نورنیوز-گروه اجتماعی: بر اساس یک مطالعه جدید، دستگاههای محبوب اندازهگیری گلوکز که برای نظارت منظم سطح قند خون استفاده میشوند، ممکن است به دلیل اندازهگیریهای نادرست، افراد را به انتخاب رژیمهای غذایی نامناسب و اعمال محدودیتهای غذایی سوق دهند.
پایشگرهای دائمی گلوکز (سیجیام) هر پنج دقیقه یک بار سطح قند خون را اندازهگیری میکنند و در ابتدا برای افراد مبتلا به دیابت طراحی شدند تا ارزیابی کنند که بدن آنها چگونه به غذاهای مختلف واکنش نشان میدهد.
ما محبوبیت این دستگاهها در حال افزایش است و در سالهای اخیر، افرادی که مراقب سلامتی خودشاناند، به طور فزایندهای از آنها برای پایش رژیم غذایی خود و جلوگیری از افزایش ناگهانی گلوکز استفاده کردهاند.
اکنون، پژوهش دانشمندان دانشگاه بت که در مجله تغذیه بالینی آمریکا منتشر شده است، نشان میدهد که این دستگاهها ممکن است به اندازهای که پیشتر تصور میشد، دقیق نباشند.
این مطالعه هشدار میدهد که این دستگاهها ممکن است سطح قند خون را در بزرگسالان سالم، بیش از حد براورد و آنها را به ایجاد تغییرات غیرضروری در رژیم غذاییشان ترغیب کند.
این پژوهش که روی داوطلبان سالم و غیردیابتی انجام شد، نتایج یک پایش دائمی قند خون را با روش استاندارد طلایی اندازهگیری سطوح قند خون از طریق آزمایش با روش سوزن زدن به انگشت مقایسه کرده است.
دانشمندان دریافتند که پایشگرهای دائمی قند خون، نسبت به آزمایش انگشتی، به طور مداوم سطوح بالاتری را گزارش میکنند. این دستگاهها مدت زمانی را که سطح قند خون، از آستانه توصیهشده دیابت در بریتانیا بالاتر بوده است، تقریبا ۴۰۰ درصد بیش از مقدار واقعی براورد کردند و این امر سبب ایجاد نگرانی غیرضروری در افرادی شد که در واقع قند خون آنها بهخوبی کنترل شده بود.
پروفسور خاویر گونزالس، از دپارتمان سلامت این دانشگاه، هشدار داد افرادی که به دنبال اندازهگیریهای دقیقاند، باید به آزمایش انگشتی پایبند بمانند.
او گفت: «پایشگرهای دائمی قند خون (سیجیام) برای افراد مبتلا به دیابت ابزارهای فوقالعادهای به شمار میروند، زیرا حتی اگر اندازهگیری کاملا دقیق نباشد، باز هم بهتر از نداشتن هیچ اندازهگیری است.»
با این حال، برای فردی که کنترل خوبی بر سطح گلوکز خود دارد، این دستگاهها بر اساس عملکرد کنونیشان، ممکن است گمراهکننده باشند.»
برای افراد سالم، اتکا به پایشگرهای دائمی قند خون (سیجیام) ممکن است به محدودیتهای غذایی غیرضروری یا انتخابهای نادرست در رژیم غذایی منجر شود.»
در حالی که پایشگرهای دائمی قند خون در ابتدا برای افراد مبتلا به دیابت طراحی شده بودند، افراد دیگری که به سلامتی خود اهمیت میدهند، به طور فزایندهای از آنها صرفا برای پایش رژیم غذایی خود و جلوگیری از افزایش ناگهانی قند خون استفاده کردهاند.
پس از مصرف یک اسموتی، یک پایشگر مقدار شاخص گلیسمی (GI) را ۶۹ نشان داد که در سطح متوسط قرار دارد، در حالی که آزمایش انگشتی مقدار ۵۳ را نشان داد که در سطح پایین است.
میوههای کامل که بر اساس آزمایش انگشتی در دسته مواد غذایی با شاخص گلیسمی پایین قرار میگیرند، در پایشگرهای دائمی قند خون بهعنوان مواد غذایی با شاخص گلیسمی متوسط یا بالا طبقهبندی شدند.
پروفسور گونزالس گفت که پایشگرهای دائمی قند خون ممکن است دقیق نباشند، زیرا گلوکز را در مایع اطراف سلولها اندازهگیری میکنند، نه مستقیما در خون. او گفت: «این امر میتواند به دلیل عواملی مانند تاخیر زمانی، جریان خون و نحوه حرکت گلوکز بین بخشهای مختلف بدن منجر به اختلافهایی شود.»
هلن ویتبی، متخصص تغذیه شرکت «اینوسنت درینکز» (Innocent Drinks) که بخشی از این پژوهش را تامین مالی کرد، گفت: «اسموتیها و میوههای کامل سرشار از مواد مغذی طبیعیاند و بدون افزایش ناگهانی قند خون، انرژی پایداری را فراهم میکنند.»