×
سیاسی
شناسه خبر : 233076
تاریخ انتشار :

نورنیوز به مناسبت روز گفت‌وگو و تعامل سازنده با جهان بررسی می‌کند؛

عبرت‌ها و آموزه های توافق برجام پس از 10 سال

برجام، صرف‌نظر از سرنوشت پر فراز و نشیبش، یکی از پیچیده‌ترین، پرهزینه‌ترین و نمادین‌ترین تجربه‌های دیپلماسی جمهوری اسلامی ایران بود. امروز، در فضای پساجنگ، بازخوانی دقیق و راهبردی آن می‌تواند به عنوان یک آینه پیش‌روی سیاست‌گذاران قرار گیرد تا از تکرار اشتباهات احتمالی پرهیز شود و مسیر تعامل سازنده و پایدار، با واقع‌گرایی بازتعریف گردد.

نورنیوز – گروه سیاسی: ۲۳  تیرماه، سالروز تصویب برنامه جامع اقدام مشترک (برجام)، در تقویم رسمی ایران «روز گفت و گو و تعامل سازنده با جهان» نام گرفته است. اما امروز، در حالی که دقیقاً ده سال از آن رویداد تاریخی می‌گذرد، ایران در شرایطی خاص قرار دارد: گذار از یک جنگ تمام‌عیار ۱۲ روزه با آمریکا و اسراییل، و ورود به یک آتش‌بس شکننده. آیا در چنین شرایطی، بازخوانی تجربه برجام هنوز معنا دارد؟ پاسخ، بی‌تردید مثبت است.

برجام، صرف‌نظر از سرنوشت پر فراز و نشیبش، یکی از پیچیده‌ترین، پرهزینه‌ترین و نمادین‌ترین تجربه‌های دیپلماسی جمهوری اسلامی ایران بود. امروز، در فضای پساجنگ، بازخوانی دقیق و راهبردی آن می‌تواند به عنوان یک آینه پیش‌روی سیاست‌گذاران قرار گیرد تا از تکرار اشتباهات احتمالی، فرصت‌هایی که امکان بهره گیری از آنها فراهم بود و از دست رفت و... پرهیز شود و مسیر تعامل سازنده و پایدار، با واقع‌گرایی بازتعریف شود.

برجام: تولد یک امید، مرگ یک توهم

امضای برجام در تیرماه ۱۳۹۴، نتیجه بیش از دو سال مذاکرات فشرده میان ایران و گروه ۵+۱ بود؛ مذاکراتی که با هدایت تیمی کارکشته از دیپلمات‌های ایرانی پیش رفت و قرار بود با حل و فصل چالش هسته‌ای میان ایران و غرب از طریق مذاکره  محدودیتهای اقتصادی ناشی از تحریم های بین المللی را نیز از میان بردارد. بسیاری در داخل و خارج کشور، برجام را نقطه عطفی در تاریخ تعامل جمهوری اسلامی با جهان می‌دانستند.

اما این توافق، که قرار بود گشایش اقتصادی، رفع تحریم‌ها و عادی‌سازی روابط را به همراه آورد، به‌سرعت با واقعیت‌های تلخی روبرو شد که شاید در ابتدا کمتر به آن می شد. با روی کار آمدن ترامپ در آمریکا و خروج یک‌جانبه واشنگتن از برجام در 18 اردیبهشت ۱۳۹۷، ساختار شکننده این توافق فرو ریخت و تحریم‌های فلج‌کننده دوباره بازگشتند.

نکته اساسی اینجاست که برجام، در حالی فروپاشید که ایران به تعهدات خود پایبند مانده بود. این مسئله، ضربه سنگینی به اعتماد عمومی به «تعامل با غرب» وارد کرد و این سؤال را در سطح راهبردی مطرح کرد: آیا تعامل با جهان ممکن است، وقتی که طرف مقابل، اصول ابتدایی اعتماد و قرارداد را زیر پا می‌گذارد؟

جنگ ۱۲ روزه اخیر میان ایران و نیروهای آمریکا و اسراییل که با تجاوز مستقیم نظامی به  ایران و پاسخ متقابل تهران همراه بود، نقطه اوجی بر این واقع‌گرایی بود. این جنگ نه از جنس نیابتی، بلکه از نوع تمام‌عیار، مستقیم و آشکار بود و نشان داد آمریکا و غرب مذاکره را ابزاری کم هزینه برای تحمیل اراده خود به کشورهای مستقل می دانند و اگر این روش که ظاهری حقوقی و قانونی دارد منجر به تسلیم و سازش نشد ، آن روی سکه که چهره واقعی ارباب زور و باج گیری است هویدا خواهد شد و تلاش خواهند کرد تا منویات خود را با جنگ و خونریزی و ارعاب و تهدید محقق کنند. جنگ ۱۲ روزه اما  با وجود تمام هزینه‌ها، یک پیام روشن داشت و آن اینکه: نظام جمهوری اسلامی چه در میز مذاکره و چه در میدان نبرد،  حاضر نیست از حقوق قانونی خود دست بردارد  و بدون دستیابی به منافع واقعی از هیچ جبهه ای عقب نشینی نخواهد کرد

آتش‌بس فعلی، به‌مثابه یک فرصت دیپلماتیک، باید در پرتو تجربه برجام فهم شود. اکنون روشن‌تر از همیشه است که  جمهوری اسلامی ایران ضمن آن که اهل تعامل با جهان است اما به هر تعاملی تن نخواهد داد. آن‌چه امروز برای جمهوری اسلامی و ملت ایران اولویت دارد، تعاملی مبتنی بر توازن قوا، حفظ عزت ملی، و ضمانت‌های قابل راستی‌آزمایی است.

چه چیزهایی از برجام باید آموخت؟

۱. غرب، فقط در برابر قدرت، امتیاز می‌دهد: برجام نشان داد که بدون داشتن اهرم قدرت – چه در میدان دیپلماسی، چه در میدان بازدارندگی نظامی – طرف غربی حاضر به پذیرش توافق عادلانه نیست. برجام زمانی امضا شد که ایران غنی‌سازی ۲۰ درصد را در دست داشت.

۲. اعتماد به آمریکا در توافقات بلندمدت، اشتباه راهبردی است: سیاست‌گذاران کشور باید این واقعیت را بپذیرند که سیاست خارجی آمریکا تابع دموکرات و جمهوری‌خواه نیست. همان‌طور که اوباما توافق کرد و ترامپ زیرش زد، هر رئیس‌جمهور بعدی هم می‌تواند توافق جدیدی را لغو کند، مگر آن‌که ضمانت‌های سخت‌افزاری و حقوقی لازم لحاظ شده باشد.

۳. دیپلماسی بدون پشتوانه اقتصادی، شکننده است: ایران در زمان برجام، با مشکلات ساختاری اقتصادی روبرو بود؛ از بانک‌های ناکارآمد تا فساد گسترده و ضعف حکمرانی. همین نقاط ضعف، باعث شد که حتی در دوران اجرای برجام نیز بهره‌برداری اقتصادی چشمگیری از توافق حاصل نشود.

۴. مردم باید ذی‌نفع تعامل باشند، نه فقط ناظران: یکی از اشتباهات کلیدی در دوران اجرای برجام، تمرکز بیش از حد بر سطح دولت‌ها بود. در حالی‌که تعامل پایدار با جهان، نیاز به دیپلماسی عمومی، اعتمادسازی مردمی، و شفافیت در منافع داخلی دارد.

اگر بخواهیم روز «گفت و گو و تعامل سازنده با جهان» در تقویم، فقط یک شعار باقی نماند، باید به سیاست خارجی کشور نگاهی دوباره بیندازیم. امروز، شرایط پس از جنگ، فرصتی تاریخی‌ست که هم نخبگان کشور، هم دولتمردان، و هم مردم، با عینک واقع‌گرایی و عبرت‌گیری به مقوله تعامل نگاه کنند.

سه اصل راهبردی برای تعامل آینده عبارتند از:

۱. تعامل منطقه‌محور و اوراسیایی: به‌جای تمرکز صرف بر غرب، ایران باید راهبرد خود را بر پایه همکاری پایدار با شرق، کشورهای همسایه، و قدرت‌های نوظهور (مثل چین و هند و روسیه) بنا کند. تجربه برجام نشان داد که غرب، شریک قابل اعتماد اقتصادی نیست.

2.تعامل مشروط با غرب: آتش‌بس فعلی نشان داد که بدون اقتدار نظامی احترام دیپلماتیک حاصل نمی شود. پس در تعامل با غرب، ایران باید اصل «موازنه قدرت» را حفظ کرده و با پیش‌شرط‌های روشن، وارد هرگونه مذاکره‌ای شود.

3.دیپلماسی اقتصادی در خدمت تاب‌آوری ملی: بدون بازسازی اقتصاد داخلی، هیچ توافق خارجی پایدار نخواهد ماند. بنابراین تعامل با جهان باید در راستای رفع گره‌های تولید، تجارت، و اشتغال داخلی باشد.

 ده سال پس از امضای برجام، و تنها روزهایی بعد از پایان یک جنگ سنگین، ایران در نقطه عطفی از تاریخ خود ایستاده است. زمان آن رسیده که نه با شور، بلکه با شعور راهبردی به تعامل نگاه کنیم. نه با خوش‌بینی ساده‌دلانه، بلکه با تحلیل تجربه‌ها، هزینه‌ها، و فرصت‌ها. اگر قرار است تعامل با جهان همچنان راهبرد جمهوری اسلامی ایران باشد، این تعامل باید بر پایه قدرت، حکمت، و حمایت مردمی بنا شود. برجام، بدون قضاوت در خصوص ویژگی های مثبت و منفی آن ، این درس مهم را برای همیشه در حافظه ملی ما ثبت کرده است.


نظرات
آگهی تبلیغاتی

آخرین اخبار

ماکرون: اروپایی‌ها با تقویت نظامی باید امنیت خود را تضمین کنند
ایران، عراق، پاکستان؛ همسویی راهبردی برای ثبات منطقه‌ای
واردات نفت چین با افزایش خرید از ایران بالا رفت
تهدید ترامپ به تعرفه 30 درصدی بر واردات اتحادیه اروپا باعث افزایش تنش‌ شد
لوکا مودریچ به‌صورت رسمی بازیکن میلان شد
نورنما | توهمات نتانیاهو
عکس های منتخب ایران، دوشنبه23 تیر 1404
اولین تصویر از بازیگر نقش هری پاتر در شروع فیلم برداری سریال هری پاتر
وزیر دفاع ایران: جمهوری اسلامی به هیچ وجه دنبال توسعه جنگ و ناامنی در منطقه نیست
لوئیس انریکه زیر تیغ فیفا + فیلم درگیری
چلسی با قهرمانی در جام باشگاه‌های جهان، 130 میلیون یورو جایزه برد
کشف انبار 1800 تنی برنج احتکارشده در دزفول
23 تیر، گرامیداشت سالروز درگذشت مریم میرزاخانی
زمان ازسرگیری پروازهای مستقیم عراق به ایران اعلام شد
قیمت دلار و سایر ارزهای معتبر در بازار
آتش‌سوزی مهیب در شرکت انرژی تایوان + فیلم
استفاده رانندگان از تلفن همراه به عنوان پرتخلف‌ترین عادت رانندگی در پایتخت اعلام شد+فیلم
بسیاری در تلاش بودند تا مانع اقدامات و تلاش ایران برای رسیدن به سلاح هسته‌ای‌ شوند+فیلم
ایستادگی مردم در جریان تجاوز رژیم صهیونیستی شایسته دیده و شنیده‌شدن است
فرماندار تایباد: روزانه 20 هزار تبعه غیرمجاز افغانستانی ایران را ترک می‌کنند
وزیر نیرو: بیش از 1000 نیروگاه درحال ساخت است
وزیر امور خارجه ایران به چین رفت+ فیلم
تعداد قربانیان سانحه هوایی فرودگاه ساوتند لندن اعلام شد
عبرت‌ها و آموزه های توافق برجام پس از 10 سال
انتقال تنها زن ایرانی و یک نوجوان 17 ساله زندانی در عمان به ایران
روادید اربعین ایران برای زائران پاکستانی از 4 مرداد رایگان شد
ناتوانی ترامپ در پایان جنگ اوکراین و افزایش فشار آمریکا بر روسیه
آتش‌سوزی مهیب در ماساچوست؛ ده‌ها نفر گرفتار دود و آتش شدند + فیلم
ریزش سنگ جاده چالوس را بست
هشدار مجلس درباره گرانی‌ها: عاملان به مجلس فراخوانده می‌شوند
کشته شدن یکی از فرماندهان حکومت جولانی در السویداء
دوفوریتی | جنگ 12 روزه و جای خالی پدافند غیرعامل
وزیر کشور: امنیت زائران اربعین و ثبات منطقه دو روی یک سکه‌اند + فیلم
خطای داوری در بزنگاه سیاسی
«حادثه امنیتی سخت» برای صهیونیست‌ها؛ هلاکت 2 نظامی اسرائیلی دیگر توسط حماس
هشدار گرمای شدید در تهران
عراقچی و لاوروف با یکدیگر دیدار می‌کنند
آماده‌باش ناگهانی در پایگاه نظامی آمریکایی اربیل
اتحادیه اروپا در سالگرد برجام: توافقی تاریخی برای صلح
دبیرکل ناتو امروز برای دیدار با ترامپ به واشنگتن می‌رود
سردار موسوی: دست بر «ماشه» برای هرگونه ماجراجویی احتمالی دشمن آماده هستیم
قرارداد رسمی مهدی مهدی‌پور با «آلومینیوم اراک»
نقض مجدد حریم هوایی سوریه توسط صهیونیست‌ها
سردار سعیدی سرپرست سازمان معراج و شهدای گمنام شد
سازمان سنجش: بعضی از کانال‌های غیرمجاز سوالات کنکور اطلاعات داوطلبان را گروگان می‌گیرند
پزشکیان در بازدید از خانواده‌های جنگ‌زده تهران: «خانه‌هایتان را مثل قبل می‌سازیم.»
تحلیل‌گر ایتالیایی: اسرائیل می‌دانست نمی‌تواند از نظر نظامی به ایران پیروز شود
جنگ هم نتوانست مانع برگشتن نتانیاهو به دادگاه شود
عارف: نباید منویات خود را دیکته کنیم / حل مشکلات از طریق گفت‌وگو
توضیح وزارت ارتباطات درباره اختلال مسیریاب‌ها