسم ماشه استفاده کنند، از این کار خودداری کرده‌‌‌اند تا پس از بهره‌‌‌مندی از مواهب نظارتی برجام، در دقیقه نود، پس از ۱۰سال ماشه را بچکانند. آنها اکنون که به دلیل بمباران سایت‌های اتمی ایران و خارج شدن بازرسان آژانس دیگر نظارتی بر سایت‌های ایران ندارند، تهدید به استفاده از مکانیسم ماشه کرده‌‌‌اند. اما این مکانیسم چیست؟ این مکانیسم در بندهای 37 -۳6 بخش کلیات برجام با عنوان مکانیسم حل و فصل اختلافات برجام گنجانیده شده است.

پنجم؛ به موجب این مکانیسم هرکدام از طرف‌های برجام، اعم از ایران و 1+5، درصورتی‌که بر این باور باشد که طرف مقابل تعهدات برجامی خود را انجام نمی‌‌‌دهد می‌تواند موضوع را را به «کمیسیون مشترک برجام» ارجاع بدهد. این ارجاع گام اول چکاندن ماشه محسوب می‌شود اما این انتهای کار نیست. 

ششم؛ باید فرآیندی برای حل اختلاف طی شود. کمیسیون ۱۵روز وقت دارد که به حل اختلاف بپردازد. البته کمیسیون می‌تواند با اجماع این مهلت را تمدید کند که با توجه به ضیق وقت بعید است. در صورت عدم‌ توفیق کمیسیون، هر دولتی می‌تواند موضوع را به «وزاری خارجه» اعضای برجام ارجاع بدهد.

هفتم؛ وزرای خارجه ۱۵روز وقت دارند که به موضوع اختلاف رسیدگی کرده و حل اختلاف بکنند. البته ممکن است موازی با رسیدگی وزیران یا به جای آن، موضوع در «هیات مشورتی» مرکب از نمایندگان دولت‌های طرف اختلاف به‌علاوه یک نماینده ثالث، مطرح و طی ۱۵روز رسیدگی شود. نظر هیات مشورتی، غیر‌الزامی است.

هشتم؛ کمیسیون مشترک حداکثر تا ۵روز وقت دارد تا با لحاظ نظریه هیات مشورتی، حل اختلاف بکند (مجموعا تا اینجا ۳۵ روز طی شده است). اگر باز هم توافق حاصل نشود دولت یا دولت‌های آغازگر مکانیسم می‌توانند ادعای خود را به‌عنوان یک «عدم‌پایبندی جدی» در نظر بگیرند. 

نهم؛ در این صورت آنها دو گزینه دارند: گزینه اول اینکه این دولت یا دولت‌ها می‌توانند موضوع حل‌نشده را به‌عنوان مبنایی برای توقف اجرای بخشی یا تمام تعهدات در برجام در نظر بگیرند. این گزینه در مورد دول غربی نامحتمل است، زیرا آنها قبلا با همراهی با تحریم‌های یکجانبه دولت آمریکا، عملا اجرای تعهدات خود را متوقف کرده‌‌‌اند. 

دهم؛ اما طبق گزینه دوم، دولت یا دولت‌های غربی آغازگر مکانیسم ماشه، می‌توانند اعتقاد خود مبنی بر عدم‌پایبندی دولت ایران را به شورای امنیت سازمان ملل گزارش کنند. این گزارش باید همراه با گزارشی از طی با حسن‌‌‌نیت سازوکار حل اختلاف برجام برای حل اختلاف باشد.

یازدهم؛ در این صورت شورا تا ۳۰روز (پس جمعا ۶۵روز) وقت خواهد داشت که قطعنامه‌‌‌ای دایر بر «تداوم لغو تحریم‌ها» تصویب کند. اعضای دائم شورا در تصویب این قطعنامه حق وتو خواهند داشت و بدیهی است که آنها چنین قطعنامه‌‌‌ای را وتو خواهند کرد. البته ممکن است طی توافقی با ایران این تداوم لغو برای مدت محدودی تصویب شود تا امکان مداخله برجامی شورا همچنان محفوظ باشد. 

دوازدهم؛ در هر صورت اگر چنین قطعنامه‌‌‌ای در ۳۰ روز تصویب نشود تمامی قطعنامه‌‌‌های تحریمی سابق شورای امنیت علیه ایران (۵قطعنامه) اعاده خواهند شد. مگر اینکه شورا تصمیم دیگری بگیرد. در مقابل در برجام ذکر شده که ایران در صورت اعاده تحریم‌ها، این اقدام را به عنوان مبنایی برای عدم‌اجرای تعهدات برجامی‌اش در نظر خواهد گرفت، یعنی بازگشت همه به قبل از برجام! مطالعه سازوکار حل اختلاف برجام نشان می‌دهد که هرچند ایران باید تمام تلاش خود را برای ممانعت از فعال‌سازی مکانیسم ماشه به خرج بدهد اما خود این مکانیسم به معنای آغاز فرآیند ۶۵روزه مذاکرات و تعاملات سیاسی است. در هر کدام از این فواصل زمانی ایران با همکاری با چین و روسیه و البته مذاکره مستقیم موازی با آمریکا می‌تواند ابتکاراتی برای عقیم گذاشتن مکانیسم ماشه پیشنهاد کند. بحث دقیق فنی و حقوقی در مورد منتفی شدن بخشی از موضوع برجام به دلیل بمباران و تخریب تاسیسات هسته‌‌‌ای و تحدید غنی‌سازی برای اطمینان از تامین نیازهای فعلی و آتی و حتی تعلیق موقت غنی‌‌‌سازی برای برون‌رفت از انسداد فعلی از جمله این پیشنهادهاست که باید مورد بررسی قرار گیرند.»


اخبار مرتبط
از آژانس تا مکانیسم ماشه؛ بازگشت اروپا به سناریوی فشار حداکثری؟
چهارشنبه 1404/04/25 ساعت 16:20
نورنیوز بررسی می‌کند:
از آژانس تا مکانیسم ماشه؛ بازگشت اروپا به سناریوی فشار حداکثری؟
در حالی‌که اروپا ادعای استقلال در سیاست خارجی را تکرار می‌کند، رفتارهای اخیرش در قبال ایران نشانه‌ای آشکار از پیروی منفعلانه از منافع ایالات متحده و رژیم صهیونیستی است. این رویکرد، بیش از آنکه برگرفته از استقلال سیاسی باشد، پرده از بحرانی در هویت راهبردی اروپا برمی‌دارد.
تاب‏آوری در برابر ماشه
چهارشنبه 1404/04/25 ساعت 10:55
حسن بهشتی‌پور:
تاب‏آوری در برابر ماشه
بهشتی‌پور نوشت: «فعال‌سازی احتمالی «مکانیزم ماشه» در چارچوب برجام و قطعنامه 2231 شورای امنیت سازمان ملل، بار دیگر موضوع بازگشت تحریم‌های چندجانبه بین‌المللی علیه ایران را در مرکز توجه افکار عمومی و نخبگان سیاسی و اقتصادی قرار داده است.»
وزیر خارجه فرانسه: مکانیسم ماشه تا پایان اوت علیه ایران فعال می‌شود
سه‌شنبه 1404/04/24 ساعت 17:55
وزیر خارجه فرانسه: مکانیسم ماشه تا پایان اوت علیه ایران فعال می‌شود
وزیر امور خارجه فرانسه در اظهاراتی صریح اعلام کرد که اگر تا پایان ماه اوت توافقی درباره برنامه هسته‌ای ایران حاصل نشود، تروئیکای اروپا شامل فرانسه، انگلیس و آلمان «مکانیسم ماشه» را علیه تهران فعال خواهند کرد. این در حالی است که وزیر امور خارجه ایران ضمن محکوم کردن این تهدیدها، بر لزوم استقلال عمل و بی‌طرفی اروپا تأکید کرده است.
نظرات
آگهی تبلیغاتی

آخرین اخبار

قاتلان شهید بایر در نهاوند به دام افتادند+فیلم
سفیر آمریکا با عروسک باگزبانی به دادگاه نتانیاهو رفت!
امشب در سومین مرحله لیگ ملت‌ها ایران در مقابل لهستان می‌جنگند
وزیر نفت: سهمیه‌ها و قیمت بنزین تغییری نمی‌کند
ایران (1) - لبنان (3) | تیم زنان ایران برای صعود، نیازمند پیروزی در بازی شنبه مقابل اردن
رفع انسداد درگاه بانکی 9 پلتفرم فروش آنلاین طلا
رونالدو در 40 سالگی همچنان ستاره بی‌رقیب لیگ عربستان شد!
تاکسی‌های اینترنتی شهرداری تهران به‌زودی فعال می‌شوند
پرسپولیس: آزادی ورزشگاه خانگی ماست، نه تختی!
وزیر کشور: 560 هزار نفر از اتباع به صورت داوطلبانه از کشور خارج شدند
جنگ ترامپ و CNN بر سر ایران؛ خروج یک‌جانبه از برجام تا تهدید حمله به تأسیسات هسته‌ای +جدول
افزایش 30 درصدی ظرفیت قطارهای اربعین
نتانیاهو همزمان با بمباران سوریه پیام هشدارآمیز صادر کرد؛ در خانه بمانید تا کشته نشوید
مصر: تجاوزات اسرائیل به لبنان و سوریه را محکوم می‌کنیم
مصرف بی‌رویه آب در پایتخت ممکن است تعرفه‌ها را تصاعدی کند
حمله هوایی رژیم صهیونیستی به کاخ ریاست جمهوری و ستادکل ارتش سوریه +فیلم
فیلم اعتراف سردبیر سابق BBC به قدرت نظامی ایران
نورویدیو | آرمانی که جنگجو ندارد؛ فرار طلاب حریدی از جنگ
توضیحات شهردار تهران درباره جزئیات کمک به اسکان آسیب‌دیدگان از جنگ 12 روزه
از آژانس تا مکانیسم ماشه؛ بازگشت اروپا به سناریوی فشار حداکثری؟
بندر ایلات اسرائیل به زانو درآمد؛ ضربه دقیق یمنی‌ها به قلب اقتصادی اراضی اشغالی
بیانیه مجلس: باید برای مذاکره با آمریکا پیش شرط‌هایی گذاشت
لبنیات در بحران گرانی؛ تهدیدی خاموش برای سلامت جامعه
قیمت سکه و طلا امروز چهارشنبه 25 تیر 1404 +جدول
قیمت دلار و سایر ارز ها امروز چهارشنبه 25 تیر 1404
تغییر فرمانده پدافند اسرائیل پس از شکست در برابر موشک‌های ایران
قیمت خودرو امروز چهارشنبه 25 تیر 1404 +جدول
70 نفر از کلاهبردارانی که سوالات و پاسخ‌های کنکور را می‌فروختند دستگیر شدند
صعود پرقدرت بورس و رشد چشمگیر شاخص‌ها
مهدی قایدی به النصر امارات پیوست
پزشکیان: راهکارهای جدی و جدیدی جهت حل مشکلات حوزه اقتصاد دیجیتال تعیین شود
واکنش تند برزیل به دخالت آمریکا در پرونده بولسونارو
تصاویری دیده نشده از لحظاتی پس از حمله موشکی به ساختمان شیشه‌ای صداوسیما + فیلم
رهبر معظم انقلاب: ایران نه تنها از آمریکا نمی‌ترسد، بلکه آن را می‌ترساند +فیلم
دیدار رئیس و مسئولان قوه قضائیه با رهبر انقلاب
ایران در جمع 20 مقصد برتر گردشگری جهان قرار گرفت
توییت مهدی فضائلی درباره خبر ساعت 14 امروز
اسرائیل خط آتش تازه‌ای در غزه گشود
کاهش 10 درصدی تجارت بین چین و آمریکا
کالابرگ دهک‌های 4 تا 7 از هفته آینده واریز می‌شود
کمبود روغن با افزایش قیمت رفع خواهد شد
پنجره‌ی دیپلماسی ایران، بازتر از گذشته
مرد شماره یک فوتبال ایران در رقابت بهترین‌های AFC
گامی درست برای ارتقای روابط تهران و قاهره
انحصار آفت انسجام
انتقاد تند سیدمهدی سیدعلی از فغانی: چرا باید جلوی دشمن تعظیم کنیم؟
نورنما | هوشدن ترامپ توسط مردم داخل استادیوم
شش نشانه خطرناک و راه‌های مقابله با جاسوسی گوشی
نورنما | صدای جمعی ایران را در این انیمیشن ببینید!
جلسه محاکمه نتانیاهو به دلیل دریافت یک «به‌روزرسانی امنیتی فوری» متوقف شد