×
اجتماعی
شناسه خبر : 216878
تاریخ انتشار :

نورنیوز از تاثیرات مخرب مادی‌گرایی مدرن بر تغییر سبک زندگی گزارش می‌دهد؛

مقایسه‌های بی‌پایان؛ چرا همیشه حس می‌کنیم کم داریم؟

در دنیایی که شبکه های اجتماعی پر شده از عکس‌ ماشین‌های لوکس، لباس‌های مارک‌دار و سفرهای گران‌قیمت، بسیاری از ما به دام مقایسه و رقابت بی‌پایان افتاده‌ایم. اما آیا این مسابقه‌ی تجمل‌گرایی واقعاً ما را خوشبخت‌تر می‌کند، یا فقط استرس و بدهی‌های بیشتر برایمان به جا می‌گذارد؟

نورنیوز-گروه اجتماعی: همه می توانیم یک سناریوی آشنا رو تصور کنیم: دوستت عروسی گرفته، یه جشن آنچنانی با ماشین عروس چند میلیاردی، لباس سفارشی از برندهای خاص و یه تالار که انگار از توی فیلم‌های هالیوودی کپی شده! حالا نوبت توئه، نه؟ باید یه جوری بزنی رو دستش! مهم نیست که قسط‌ها سر به فلک کشیده، یا شاید هنوز حقوق ماه قبل رو هم کامل نگرفتی، فقط باید جشن تو بهتر باشه! خب، این رقابت بی‌پایان از کجا اومده؟

زندگی امروز پر شده از "کی بهتره؟ کی بیشتر داره؟ کی شیک‌تر زندگی می‌کنه؟" اما آیا این فقط یه چشم و هم‌چشمی ساده‌ است یا ماجرا عمیق‌تر از این حرفاست؟ واقعاً کسی که بیشتر خرج می‌کنه، خوشبخت‌تره؟ یا نکنه یه پای ماجرا به مشکلات روانی می‌رسه؟

خرید کردن یا درمان اضطراب؟ مسئله این است!

یه دسته از آدم‌ها هستن که خرید کردن براشون یه جور درمان اعصاب حساب می‌شه. به این اختلال، "خرید وسواسی" می‌گن. اینا افرادی هستن که وقتی استرس دارن، یه خرید درست و حسابی حالشون رو جا میاره، البته فقط برای چند دقیقه، چون بعدش دچار عذاب وجدان می‌شن که چرا اینقدر خرج کردن! جالب‌تر اینجاست که حتی وقتی پول هم ندارن، با قرض و وام خرید می‌کنن. نتیجه؟ بدهی بالا، استرس بیشتر و یه چرخه بی‌پایان از خرید و پشیمونی!

چرا این اتفاق می‌افته؟ چون هر بار که خرید می‌کنیم، مغزمون یه پاداش کوچیک به ما می‌ده (همون هورمون دوپامین معروف) و این حس خوشحالی باعث می‌شه دفعه بعد باز هم دنبال خرید باشیم. اما این خوشحالی مثل یه حبابه که زود می‌ترکه و آدمو توی مشکلات مالی و اضطراب غرق می‌کنه!

خودشیفتگی مدرن: ببینید چقدر خوشبختم!

بعضی‌ها هم تجمل‌گرایی رو فقط برای نشون دادن خودشون انجام می‌دن. به اینا می‌گن "خودشیفته‌های لوکس‌باز"! برای این افراد، زندگی یه جور نمایش دائمیه؛ از لباس مارک‌دار بگیر تا ماشین‌های میلیاردی و مهمونی‌های پرزرق‌وبرق. اینا فقط یه هدف دارن: تحسین بقیه! هر لایکی که روی عکسشون تو اینستاگرام می‌خوره، براشون مثل یه مدال افتخاره!

مشکل چیه؟ این افراد از درون حس ناامنی دارن، برای همین تلاش می‌کنن با چیزای گرون‌قیمت خودشون رو ارزشمند نشون بدن. اگه کسی بهشون توجه نکنه یا انتقادی بشنون، ممکنه از شدت ناراحتی از دورهمی‌ها قهر کنن یا یه دعوای حسابی راه بندازن!

وقتی تجمل‌گرایی تبدیل به یه مسابقه می‌شه!

حالا تصور کن توی یه مهمونی نشستی و یکی از مهمونا ساعت جدیدش رو نشون می‌ده: "این ساعت خاصه، فقط سه تا ازش توی کشور هست!" بلافاصله یه نفر دیگه می‌گه: "آره، ولی مال من یه مدل خاص‌تره که فلان سلبریتی هم دستش کرده!" و این رقابت تا آخر مهمونی ادامه پیدا می‌کنه.

به این پدیده می‌گن "مصرف‌گرایی نمایشی". یعنی آدم‌ها فقط برای اینکه از بقیه عقب نمونن، وسایل گرون می‌خرن. مهم نیست واقعاً اون وسیله به کارشون بیاد یا نه، مهم اینه که نشون بدن در چه سطحی از جامعه قرار دارن! اما این سبک زندگی یه دردسر بزرگ داره: همیشه باید توی رقابت بمونی وگرنه از "کلاس اجتماعی" جا می‌مونی!

مادی‌گرایی؛ وقتی خوشبختی رو توی پول می‌بینیم

آخرین دسته از آدم‌ها، "مادی‌گراها" هستن. اینا باور دارن که خوشبختی یعنی پول و هر چی بیشتر داشته باشی، خوشحال‌تر می‌شی. اما مشکل اینجاست که همیشه چیزای جدیدتر و گرون‌تر توی بازار هست و این یعنی این افراد هیچ‌وقت از زندگیشون راضی نیستن!

مثلاً کسی که گوشی جدید می‌خره، یه هفته خوشحاله، ولی بعدش یه مدل جدیدتر میاد و دیگه گوشی خودش به نظرش قدیمی میاد. نتیجه؟ همیشه در حال دویدن دنبال چیزای جدید هستن و هیچ وقت واقعاً احساس خوشبختی نمی‌کنن!

چطور از این چرخه خارج بشیم؟

خروج از این رقابت بی‌پایان، یک تغییر درونی است؛ تغییری که با شناخت عمیق‌تر از خودمان و باورهای غلطی که در ذهن داریم آغاز می‌شود. تصور کنید در یک اتاق تاریک هستید و فقط نورهای مصنوعیِ کوتاه‌مدت، لحظه‌ای محیط را روشن می‌کنند؛ اما این نورها واقعی نیستند و هر لحظه خاموش می‌شوند. تجمل‌گرایی هم همین است؛ خوشحالی‌هایی زودگذر که در نهایت، دوباره شما را به تاریکی برمی‌گرداند.

یک راه مهم برای رهایی، درک ارزش واقعی چیزهاست. آیا واقعاً یک ساعت چند صد میلیونی، ارزشش را دارد که برای خرید آن زیر بار قرض برویم؟ آیا خوشبختی یعنی تعداد لباس‌های مارک‌دار داخل کمد؟ لحظه‌ای فکر کنیم: آن چیزی که واقعاً ما را خوشحال می‌کند چیست؟ شاید یک گفت‌وگوی صمیمی با دوست صمیمی، قدم زدن در یک غروب پاییزی یا لحظاتی که بدون دغدغه کنار خانواده می‌گذرانیم.

نکته‌ی دیگر این است که خودمان را از دام مقایسه‌ی بی‌پایان نجات دهیم. ما هیچ‌وقت نمی‌توانیم تمام زندگی دیگران را ببینیم؛ فقط بخش‌های انتخاب‌شده و بزک‌کرده‌ی آن را در اینستاگرام می‌بینیم. پس چرا باید خودمان را با این تصاویر فریبنده مقایسه کنیم؟

تصور کنید در یک سالن آینه‌ای ایستاده‌اید، اما هر آینه تصویری تحریف‌شده از شما نشان می‌دهد. رسانه‌ها دقیقاً همین کار را می‌کنند؛ آنها تصویری غیرواقعی از زندگی را نمایش می‌دهند و باعث می‌شوند ما فکر کنیم که اگر مثل آن تصویر نباشیم، کم داریم. اما کافی است کمی عقب بایستیم، نگاه دقیق‌تری بیندازیم و بفهمیم که بسیاری از این تصاویر، چیزی جز یک فریب خوش‌رنگ‌ولعاب نیستند.

مدیریت مالی می‌تواند کمک بزرگی باشد. اگر یاد بگیریم چطور پول خود را مدیریت کنیم و برای آن برنامه‌ریزی داشته باشیم، کمتر درگیر خریدهای هیجانی می‌شویم. شاید وقتش رسیده که به جای اینکه با پول، لحظات خوشبختی کوتاه‌مدت بخریم، آن را برای آینده‌ای آرام‌تر و زندگی‌ای باکیفیت‌تر سرمایه‌گذاری کنیم.


نورنیوز
نظرات
آگهی تبلیغاتی

آخرین اخبار

مقایسه‌های بی‌پایان؛ چرا همیشه حس می‌کنیم کم داریم؟
زندگی در اروپا؛ کدام کشورها بهترین تعادل اقتصادی را دارند؟
از اجرای رمزریال در کیش تا تدوین سند رمزارزها
مفهوم «عید» در قرآن و اسلام
بحران ارزی 1403 و چشم‌انداز سال 1404
شأن نزول آیه هشتم و نهم سوره انسان و عترت رسول خدا
اقتصادنگار | چرا متقاضیان ثبت نام خودرو در حال کاهش است؟
زنگ خطر جمعیتی؛ چرا برخی استان‌ها جوان‌تر و برخی پیرتر شده‌اند+ جدول
چشم‌انداز بازار خودرو در 1404؛ امید به تغییر یا تکرار بحران؟
راهکارهای مقابله با هک حساب در شبکه‌‌های اجتماعی‌
حضرت ذوالکفل؛ که گروهی از انبیاء بنی اسرائیل را کفالت کرد
امید به تحرک و میدان‌داری جریان دانشجویی
هارون برادر و جانشین موسی که سخن‌ور بود
از مرگ تلخ 52 معدنچی طبس تا قتل دانشجوی نخبه در نزدیکی خوابگاه
آموزش و پرورش در حسرت جهش
داستان اصحاب سَبت
هشدار پزشکان؛ بوتاکس فک و گونه نکنید
از موشک بالستیک «جهاد» تا ماهواره «نور 3»
هابیل و قابیل؛ که در قرآن با بنَی آدم یاده شده است
زوال عقل با کمبود ویتامین ب12
سال 1403؛ سال افزایش درگیری‌های مستقیم ایران با رژیم صهیونیستی
حضرت ابراهیم؛ بنده‌ای که هرگز شرک نورزید
عمر طولانی با مصرف روغن‌های گیاهی
دوفوریتی | نسخه گرانی دارو را چه کسی نوشت؟
سخت‌ترین سال برای یک دولت نوپا
حضرت آدم(ع)؛ نخستین پیامبر الهى و پدر بشر
وجود خطا در دستگاه‌های پایش دائمی قند خون
روشنایی‌های یک تراژدی
دعا در قرآن
چگونه ابروها را پرپشت کنیم؟
فاصله‌ای که طبیعت را نجات می‌دهد
شب قدر؛ شبی برتر از هزار ماه
امام علی(ع) در قرآن
مدار دیپلماسی | سنگ پراکنی ترکیه چرا فیدان ایران رو متهم می کنه؟
لقمان حکیم؛ عبد صالح خدا
آداب چهارشنبه‌سوری در شب‌های روشن رمضانی
نورنیوز در ماه مبارک رمضان آموزه‌های قرآنی را تبیین می‌کند-17
آرژانتین بدون مسی به مصاف برزیل می‌رود
نوروز؛ بزرگترین پرونده میراث ناملموس دنیا
کاخ سفید مواضع خصمانه ترامپ علیه ایران و انصارالله یمن را تکرار کرد
پایان بررسی لایحه بودجه 1404 در مجمع تشخیص مصلحت
دعوت 41 بازیکن به اردوی تیم ملی والیبال
پادکست | داستان داوود:پیامبر زبور و تسبیح طبیعت
صدور حکم اعدام برای عامل قتل نیان دختر 7 ساله بوکانی
نورنما | 1403 آنچه گذشت
حمله آمریکا به منطقه‌ای در الحدیده
گزافه گویی وزیر خارجه انگلیس پس از ادعاهای ضدایرانی ترامپ
مصرف بنزین به بیش از 132 میلیون لیتر رسید
پزشکیان: اگر اداره امور مملکت به دانشگاهیان سپرده شود، همه مشکلات را حل خواهند کرد
آخرین یارانه 1403 واریز شد