نورنیوز - گروه سیاسی: دکتر مسعود پزشکیان، رئیسجمهور کشورمان، صبح روز جمعه ۱۴ تیر ۱۴۰۴، (۴ ژوئیه ۲۰۲۵) ، به دعوت رسمی الهام علیاف، رئیسجمهور جمهوری آذربایجان، برای شرکت در هفدهمین اجلاس سران کشورهای عضو سازمان همکاریهای اقتصادی (اکو)، تهران را به مقصد شهر خانکندی ترک کرد.
این سفر با بدرقه رسمی دکتر محمدرضا عارف، معاون اول رئیسجمهور، و حجتالاسلام والمسلمین محسن قمی، معاون امور بینالملل دفتر مقام معظم رهبری، در فرودگاه مهرآباد انجام شد.
رئیسجمهور ایران در این اجلاس ضمن سخنرانی درباره مسائل اقتصادی و منطقهای، دیدارهایی نیز با برخی از سران و مقامات عالیرتبه کشورهای عضو سازمان اکو خواهد داشت. این گفتوگوها در راستای تقویت روابط دوجانبه، توسعه همکاریهای منطقهای و پیگیری اهداف اقتصادی مشترک انجام خواهد شد.
اجلاس اکو یکی از مهمترین گردهماییهای اقتصادی منطقهای است که با حضور سران کشورهای عضو، به بررسی راهکارهای توسعه همکاریهای اقتصادی، تجاری، انرژی و حملونقل در منطقه میپردازد.
رئیسجمهور به منظور شرکت در هفدهمین اجلاس اکو وارد جمهوری آذربایجان شد
پزشکیان وارد شهر خانکندی جمهوری آذربایجان شد
رئیس جمهور که به منظور شرکت در هفدهمین اجلاس سران کشورهای سازمان همکاریهای اقتصادی (اکو) عازم جمهوری آذربایجان شده بود، دقایقی قبل وارد شهر خانکندی، محل برگزاری این نشست شد.
دیدار پزشکیان و الهام علی اف در آذربایجان
روسای جمهور ایران و تاجیکستان دیدار کردند

دیدار و گفتوگوی وزرای امور خارجه ایران و پاکستان در حاشیه هفدهمین نشست سران کشورهای عضو سازمان همکاری اقتصادی(اکو)

پزشکیان: ایران از تمامیت ارضی خود دفاع مشروع کرد
همزمان با جریان مذاکرات هستهای ایران با ایالات متحده آمریکا، رژیم صهیونیستی تجاوزات و حملات وحشیانه، تروریستی و غیرقانونی خود را علیه کشور ما آغاز کرد.
این اقدامات، نقضی آشکار و فاحش از کلیه موازین و اصول حقوق بینالملل، بهویژه بند ۴ ماده ۲ منشور ملل متحد بود و متأسفانه با همراهی ارتش متجاوز آمریکا ادامه یافت.
در طول ۱۲ روز حملات، مجموعهای از اقدامات جنایتکارانه علیه نیروهای نظامی خارج از مأموریت، اساتید دانشگاه، شهروندان غیرنظامی، تأسیسات صلحآمیز هستهای تحت نظارت آژانس بینالمللی انرژی اتمی و همچنین زیرساختهای عمومی کشور صورت گرفت که منجر به خسارات گسترده انسانی و مادی شد.
نیروهای مسلح ایران، با استناد به ماده ۵۱ منشور ملل متحد، در چارچوب حق دفاع مشروع، از مردم شریف ایران، حاکمیت ملی و تمامیت ارضی کشور دفاع کردند و با پاسخی قاطع، درسی فراموشنشدنی به متجاوزان دادند.
پزشکیان: کشورهای منطقه مواضع مسئولانهای در زمان حملات رژیم صهیونیستی اتخاذ کردند
موضعگیریهای مسئولانه کشورهای منطقه، به ویژه اعضای سازمان اکو، در بحران اخیر قابل تقدیر است.
بسیاری از سازمانها و بلوکهای منطقهای و جهانی، از جمله نشست اخیر وزرای امور خارجه سازمان همکاری اسلامی، مواضع قاطعی در محکومیت حملات علیه جمهوری اسلامی ایران اتخاذ کردند.
هفدهمین نشست سران اکو فرصتی است تا بار دیگر محکومیت تجاوزات اخیر و تهدیدات منطقهای و جهانی ناشی از آن به اطلاع جهانیان برسد.
همکاریهای منطقهای در چارچوب اکو طی دهههای گذشته درسهای ارزشمندی به همراه داشته که باید در تدوین چشمانداز ۲۰۳۵ مورد توجه قرار گیرد.
همکاریها در سازمان اکو بر بنیانهای مستحکمی استوار است که در سال ۱۹۶۴ توسط ایران، پاکستان و ترکیه در قالب سازمان همکاری منطقهای برای توسعه پایهگذاری شد.
پزشکیان: اکو باید تجارت آزاد را تا ۲۰۳۵ محقق کند
ما به توانمندیهای سازمان همکاری اقتصادی (اکو) و ظرفیتهای بالقوه و بالفعل گسترده آن ایمان داریم و معتقدیم این سازمان میتواند رشد، شکوفایی، بالندگی و تابآوری کشورهای عضو و کل منطقه را ارتقا دهد.
چشمانداز ۲۰۳۵ اکو باید افقهایی مشخص و دستیافتنی ترسیم کند. برخی از مهمترین این چشماندازها عبارتند از چشمانداز تجاری ۲۰۳۵. بیتردید یکی از مهمترین شاخصهای کلیدی عملکرد اکو، شاخص تجارت درونمنطقهای است که متأسفانه تاکنون با ناکامیهایی روبهرو بوده است.
تجارت درونمنطقهای ۸ درصدی به هیچ عنوان قابل دفاع نیست. یکی از اهداف چشمانداز ۲۰۲۵ اکو، تحقق تجارت آزاد در منطقه بود که همچنان دور از دسترس باقی مانده است.
موافقتنامه تجاری کوتاهمدتی که قرار است بازنگری و اجرا شود، پاسخگوی نیازهای منطقه در دهه آینده نخواهد بود. مذاکرات تجارت آزاد اکو باید هرچه سریعتر آغاز شود و ایجاد منطقه آزاد اکو تا سال ۲۰۳۵ هدفگذاری گردد.
پزشکیان: گردشگری اکو تا ۲۰۳۵ متحول میشود
کشورهای محصور در خشکی باید دسترسی ارزانتر، کوتاهتر و آسانتری به آبهای آزاد و بازارهای جهانی داشته باشند.
ایران و سایر کشورهای عضو ترانزیت میتوانند در این زمینه نقشآفرینی کنند. از جمله میتوان ترجیحات و امتیازات جدیدی را در بنادر و مبادی ورود و خروج برای این کشورها در نظر گرفت.
شبکه قطبهای لجستیکی اکو باید در بالاترین سطح استانداردهای بینالمللی در بنادر، مبادی و نقاط مرزی ایجاد و تجهیز شود.
در چشمانداز دیجیتال ۲۰۳۵ اکو، ظهور فناوریهای نوین اطلاعات و ارتباطات تحولات عمیقی در جوامع، بهویژه در حوزه اقتصاد، ایجاد کرده است.
برای بهرهگیری از این فناوریها، بهویژه هوش مصنوعی، کشورهای عضو باید آمادگی لازم را کسب کنند. توسعه اقتصاد دیجیتال و هوشمند در منطقه اکو تنها در بستر بینالمللی و بهعنوان بخشی از زنجیره اقتصادی جهانی امکانپذیر است.
اکو میتواند بهعنوان یک مقصد گردشگری متنوع برای هر سلیقهای مطرح شود و این هدف تا پیش از سال ۲۰۳۵ قابل تحقق است.
پزشکیان: ایران آمادگی میزبانی از اجلاس بعدی اکو را دارد
هر چشمانداز و طرح عملی، مستلزم تأمین ابزارها و تضمینهای لازم برای اجرا است؛ بنابراین، لازم است درباره الزامات اجرایی چشمانداز ۲۰۳۵ اکو، پیش از هر اقدامی جمعبندی صورت گیرد.
دبیرخانه باید با مشورت کشورهای عضو و شرکای بیرونی، اقتضائات و ملزومات تحقق اهداف چشمانداز را شناسایی کند و تأمین و تضمین آنها در دستور کار کشورهای عضو اکو قرار گیرد.
در پایان، جمهوری اسلامی ایران آمادگی خود را برای میزبانی هجدهمین نشست سران اکو اعلام میدارد و با افتخار پذیرای سران محترم کشورهای عضو خواهد بود.
دیدار نخستوزیر پاکستان با پزشکیان
در حاشیه اجلاس سران اکو، شهباز شریف نخستوزیر پاکستان و مسعود پزشکیان با یکدیگر دیدار و گفت و گو کردند.

تصویری از سران کشورهای عضو اکو در اجلاس خانکندی آذربایجان

تصویری از سه رئیس جمهور در خانکندی

پزشکیان: بهشرط پایبندی عملی طرف مقابل، همچنان دیپلماسی را راهکار موثر حل اختلافات میدانیم
رییسجمهور در دیدار رئیس جمهور تاجیکستان: ایران به دنبال حل و فصل مسائل از طریق گفتوگو بود، رژیم صهیونیستی به کشورمان حمله کرد.
دفاع مقتدرانه نیروهای مسلح ایران مانع از گسترش و تداوم تنش و درگیریها شد.
ایران همچنان مذاکره و دیپلماسی را راهکار موثر حل اختلافات میداند، البته به شرط آنکه طرف مقابل در عمل نشان دهد که به این راهکار پایبند است