نورنیوز-گروه بین الملل: دونالد ترامپ، رئیسجمهوری آمریکا، روز سهشنبه به وقت محلی در واکنش به گزارشهای منتشر شده درباره گفتوگوی اخیرش با ولودیمیر زلنسکی، همتای اوکراینی خود، اعلام کرد که اوکراین نباید مسکو را هدف قرار دهد و آمریکا نیز حمایت یا تشویق چنین اقدامی را نمیکند.
ترامپ به خبرنگاران گفت: «اوکراین نباید مسکو را هدف قرار دهد و ایالات متحده به دنبال این نیست که آنها چنین کاری انجام دهند.» او همچنین در پاسخ به پرسشی درباره دادن فرصت بیشتر به ولادیمیر پوتین، رئیسجمهوری روسیه، برای رسیدن به توافق درباره پایان جنگ گفت: «۵۰ روز زمان زیادی نیست. اگر در پایان این مدت توافق حاصل نشود، تحریمها و تعرفهها ادامه خواهند یافت.»
رئیسجمهوری آمریکا در ادامه افزود که او طرف هیچیک از طرفین درگیری نیست و تنها خواستار توقف کشتار و پایان جنگ است. وی همچنین از برنامه خود برای دیدار با کییر استارمر، نخستوزیر انگلیس، در اسکاتلند خبر داد تا درباره توافقهای تجاری گفتگو و آنها را نهایی کند.
در همین حال، سخنگوی کاخ سفید، کارولین لیویت، تایید کرد که ترامپ و زلنسکی در تماس تلفنی درباره امکان استفاده اوکراین از سلاحهای آمریکایی برای حمله به مسکو و سن پترزبورگ بحث کردند، اما به نحوه پوشش خبری این موضوع اعتراض داشت. لیویت گفت: «رئیسجمهور صرفاً یک سوال پرسیده بود و قصد تشویق کشتار بیشتر نداشت. او خستگیناپذیر در تلاش برای پایان دادن به جنگ است.»
این واکنشها پس از آن صورت گرفت که روزنامه انگلیسی فایننشال تایمز، به نقل از منابع مطلع، گزارش داد ترامپ در تماس چهارم ژوئیه با زلنسکی از او خواسته بود با استفاده از موشکهای دوربرد آمریکایی، مسکو و سن پترزبورگ را هدف قرار دهد. این گزارش باعث شد ترامپ به عنوان کسی که پیشتر وعده پایان سریع جنگ اوکراین را داده بود، متهم شود که رویکرد خود را تغییر داده و حمله مستقیم به پایتخت یک قدرت هستهای را تشویق میکند.
منابع آگاه گفتهاند ترامپ از زلنسکی پرسیده: «میتوانی مسکو را بزنی؟ میتوانی سن پترزبورگ را هم بزنی؟» و زلنسکی پاسخ داده است: «قطعاً، اگر به ما سلاح بدهی، میتوانیم.» ترامپ این استراتژی را روشی برای وارد آوردن درد به روسیه و مجبور کردن کرملین به مذاکره توصیف کرده است.
این گفتوگوها نشاندهنده فاصله گرفتن ترامپ از موضع قبلی خود درباره جنگ روسیه و اوکراین است و پرسشهای زیادی درباره تغییر سیاست او در زمینه حمایت یا عدم حمایت از اقدامات نظامی مستقیم اوکراین مطرح کرده است.