×
اقتصادی
شناسه خبر : 231900
تاریخ انتشار :

علینقی مشایخی:

جنگ تحمیلی و همبستگی ملی

مشایخی نوشت: «همبستگی مردم با حاکمیت نه‌تنها در زمان دفاع از کشور ضروری است، بلکه پیشرفت ایران و حل چالش‌های عظیمی که جامعه با آن مواجه است نیز تنها با همبستگی مردم و حاکمیت قابل دسترس می‌شود. چالش‌های بزرگی مانند کمبود آب، کمبود انرژی و ... نیاز به ارتقای سرمایه اجتماعی دارد.»

نورنیوز ـ گروه اقتصادی: علینقی مشایخی اقتصاددان، در یادداشتی نوشت: «جنگ تحمیلی ۱۲ روزه فعلا متوقف شده است. بزرگ‌ترین تلخی این جنگ، نفوذ عمیق اطلاعاتی و امنیتی دشمن بود که منجر به ترور جنایت‌آمیز و شهادت همزمان برجسته‌ترین فرماندهان نظامی و دانشمندان هسته‌ای کشور و خانواده‌های مظلوم آن‌ها در منازل مسکونی‌شان شد. در مقابل بزرگ‌ترین شیرینی که در این جنگ ظهور پیدا کرد، همبستگی یک ملت با هم در پشتیبانی و دفاع از ایران عزیزشان و همراهی با حاکمیت در حفظ آرامش و همکاری با دولت در اداره امور زندگی شهروندان بود.

ظهور این همبستگی و همراهی در بستری اتفاق افتاد که در سال‌های گذشته نشانه‌هایی از افزایش شکاف بین حاکمیت و مردم بروز کرده بود. میزان مشارکت پایین مردم در انتخابات مجلس سال۱۴۰۲ به‌خصوص در تهران که مرکز تاثیرگذارترین جمعیت کشور است به ۲۴درصد واجدان شرایط رای دادن رسید. برخی از نمایندگان محترمی که از تهران به مجلس راه یافتند، حدود ۴ تا ۵درصد آرای واجدان شرایط رای دادن را داشتند. در انتخابات ریاست‌جمهوری نیز با وجود آنکه آقای دکتر پزشکیان جزو کاندیداهای احراز صلاحیت‌شده قرار گرفته بود در دور اول مشارکت در انتخابات ۴۰درصد و در دور دوم با افزایش حساسیت مردم به احتمال انتخاب شدن نامزد دیگر و تشویق مقام معظم رهبری به شرکت در انتخابات، مشارکت رای‌دهندگان به ۵۰درصد رسید که هنوز رضایت‌بخش نیست. 

با وجود شکاف مزبور، با شروع جنگ 12 روزه، برای دفاع از ایران، همراهی و همکاری ملی شکل گرفت. گویی در طی 12 روز اعتراضات و گلایه‌مندی‌های مردم از حاکمیت و شکاف بین مردم و حاکمیت فراموش شده و به عقب رانده شده بود. از بین رفتن شکاف بین مردم و حاکمیت سرمایه اجتماعی را افزایش می‌دهد. سرمایه اجتماعی در کنار سرمایه‌های مادی و انسانی برای پیشرفت و توسعه و دفاع از کشور ضروری است. به خصوص که افزایش سرمایه اجتماعی موجب به میدان آمدن سرمایه مادی و ماندگاری سرمایه‌های انسانی نخبه برای توسعه و پیشرفت جامعه می‌شود. 

برای پایداری همکاری و هماهنگی بین مردم و حاکمیت باید مردم احساس کنند سیاست‌ها و تصمیمات حاکمیت مطابق نظر اکثریت آن‌ها است. مردم باید در حاکمیت مشارکت داشته باشند و سیاست‌های حاکمیت منعکس‌کننده خواسته‌های آن‌ها باشد. به‌عنوان مثال اگر خواست اکثریت مردم ایجاد ارتباط سیاسی، اقتصادی و علمی با دنیا اعم از شرق و غرب باشد؛ بهره‌مندی از علم و تکنولوژی جهان صنعتی باشد؛ جذب سرمایه‌گذاری خارجی برای رشد و توسعه کشور باشد؛ خروج از انزوای سیاسی، اقتصادی و صنعتی باشد؛ تمرکز روی توسعه و رشد اقتصادی کشور به جای گسترش نفوذ سیاسی و ایدئولوژیک در منطقه باشد؛ تقویت آموزش و پرورش و ارتقای کیفیت آن با مدیریت افراد دانشمند و خبره و مطابق با یافته‌های جدید جهانی در آموزش و پرورش باشد؛ توقف گزینش‌های سیاسی و عقیدتی در به‌کارگیری دانشمندان و متخصصان وطن‌دوست در آموزش عالی و مراکز تحقیقاتی و علمی و صنعتی باشد؛ آزادی در انتخاب لباس و پوشش خود مطابق عرف قابل تایید در جامعه باشد؛ عدم کنترل انحصاری رسانه ملی توسط یک گروه سیاسی باشد؛ مشارکت متخصصان و دانشمندان و خبرگان وطن‌دوست با گرایش‌های مختلف سیاسی در رسانه ملی و سایر رسانه‌های جمعی باشد؛ آزادی بحث و گفت‌وگو و اظهارنظر در مورد سیاست‌های مهم و تصمیمات حاکمیت باشد؛ تمرکز نیروهای دفاعی و امنیتی روی ماموریت اصلی و خروج از فعالیت غیرمرتبط با دفاع و امنیت باشد و ... . اگر خواست اکثریت مردم آن باشد که در بالا آمد و حاکمیت به نحوی سامان بگیرد که تصمیمات و سیاست‌هایی مطابق خواست اکثریت اتخاذ کند، آن‌گاه اکثریت مردم خود را در حاکمیت شریک و همراه می‌بینند. در چنان شرایطی شکاف بین حاکمیت و مردم کاهش می‌یابد یا حذف می‌شود. سرمایه اجتماعی به‌عنوان عاملی مهم برای پیشرفت کشور افزایش می‌یابد و کشور پیشرفت می‌کند. با اتکا به سرمایه اجتماعی و پیشرفتی که حاصل می‌شود، دشمنان فکر تهاجم به کشور را در سر نمی‌پرورانند و در صورت تهاجم توان مقابله با هر تهاجمی وجود خواهد داشت. 

ممکن است خواست اکثریت مردم از آنچه در بالا آورده شد، متفاوت باشد؛ ولی مهم آن است که مردم احساس کنند سیاست‌ها و تصمیمات حاکمیت دور از خواست آن‌ها نیست و کشور به‌صورت رضایت‌بخشی در حال پیشرفت است. برای آنکه حاکمیت دور از خواست مردم قرار نگیرد و در شرایطی قرار گیرد که بیانگر خواست مردم باشد، باید حداقل در سازوکارهای انتخابات مجلس و ریاست‌جمهوری تجدید نظر شود. نباید با نظارت استصوابی افراد وطن‌دوست و پاک‌دست، متخصص و دانشمند را به دلایل وابستگی‌های سیاسی و حزبی یا افکار متفاوت از آنچه حاکمیت می‌خواهد، رد صلاحیت کرد. 

باید اجازه داد اکثریت مردم با مشارکت گسترده و خرد جمعی افرادی را انتخاب کنند که معرف خواسته‌ها و سیاست‌های مطلوب آن‌ها هستند؛ این خواسته‌ها ممکن است شبیه آنچه در بالا آمد یا غیر از آن باشد. رای مردم و خرد جمعی آن‌ها تصمیم می‌گیرد و انتخاب می‌کند. در آن صورت تصمیمات و سیاست‌هایی که از حاکمیت بیرون می‌آید با آنچه مردم می‌خواهند، نزدیک خواهد بود. اکثریت مردم احساس می‌کنند حاکمیت از خود آن‌هاست و شکافی بین حاکمیت و مردم ایجاد نمی‌شود. 

همبستگی مردم با حاکمیت نه‌تنها در زمان دفاع از کشور ضروری است، بلکه پیشرفت ایران و حل چالش‌های عظیمی که جامعه با آن مواجه است نیز تنها با همبستگی مردم و حاکمیت قابل دسترس می‌شود. چالش‌های بزرگی مانند کمبود آب، کمبود انرژی، کسری عظیم صندوق‌های بازنشستگی برای پرداخت حقوق بازنشستگان، کسری بودجه و کاهش ارزش پول ملی، مهاجرت نگران‌کننده تحصیل‌کردگان نخبه از کشور، تورم کمرشکن تحمیلی بر مردم، آموزش و پرورش در هم شکسته که متوسط معدل پایه چهارم دبیرستان آن ۱۰ یا زیر ۱۰ است، کاهش سرمایه‌گذاری به زیر استهلاک در سطح ملی و بسیاری چالش‌های دیگر نیاز به همبستگی و اعتماد بین مردم و حاکمیت دارد، نیاز به ارتقای سرمایه اجتماعی دارد. اگر حاکمیت می‌خواهد بنیه دفاعی کشور را قوی کند، اگر می‌خواهد پیوند و پشتیبانی مردم را از حاکمیت در فائق آمدن بر چالش‌های اقتصادی، اجتماعی و دفاعی داشته باشد، باید آن‌ها را به صورت واقعی به واسطه انتخابات آزاد یا سازوکار دیگری اگر سراغ دارد در شکل‌گیری سیاست‌ها و تصمیمات حاکمیت مشارکت دهد. در آن صورت است که می‌توان از ایران عزیز حفاظت کرد و موجب پیشرفت و سربلندی آن شد.»


اخبار مرتبط
نظرات
آگهی تبلیغاتی

آخرین اخبار

واکنش قاطع یمن به تجاوزات اسرائیل با موشک و پهپاد
اژه‌ای: ملت ایران محرم امسال جلوه‌ای از غیرت و شجاعت نشان داد + فیلم
هشدار حزب‌الله به اسرائیل درباره پیامد تجاوز به یمن
عراقچی: بریکس نقض حقوق ایران را به‌درستی محکوم کرد +عکس
سفارت روسیه در ایران مداحی «ای ایران» را بازنشر داد و نوشت: «زنده باد ایران کبیر!»
پزشکیان در گفت‌وگو با تاکر کارلسون: ایران هرگز به‌دنبال بمب اتم نبوده و نخواهد بود +فیلم
هر دو باند تونل امیرکبیر از نیمه شب دوشنبه بسته می‌شود
تحلیلگر ایرلندی: کشتار غیرنظامیان ایرانی از نظر اخلاقی برای رژیم صهیونیستی اهمیت ندارد
پاسخ قاطع چین به تهدید تعرفه‌ای ترامپ
پیام احساسی ایوان راکیتیچ بعد از خداحافظی
هشدار پنتاگون: پر شدن انبارهای تسلیحاتی آمریکا سال‌ها زمان می‌برد
شب وحشت در آمریکا؛ تیراندازی در فیلادلفیا 13 قربانی گرفت
یدیعوت آحارونوت: ژنرال‌های صهیونیست از ترس موشک‌های ایران فرار کردند
قیمت سکه و طلا امروز دوشنبه 16 تیر 1404 +جدول
اشک تمساح اروپا برای مهاجرینی که خودشان آواره کردند!
از لندن تا دوبی؛ مشتریان پرشمار مهدی طارمی برای فصل آینده
پرداخت کمک‌هزینه مسکن به مستاجران جنگ‌زده از فردا آغاز می‌شود
دستور فوری رئیس قوه قضاییه برای بازگشت زندانیان به اوین +فیلم
بقایی: حمایت‌های آمریکا باعث تداوم جنایات اسرائیل شده است
مرگ دو موتورسوار در تاریکی بزرگراه
زمان‌بندی بازی تیم ملی فوتبال ایران در کافا 2025
قیمت خودرو امروز دوشنبه 16 تیر 1404 +جدول
نرخ بلیت قطار از امروز 30 درصد بیشتر می‌شود +جزئیات
متروی تهران با طراحی پدافند غیرعامل ساخته شده است
کنکور سراسری اواخر تیرماه برگزار می‌شود
اسرائیل از ترسِ افشای حقیقت، مدیر دفتر شبکه المیادین را بازداشت کرد!
نتانیاهو وارد واشنگتن شد
هشدار قاطع ایران: حیفا و تل‌آویو در تیررس شگفتانه‌های دفاعی است
بورس تهران اوج گرفت؛ 2 میلیون و 718 هزار واحد ثبت شد
یمن واردات محصولات الکترونیکی شرکت‌های حامی اسرائیل را ممنوع کرد
قیمت دلار و سایر ارزها امروز دوشنبه 16 تیر 1404
3 گیاه معجزه‌آسا برای تسکین التهاب معده
بازتاب جهانی حضور رهبر انقلاب در بحبوحه تهدیدات اسرائیل
تأیید حکم محرومیت تراکتور از میزبانی؛ جریمه 3 میلیاردی به‌خاطر تخلفات تماشاگران
ایران نما | معرفی جاذبه‌های گردشگری شهرهای ایران (52) «بروجرد»
تصمیم غیرمنتظره اوپک‌پلاس؛ افزایش تولید و کاهش قیمت نفت
پاداش‌های نجومی فیفا در نیمه‌نهایی جام جهانی باشگاه‌ها 2025
بخشش قاتل در واپسین لحظات اجرای حکم
پوتین از وحدت و اقتدار بریکس خبر داد
زمان آزمون ورودی پایه هفتم و دهم مدارس استعدادهای درخشان مشخص شد
زلزله اقتصادی در تل‌آویو؛ پیامدهای فوری جنگ
نورنما | تحلیلگر سابق سیا: اسرائیل بدون آمریکا دوام نمی‌آورد
لاوروف: بدهی آمریکا به 37 تریلیون دلار رسیده
کشتی آتش‌گرفته دریای سرخ به سمت بنادر اسرائیل در حرکت بود
رحیم صفوی: برای همه سناریوهای دشمن آماده‌ایم
کارآمدی رهبری دینی در 2 جنگ نظامی و روانی
فراخوان مقاله سی‌ونهمین کنفرانس بین‌المللی وحدت اسلامی منتشر شد
ورود نظامیان اسرائیلی به خاک سوریه؛ بازداشت 2 نفر در قنیطره
جنگ تحمیلی و همبستگی ملی
مذاکرات واشنگتن و تداوم ابهام امنیت ایران و خاورمیانه