×
سیاسی
شناسه خبر : 233069
تاریخ انتشار :

نورنیوز رفتار علیرضا فغانی در مراسم پایانی یک مسابقه فوتبال را بررسی می‌کند؛

خطای داوری در بزنگاه سیاسی

علیرضا فغانی، حتی بدون آن‌که شعار دهد یا رفتار تقابلی آشکاری نشان دهد، می‌توانست از حضور در قاب ناپسند و دل‌آزار عکس یادگاری با ترامپ خودداری کند، یا با حفظ فاصله‌ای نمادین، پیام دهد که داور ایرانی حافظ غرور و حافظه‌ ملی است.

نورنیوز – گروه سیاسی: در حاشیه مراسم اهدای جام پس از دیدار چلسی و پاری سن‌ژرمن در دیدار نهایی جام باشگاههای جهان، تصویر علیرضا فغانی، داور سرشناس ایرانی، در کنار دونالد ترامپ، رئیس‌جمهور آمریکا، بازتاب گسترده‌ای در رسانه‌ها و فضای مجازی داشت. ایستادن با لبخند و ژستی مشابه در کنار یکی از منفورترین چهره‌های ضدایرانی سال‌های اخیر، پرسش‌هایی بنیادین درباره مسئولیت چهره‌های ملی و نسبت آن‌ها با حافظه‌ی جمعی و هویت تاریخی برانگیخت.

علیرضا فغانی، بی‌تردید از برجسته‌ترین چهره‌های داوری ایران در عرصه جهانی است؛ شخصیتی که با حضور در معتبرترین تورنمنت‌های بین‌المللی، جایگاه فنی ایران در داوری فوتبال را ارتقا داده است. اما مسئله‌ی مورد بحث، نه درباره توان فنی او، بلکه درباره نوع رفتار و موضع‌ او در یکی از حساس‌ترین ترین مقاطع تاریخ ایران زمین و در میانه تجاوز جنگی ناجوانمردانه از سوی آمریکا و رژیم صهیونیستی به کشورمان است که بار معنایی آن، از مرزهای داوری و ورزش فراتر می‌رود و به ساحت سیاست و حافظه‌ی تاریخی ایرانیان وارد می‌شود.

ترامپ، تنها یک چهره سیاسی عادی نیست. او در دور اول ریاست جمهوری‌اش، معمار کارزار «فشار حداکثری» علیه ایران، مسبب اختلال در واردات دارو، محرومیت بیماران خاص از درمان، و صادرکننده‌ی دستور ترور سردار قاسم سلیمانی قهرمان ملی ایرانیان در خاک کشور ثالث بود. در دور دوم ریاست جمهوری‌اش و در جریان جنگ ۱۲روزه اخیر نیزپس از تجاوز اسرائیل به کشورمان و به شهادت رساندن فرماندهان عالی نظامی، دانشمندان هسته ای و مردم عادی از این اقدام حمایت کرد و سپس مستقیما وارد جنگ شد و مراکز هسته‌ای ایران را زیر بمباران برد. در چنین شرایطی، ایستادن داور ایرانی در کنار چنین فردی، بی‌هیچ نشانه‌ای از سردی یا فاصله، نمی‌تواند صرفاً یک رفتار «غیرسیاسی» تلقی شود. گاه، بی‌تفاوتی یا بی‌عملی، خود به‌شدت سیاسی است؛ حتی اگر فاعل آن عمل، قصد سیاسی‌کاری نداشته باشد.

افسانه‌ غیرسیاسی بودن ورزش

در مواجهه با انتقادها، برخی بر ضرورت تفکیک ورزش از سیاست تأکید می‌کنند. اما این ادعا، بیش از آن‌که بازتاب واقعیت باشد، نوعی افسانه‌ی مدرن برای خنثی‌سازی حساسیت‌های انسانی در ورزش است. ورزش، به‌ویژه در سطح حرفه‌ای و بین‌المللی، همواره بستری برای بازنمایی قدرت، ایدئولوژی، هویت ملی، مقاومت مدنی و حتی اعتراض سیاسی بوده است. از المپیک برلین تحت حکومت نازی گرفته تا تحریم ورزشی رژیم آپارتاید آفریقای جنوبی، از مشت‌های بالا رفته‌ی دونده‌های سیاه‌پوست در مکزیکوسیتی تا واکنش لیونل مسی به کشتار غزه، ورزش همواره در قلب منازعات سیاسی و اجتماعی جهان ایستاده است.

رفتار فغانی اگرچه از منظر قانونی یا تشریفاتی فاقد منع صریح بوده، اما در مقایسه با رفتار برخی چهره‌های جهانی ورزش، قابل تأمل است. در المپیک ۱۹۶۸، دو دونده آمریکایی – تامی اسمیت و جان کارلوس – به نشانه اعتراض به نژادپرستی، روی سکو مشت‌های خود را بالا بردند؛ آن‌ها محروم شدند، اما امروز نماد شجاعت اخلاقی در ورزش‌اند. یا محمد صلاح، ستاره مصری لیورپول، زمانی که در کنار رمضان قدیروف – رهبر چچن – قرار گرفت، به‌قدری ناراحت شد که در آستانه کناره‌گیری از تیم ملی مصر قرار گرفت. ژاوی هرناندز، ستاره اسپانیایی، نیز از گرفتن عکس با مقامات اسرائیلی خودداری کرد. حتی لیونل مسی و تیم ملی آرژانتین، در سال ۲۰۱۸ دیدار دوستانه خود با اسرائیل را در اعتراض به جنایات علیه فلسطینی‌ها لغو کردند.

در همه‌ی این موارد، کنش‌گران ورزشی از زبان سیاسی استفاده نکردند؛ اما انتخاب‌ آن‌ها حامل بار اخلاقی، ملی یا انسانی بود. گاه، تنها کافی‌ست نایستادن در یک قاب، یا نزدن یک لبخند، نشانی باشد از وفاداری به وجدان عمومی مردم.

می‌توانست جور دیگری باشد

علیرضا فغانی، بدون آن‌که شعار دهد یا رفتار تقابلی آشکاری نشان دهد، می‌توانست از حضور در آن قاب ناپسند و دل‌آزار خودداری کند، یا با حفظ فاصله‌ای نمادین، پیام دهد که داور ایرانی حافظ غرور و حافظه‌ ملی است. البته حتی اگر برخوردی ایجابی‌تر و صریح تر و آشکارتر هم در اعلام برائت از ترامپ انجام می‌داد، بهتر بود اما کمترین کار، انجام رفتاری سلبی و نفیی در این عرصه بود. بی‌گمان، بسیاری از مردم ایران که از فشار جنگ، تحریم و تهدید رنج کشیده‌اند، چنین حساسیتی را درک می‌کنند و به آن ارج می‌نهند.

طی یک ماه اخیر که ایران درگیر جنگ و پساچنگ بوده تقریبا قاطبه‌ی مشاهیر و مفاخر در حوزه های سیاسی و فرهنگی و اجتماعی و ورزشی و هنری و ... به انحاء گوناگون، ایران‌دوستی و میهن گرایی و وطن‌دوستی خود را به نمایش گذاشته و در شماتت و محکومیت جنایات جنگ‌طلبان آمریکایی – اسراییلی پیشقدم شده‌اند. این اقدامات، در شرایطی بوده که بسیاری از این چهره‌های ملی، اختلافات و انتقادات زیادی به ساختار سیاسی موجود داشته‌اند اما وقتی پای تجاوز به ایران در میان آمده با شجاعت و صراحت در صف مردم و وطن‌گرایان و در مقابل متچاوزان ایستاده‌اند. چه بسا علیرضا فغانی هم گلایه‌ها و انتقاداتی از برخی مدیریت‌ها داشته باشد که قابل درک و حتی قابل دفاع باشد اما امر ملی، آنقدر خطیر و پراهمیت است که می‌تواند نقدها و گلایه‌ها و دلخوری‌ها را موقتا در پرانتز بگذارد و به دفاع از ایران و مخالفت با متجاوزان به میهن بینجامد.

فغانی را نه به‌عنوان فرد، بلکه به‌مثابه نماد باید سنجید. در جهان امروز، چهره‌های ملی ناگزیر حامل معناهایی فراتر از تخصص حرفه‌ای خود هستند. آن‌ها در قاب رسانه‌ها، در حافظه‌ی عمومی و در نمادهای ملی نقش‌آفرین‌اند. در لحظه‌هایی چنین پُرمعنا، انتخاب بی‌طرفی صرف، خود نوعی موضع‌گیری است. داورنامدار ایرانی، اگرچه در زمین داوری‌اش دقیق و منضبط است، اما در زمینی دیگر – زمین پرمعنای دل و عقل ایرانیان – آن هم در شرایطی چنین خطیر و پر تلاطم به طور قطع جایی در خور و شایسته نخواهد داشت.
 


نظرات
آگهی تبلیغاتی

آخرین اخبار

لوئیس انریکه زیر تیغ فیفا+فیلم
چلسی با قهرمانی در جام باشگاه‌های جهان، 130 میلیون یورو جایزه برد
کشف انبار 1800 تنی برنج احتکارشده در دزفول
23 تیر، گرامیداشت سالروز درگذشت مریم میرزاخانی
زمان ازسرگیری پروازهای مستقیم عراق به ایران اعلام شد
قیمت دلار و سایر ارزهای معتبر در بازار
آتش‌سوزی مهیب در شرکت انرژی تایوان + فیلم
استفاده رانندگان از تلفن همراه به عنوان پرتخلف‌ترین عادت رانندگی در پایتخت اعلام شد+فیلم
بسیاری در تلاش بودند تا مانع اقدامات و تلاش ایران برای رسیدن به سلاح هسته‌ای‌ شوند+فیلم
ایستادگی مردم در جریان تجاوز رژیم صهیونیستی شایسته دیده و شنیده‌شدن است
فرماندار تایباد: روزانه 20 هزار تبعه غیرمجاز افغانستانی ایران را ترک می‌کنند
وزیر نیرو: بیش از 1000 نیروگاه درحال ساخت است
وزیر امور خارجه ایران به چین رفت+ فیلم
تعداد قربانیان سانحه هوایی فرودگاه ساوتند لندن اعلام شد
عبرت‌ها و آموزه های توافق برجام پس از 10 سال
انتقال تنها زن ایرانی و یک نوجوان 17 ساله زندانی در عمان به ایران
روادید اربعین ایران برای زائران پاکستانی از 4 مرداد رایگان شد
ناتوانی ترامپ در پایان جنگ اوکراین و افزایش فشار آمریکا بر روسیه
آتش‌سوزی مهیب در ماساچوست؛ ده‌ها نفر گرفتار دود و آتش شدند + فیلم
ریزش سنگ جاده چالوس را بست
هشدار مجلس درباره گرانی‌ها: عاملان به مجلس فراخوانده می‌شوند
کشته شدن یکی از فرماندهان حکومت جولانی در السویداء
دوفوریتی | جنگ 12 روزه و جای خالی پدافند غیرعامل
وزیر کشور: امنیت زائران اربعین و ثبات منطقه دو روی یک سکه‌اند + فیلم
خطای داوری در بزنگاه سیاسی
«حادثه امنیتی سخت» برای صهیونیست‌ها؛ هلاکت 2 نظامی اسرائیلی دیگر توسط حماس
هشدار گرمای شدید در تهران
عراقچی و لاوروف با یکدیگر دیدار می‌کنند
آماده‌باش ناگهانی در پایگاه نظامی آمریکایی اربیل
اتحادیه اروپا در سالگرد برجام: توافقی تاریخی برای صلح
دبیرکل ناتو امروز برای دیدار با ترامپ به واشنگتن می‌رود
سردار موسوی: دست بر «ماشه» برای هرگونه ماجراجویی احتمالی دشمن آماده هستیم
قرارداد رسمی مهدی مهدی‌پور با «آلومینیوم اراک»
نقض مجدد حریم هوایی سوریه توسط صهیونیست‌ها
سردار سعیدی سرپرست سازمان معراج و شهدای گمنام شد
سازمان سنجش: بعضی از کانال‌های غیرمجاز سوالات کنکور اطلاعات داوطلبان را گروگان می‌گیرند
پزشکیان در بازدید از خانواده‌های جنگ‌زده تهران: «خانه‌هایتان را مثل قبل می‌سازیم.»
تحلیل‌گر ایتالیایی: اسرائیل می‌دانست نمی‌تواند از نظر نظامی به ایران پیروز شود
جنگ هم نتوانست مانع برگشتن نتانیاهو به دادگاه شود
عارف: نباید منویات خود را دیکته کنیم / حل مشکلات از طریق گفت‌وگو
توضیح وزارت ارتباطات درباره اختلال مسیریاب‌ها
یامال با قرارداد جدیدش ستاره گران‌قیمت بارسلونا شد
قیمت سکه و طلا امروز دوشنبه 23 تیر 1404 +جدول
سرلشکر موسوی: پاسخ بعدی ما به رژیم صهیونیستی کوبنده‌تر خواهد بود +فیلم
بورس امروز سبز پوشید؛ شاخص 2 میلیون و 734 هزار واحدی شد
خسروپناه: حمله به صداوسیما، سند جنایت اسرائیل است
زمان اعلام نتایج اولیه و نهایی کنکور مشخص شد
مصوبه جدید دولت: واردات موز به شرط صادرات سیب
قیمت خودرو امروز دوشنبه 23 تیر 1404 +جدول
ناگفته‌های نظامی ترامپ: فقط من شهامت صدور دستور حمله به ایران را داشتم! +فیلم