نورنیوز-گروه بینالملل: بحران بر سر خدمت سربازی طلاب حریدی، به شکافی عمیق در ائتلاف راستگرای افراطی بنیامین نتانیاهو تبدیل شده است؛ ائتلافی شکننده متشکل از احزاب مذهبی افراطی مانند «دیگل هتوراه»، «آگودات یسرائیل» و «شاس». کنارهگیری پیاپی اعضای این احزاب، نه تنها اکثریت پارلمانی دولت را زیر سؤال برده، بلکه موجودیت سیاسی آن را نیز در معرض تهدید قرار داده است. کاهش کرسیهای ائتلاف به مرز ۶۱ و احتمال افت آن به ۵۰، نشانه ای بارز از وضعیت بحرانی دولت نتانیاهو است. این وضعیت، در کنار احضار مجدد او به دادگاه برای زسیدگی به پرونده فساد، اعتبار و اقتدار سیاسی وی را به شدت تضعیف کرده است.
انفعال نظامی در سایه بحران مشروعیت
نتانیاهو که هماکنون با فرسایش شدید محبوبیت و مشروعیت سیاسی روبروست، سعی دارد با تداوم جنگ و سیاستهای تهاجمی، توجه افکار عمومی را از بحران داخلی منحرف کند. در پیگیری این سیاست پرهزینه ، نتانیاهو در سفری ۵ روزه به واشنگتن و ملاقات با دونالد ترامپ رییس جمهور خودشیفته آمریکا تلاش کرد که خود را به عنوان ابزار موفقیت و تبلیغات او مطرح و حمایتش را برای کاهش فشارهای داخلی جلب کند. با این حال، این اقدامات بیش از آنکه نشانگر اقتدار باشد، بحرانزدگی در دولت و انفعال شخص او را منعکس کرده است. از آنجا که حریدیها به عنوان یکی از ستونهای اصلی ائتلاف حاکم، به شدت مخالف مشارکت در خدمت نظامیاند، نتانیاهو در مواجهه با یک معادله غیرقابلحل قرار گرفته است: یا باید باج سیاسی بدهد و بهای آن را در عرصه عمومی و مخالفتهای شدید لایه های مختلف اجتماعی بپردازد، یا حمایت ائتلاف مذهبیون افراطی را از دست بدهد و دولتش فرو بپاشد.
تابآوری اجتماعی شکننده در بطن جنگ
بُعد اجتماعی این بحران نیز ابعاد عمیقی دارد. در شرایطی که جامعه صهیونیستی با جنگی بیسابقه روبروست، طبقه مذهبی حریدی که مدعیترین بخش در ادعای "یهودی ناب" بودن است، حاضر به جنگیدن نیست. این موضوع نهتنها نشانهای از بحران انسجام ملی در اسرائیل است، بلکه اثباتی بر این واقعیت است که انگیزههای دینی قادر به تولید فرهنگ ایثار و جانفشانی برای آرمان نیست. بر خلاف آنچه صهیونیستها ادعا میکنند، حریدیها خود نشان دادهاند که نهتنها از جنگ گریزاناند، بلکه حتی درصدد استفاده از بحران برای گرفتن امتیازات بیشتر از دولت هستند.
دولت بدون ملت؛ آسیبپذیری بنیادین اسرائیل
بحران بر سر قانون سربازی حریدیها، نشانهای از نبود یک ملت واقعی در ساختار جامعه اسرائیل است. رژیمی که فاقد هویت ملی منسجم و انسجام اجتماعی است، در مواجهه با بحرانهایی همچون جنگ یا تحریم، توان ایستادگی ندارد. افزایش مهاجرت معکوس، فرار از مناطق جنگی، رشد اعتراضات اجتماعی و فضای تنشزا در رسانهها و شبکههای اجتماعی صهیونیستی، همگی اثبات میکنند که رژیم اسرائیل فاقد مؤلفههای اصلی یک نظام پایدار است. همین امر، باعث شد حتی در جنگ اخیر، اسرائیل ناچار به تلاش گسترده برای آتشبس شود؛ زیرا فهمیده است که بیش از این توان تابآوری داخلی و تحمل فشار را ندارد. شکل گیری چنین شرایطی در نظام سیاسی و ساختار اجتماعی رژیم صهیونیستی اصلی ترین چالش برای رژیمی است که قصد دارد با اتکاء به حمایت نظامی و مالی آمریکا و غرب با غصب سرزمین فلسطینیان که حاضرند برای حفظ ان از جانشان بگذرند کشوری باثبات ایجاد کند و هرگونه تهدید بالقوه و بالفعل را نیز با اهرم نظامی از میان بردارد.
اگرچه در طول بیش از ۷۰ سال پس از تشکیل نظام جعلی صهیونیستی ناممکن بودن تحقق چنین آرمانی بر همگان مشخص شده اما جنگ ۱۲ روزه اخیر میان این رژیم و جمهوری اسلامی ایران بیش از هر زمان دیگری به جهانیان نشان داد که این رژیم چون چاه خشکی است که نمی توان با ریختن سطلهای آب در آن امیدی به جوشش و بقاء به آن بست.