نورنیوز-گروه سیاسی: سید عباس عراقچی، وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی ایران، در نشست با سفرا، کارداران و رؤسای نمایندگیهای خارجی در تهران ضمن تشکر از کشورهایی که تجاوز آمریکا و رژیم صهیونیستی به ایران را محکوم کردهاند، مواضع کشور را درباره پرونده هستهای، نقش اروپا و روند همکاری با آژانس تشریح کرد.
محکومیت جهانی تجاوز رژیم صهیونیستی
عراقچی گفت: «از همه کشورهایی که تجاوز آشکار رژیم صهیونسیتی و آمریکا به ایران را محکوم کردند و با دولت و ملت ایران ابراز همدردی کردند، تشکر میکنم.» او با انتقاد از سکوت برخی کشورها در قبال این حملات، افزود: «بیش از ۱۲۰ کشور تجاوز رژیم صهیونسیتی و آمریکا به ایران را محکوم کردند اما متأسفانه شورای امنیت و شورای حکام آژانس چنین نکردند.»
وزیر خارجه اظهار داشت: «در این حملات، تاسیسات هستهای ایران آسیب دید ولی آسیب بزرگتر به معاهده منع اشاعه و حقوق بینالملل وارد شد.»
ادامه همکاری با آژانس در چارچوبی جدید
عراقچی با تاکید بر ادامه همکاری با آژانس انرژی اتمی افزود:«ایران عضو متعهد انپیتی بوده است و با آژانس همکاری داشته است. همکاری ما با آژانس متوقف نشده است، فقط شکل جدیدی به خود گرفته است.»
وی اضافه کرد که از این پس، شورای عالی امنیت ملی مدیریت تعامل با آژانس را بر عهده دارد: «تقاضای آژانس برای ادامه همکاری با ایران مورد به مورد توسط شورای عالی امنیت ملی بررسی میشود و با در نظر گرفتن ایمنی و امنیت در ارتباط با آن تصمیمگیری میشود.»
او همچنین با اشاره به نگرانیهای ایمنی گفت: «تاسیسات هستهای ما مورد حمله نظامی قرار گرفته است و نزدیکی به این مراکز در حال حاضر دارای خطراتی است، از جمله اشاعه مواد رادیواکتیو یا انفجارات مهمات باقی مانده از جنگ.»
دیپلماسی تنها مسیر حل بحران هستهای ایران
وزیر امور خارجه با قاطعیت بر اولویت راهحلهای دیپلماتیک تأکید کرد: «هیچ راهی جز بازگشت به دیپلماسی و یک راهحل مذاکره شده و توافق شده وجود ندارد.»
وی افزود: «ایران کماکان آمادگی دارد که از مسیر دیپلماسی این اطمینان را ایجاد کند، البته قبل از آن باید طرفهای مقابل در ما ایجاد اطمینان کنند که خواهان دیپلماسی هستند.»
اسنپبک، پایان نقش اروپا در موضوع هستهای
در ادامه سخنانش، عراقچی به نقش کشورهای اروپایی در بحران هستهای اشاره کرد و هشدار داد: «ما در جریان مذاکرات با آمریکا، با سه کشور اروپایی (آلمان، فرانسه و انگلیس) نیز در رایزنی و تعامل بودیم... اگر این کشورها به سمت استفاده از اسنپ بک بروند، حل موضوع پرونده هستهای ایران را پیچیدهتر و سختتر میکند.»
وی تأکید کرد: «استفاده از اسنپ بک به معنای پایان یافتن نقش اروپا در موضوع هستهای ایران است.»
مذاکرات فقط درباره برنامه هستهای ایران است
عراقچی درباره دامنه مذاکرات احتمالی آینده تصریح کرد: «ما تاکید میکنیم در هر راهحل مذاکراتی، حقوق مردم ایران در موضوع هستهای از جمله حق غنیسازی باید مورد احترام قرار بگیرد. ما هیچ توافقی که در آن غنیسازی وجود نداشته باشد، نخواهیم داشت.»
او همچنین افزود: «اگر مذاکراتی شکل بگیرد، فقط در مورد موضوع هستهای خواهد بود. موضوع دیگری مشمول مذاکره نمیشود.»
وزیر امور خارجه ایران درباره موضوعات غیرقابل مذاکره گفت: «ایران توانمندیهای خود را بهخصوص توانمندی نظامیاش را در هر شرایطی حفظ میکند... این توانمندی موضوع هیچ مذاکرهای نخواهد بود.»
عراقچی با تاکید بر مواضع اصولی جمهوری اسلامی ایران گفت: «ما سلاح هستهای را نه تنها غیر انسانی میدانیم بلکه بر اساس تعالیم اسلام و فتوای مقام معظم رهبری، غیر اسلامی نیز میدانیم.»
او خاطرنشان کرد: «ما همواره آماده گفتوگو در خصوص برنامه هستهای خود بودهایم و در آینده هم خواهیم بود... ولی طبیعی است که باید اطمینان حاصل شود که اگر مذاکراتی دوباره شروع شود، توسط آمریکا یا کشورهای دیگر به جنگ کشیده نمیشود.»
خیانت آمریکا به دیپلماسی و تبعات آن
عراقچی درباره حمله به تاسیسات هستهای ایران گفت: «ما در حال مذاکره بودیم که اسراییل با هماهنگی آمریکا به ایران حمله کرد... آمریکاییها به دیپلماسی و میز مذاکره خیانت کردند.»
وی تاکید کرد: «برنامه هستهای ایران از طریق بمباران و حمله نظامی از بین نمیرود... ایران تکنولوژی و علم این موضوع را به دست آورده است و این علم را نمیتوان از طریق بمباران از بین برد.»
در پایان نشست، عراقچی در پاسخ به خبرنگاران درباره آینده مذاکرات گفت: «ما در خصوص زمان، محل، شکل، ترتیبات و اطمینانهایی که برای آن لازم است، در حال بررسی هستیم... هیچ عجلهای برای ورود به مذاکرات نسنجیده نداریم.»
وی افزود: «درهای دیپلماسی هیچ وقت بسته نیست... بهترین زمان مذاکره هم زمانی است که شما با موفقیت یک حمله نظامی را پشت سر گذاشتهاید.»
هشدار دوباره به اروپا درباره اسنپبک
در پاسخ به سوالی درباره احتمال استفاده اروپا از اسنپبک، وزیر امور خارجه هشدار داد: «این بزرگترین اشتباهی است که اروپاییها میتوانند انجام دهند... اسنپ بک نیز مانند حمله نظامی، موضوع هستهای را به مراتب سختتر و پیچیدهتر خواهد کرد.»